Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Tarihin gerçekliği yoluna adanmış bir ömür

Tarihçi yazar Kadir Mısıroğlu vefat etti. Kendine has üslubu ve tavrıyla ?nev´i şahsına münhasır´ bir kişiliği olan, tarihe ve Osmanlı tarihine vukufiyeti ile bilinen, bunun yanında spesifik konulara giren ve polemiği çok sevdiği bilinen, Müslüman olması

Tarihin gerçekliği yoluna adanmış bir ömür

Dün akşam vakitlerinde hayatını kaybeden tarihçi yazar Kadir Mısıroğlu, bugün son yolculuğuna uğurlanacak.

Trabzon´un Akçaabat ilçesinde 1933´te dünyaya gelen Mısıroğlu, okula başlamadan önce Kur´an-ı Kerim dersleri aldı. İlkokulu da Akçaabat´ta tamamlayan Mısıroğlu, okula devam etmesini istemeyen babasını büyük çabalar sonucu ikna ederek 1947´de ortaokula kaydoldu.

Ünlü tarihçi yazar Kadir Mısıroğlu (sol 2) bir süredir tedavi gördüğü Acıbadem Altunizade Hastanesinde 86 yaşında vefat etti.(Arşiv) ( Kayhan Özer - Anadolu Ajansı )

Doğup büyüdüğü mahallesinde "Kadir Paşa" olarak anılan, heyecanlı yapısıyla bilinen ve çocuk yaşlarında sürekli kitap okuyan Mısıroğlu´nun hayatı, 1947´de ortaokula kaydolduğunda öğrendiği, Necip Fazıl Kısakürek´in "Büyük Doğu" dergisiyle önemli bir dönüm noktasına geldi.

Mısıroğlu, Trabzon Lisesi ve Trabzon Öğretmen Okulu´ndan arkadaşları vasıtasıyla "Sebilürreşad" ve "Serdengeçti" dergileriyle tanışırken, lise yıllarında Mehmed Akif ve Kazım Karabekir gibi birçok isim için anma etkinlikleri gerçekleştirdi.

Bu dönemde dört milliyetçi kuruluşun birleşmesiyle oluşan Türk Milliyetçiler Derneği´nin Akçaabat Şubesini kuran Mısıroğlu, 1953´te kapatılıncaya kadar derneğin başkanlığını yaptı.

Yayın dünyasına kendi adıyla 1948´de girdi

Mısıroğlu, aynı yıl İstanbul´un Fethi´nin 500. yıldönümü dolayısıyla yapılan kompozisyon yarışmasını kazanırken, Giresun´da veremediği bir dersin olgunluk imtihanını, 1954´te Erzurum´da vererek liseden mezun oldu.

Hemen ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydını yaptıran ve annesinin biriktirdiği parayla İstanbul´a yerleşen Mısıroğlu, bir yandan çalıştı bir yandan üniversite eğitimine devam etti.

Kadir Mısıroğlu, fakülte yıllarından itibaren yayıncılık yapmayı ve konferanslar vermeyi hızlandırarak hukukçuluktan çok tarihçiliğe yönelirken, daha önce müstear isimle yazılar yayımlasa da yayın dünyasına kendi adıyla 1948´de, "Yeni Polathane" gazetesinde çıkan bir şiiriyle girdi.

Üniversite öğrenciliği sırasında, aralarında "Vefa", "Seyhan", "Karadeniz" ve "Yıldız" yurtlarının bulunduğu yedi öğrenci yurdu açan Mısıroğlu´nun, Aynur Aydınaslan ile 1961´de yaptığı evliliğinden sırasıyla Abdullah Sünusi, Fatıma Mehlika ve Mehmed Selman isimli üç çocuğu oldu.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz