Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

"Tayvan" krizine Güney Kore de müdahil oldu

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'a yönelik açıklaması, iki ülke arasında gerilime neden oldu.

Konuya dair Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sun Veydong, Güney Kore'nin Pekin Büyükelçisi Çung Jae-ho'yu Bakanlığa çağırarak, Yoon'un Tayvan konusundaki sözlerini protesto ettiklerini bildirdi.

Yoon, geçen hafta yaptığı açıklamada, Tayvan Boğazı'ndaki artan gerilimlerin, Çin'in statükoyu güç yoluyla değiştirme girişimlerinden kaynaklandığını belirterek, Tayvan sorununun yalnızca Çin ile Tayvan arasında bir anlaşmazlık olarak görülmeyeceğini, tıpkı Kuzey Kore gibi "küresel bir mesele" olduğunu kaydetmişti.

Bakan Yardımcısı Sun, Büyükelçi Çung'a, Yoon'un sözlerinin kabul edilemeyeceğini belirterek, "Güney Kore lideri, açıklamasında 'tek Çin' ilkesinden söz dahi etmezken, Tayvan sorununu Kore Yarımadası'ndaki sorun ile kıyasladı. Kore sorunu ile Tayvan sorunu, kapsamı ve doğası itibarıyla tamamen farklıdır ve mukayese edilemez." ifadelerine yer verdi.

Sun, Yoon'un sözlerinin, Çin ile Güney Kore arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1992'den bu yana Seul tarafından yapılan "en hatalı açıklama" olduğunu söyledi.

Tayvan Boğazı'ndaki gerilimlerin ana sebebinin, Ada'daki dış destekli ayrılıkçı faaliyetler olduğunu savunan Sun, "Kore tarafını, Çin ile Güney Kore arasında diplomatik ilişkilerin temelini oluşturan Ortak Bildiri'nin ruhuna uymaya, 'tek Çin' ilkesine bağlı kalmaya ve Tayvan sorunundaki sözlerine ve eylemelerine dikkat etmeye çağırıyoruz." dedi.

Büyükelçi Çung da Sun protestosuna, Güney Kore'nin "tek Çin" ilkesine bağlı olduğu ve bu tutumunun değişmediğini söyledi.



Anahtar Kelimeler: "Tayvan" krizine Güney müdahil

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER