Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Suriyeli ve Iraklı Kürtler, ABD'nin Ortadoğu'dan çekilme ihtimalini yorumladı: ABD çıkarları için çalışır ve stratejisini buna göre belirler

Washington yönetiminin Afganistan'dan çekilmesi, akla Irak ve Suriye'yi getirdi. ABD'nin Afganistan'daki yenilgisinin özellikle Suriyeli Kürtleri endişelendirdiği gündeme getirildi.

Suriyeli ve Iraklı Kürtler, ABD

İndependent Türkçe'den Abdülhakim Günaydın, "konuya dair" Suriyeli ve Iraklı Kürt siyasetçileri ile görüştü...

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) en uzun savaşına arkada enkaz, yıkım, kaos ve belirsizlik bırakarak son verip Afganistan'dan çekildi.

Washington yönetiminin Afganistan'dan çekilmesi, akla Irak ve Suriye'yi getirdi.

ABD'nin Afganistan'daki yenilgisinin özellikle Suriyeli Kürtleri endişelendirdiği gündeme getirildi.

Bu nedenle Kürtlerin Rusya ve Suriye yönetimi ile görüşmek için arayış içinde olduğu iddia edildi.

Suriyeli Kürtler, petrol bölgesinde konuşlandırılan sınırlı sayıdaki ABD güçlerinin çekileceği konusunda ne düşünüyor? 

ABD'nin güçlerini Irak ve Suriye'den geri çekme ihtimali var mı?

Suriyeli Kürt liderler, ABD'nin çekilme ihtimalini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

"ABD, Suriye'ye henüz bir temsilci bile atamış değil"

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkan Yardımcısı Dr. Abdulhakim Beşşar, bir Kürt siyasetçi olarak ilk günden beri ABD'nin Suriye'de kalıcı olmadığını bildiğini söyledi.

"Suriye ABD için stratejik bir bölge değil" değerlendirmesinde bulunan Dr. Beşşar, "Washington, Suriye'yi çok önemli bir mesele olarak görmüyor. ABD Başkanı Joe Biden şimdiye kadar Suriye'ye henüz bir temsilci bile atamış değil" dedi.

 

Abdulhakim Beşşar

Abdulhakim Beşşar / Fotoğraf: Twitter

 

Büyük güç olan ABD'nin bir gün Suriye'den çekileceğini bildiklerini kaydeden Beşşar, "Belki yakın dönemde çıkmayabilir ama Rusya ile bir anlaşmaya vardığında ülkeyi Ruslara terk edip gideceğini biliyoruz" diye konuştu.

Suriyeli Kürtlerin bir bölümünün koalisyonla hareket ettiğini ve Şam rejimi ile herhangi bir diyaloglarının olmadığını ifade eden Beşşar, rejimle görüşmek istendiğine ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını aktardı.

Rusya ile sürekli bir diyalog içinde olduklarını ve görüşmelerin çok eskiye dayandığını vurgulayan Beşşar, devamında şunları kaydetti:

"Suriye koalisyonu kurulduğu günden bu yana Rusya ile diyaloğumuz var. Çünkü Rusya Suriye'de etkin bir role sahip. Şu an koalisyonun Şam rejimi ile görüşmeye hazır olduğunu düşünmüyorum. Çünkü rejim bizim meşru değil. Ülke virane oldu, Kürtlerin de içinde olduğu yüzbinlerce insan öldürüldü ve 13 milyona yakın insan göç etti. Dolayısıyla tüm bunlar olurken ‘koalisyonun rejim ile görüşmek istiyor' iddiasını ortaya atmak hiç gerçekçi değil."

"ABD çıkarları için çalışır ve stratejisini buna göre belirler"

Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) Başkanlık Kurulu Üyesi Faysal Yusuf, Suriye'deki mevcut krize siyasi bir çözüm bulunmasının en iyi seçenek olduğuna inandıklarını söyledi.

Başından beri Suriye genelindeki Kürtlerin ulusal hakları ve demokrasi için çalışan uluslararası ve bölgesel gerilimlerden uzak ortak bir Kürt duruşu çağrısında bulunduklarını kaydeden Yusuf, "ABD, büyük bir güç olarak ister Afganistan'da ister dünya çapında olsun, çıkarlarına göre çalışır ve stratejisini buna göre oluşturur" dedi.

 

Faysal Yusuf

Faysal Yusuf / Fotoğraf: Twitter

 

ABD'nin 2018 sonu ve 2019 sonunda çekilme kararı aldığını ancak daha sonra kararı değiştirerek güçlerini Fırat'ın doğusunda tuttuğu anımsatan Yusuf, "ABD ordusunun burada kalması sorunu kendilerini ilgilendiren bir husustur ve görünen o ki kalıcı değiller. Ancak şu an mevcudiyetleri devam ediyor. Kürt halkları bu durumu Suriye konusunda yapılacak konferanslarda tek bir sesin çıkmasıyla sonuçlanacak bir anlaşmaya varmak ve ülkede kalıcı bir siyasi çözüm aramak adına Kürtler arasında anlaşmaları başarıya ulaştırmak için değerlendirmelidir" ifadelerine yer verdi.

Suriye Ulusal Kürt Konseyi'nin Cenevre'de uluslararası himaye altında yürütülen müzakerelere katkıda bulunduğu ve bulunmaya devam edeceğini ifade eden Yusuf, "sözlerini şöyle sürdürdü:

"En iyi seçeneğin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı kararının bir yönetim organı aracılığıyla uygulanması ve Kürt varlığını tanıyan bir anayasa taslağının hazırlanması olduğuna inanıyoruz. Bu karar, Suriye'deki Kürt halkının uluslararası sözleşmeler ve tüzükler uyarınca korunmasını sağlamakta ve Rusya da 2254 sayılı kararı ülkedeki çözümün temeli olarak görmektedir. Suriye devriminde Kürtler ayrımcı politikalardan çok zarar gördü ve hala görmeye devam ediyor. Rejim, Kürt hareketinin 10 yıllar boyunca diyalog yoluyla çözüm çağrılarına cevap vermediği gibi çağrıları duymazlıktan geldi.

"Afganistan, Irak ve Suriye'den çok farklı bir durumda"

Suriye Demokratik Eşitlik Partisi Genel Sekreteri Nimet Davut da ABD'nin sonsuza dek Suriye'de kalmayacaklarını bildiklerini ifade etti.

Afganistan'da olduğu gibi günü geldiğinde Suriye'yi de terk edeceklerini belirten Davut, "Ancak Afganistan'ın içinde şartlar Irak ve Suriye'dekinden çok farklı. Afganistan'dan çekilme gerekçeleri Irak ve Suriye'de yok" dedi.

 

Nimet Davut

Nimet Davut / Fotoğraf: Twitter

 

İran'ın Irak ve Suriye üzerinde tehditlerinin devam ettiği bir dönemde ABD'nin tüm askeri güçlerini Irak ve Suriye'den geri çekmesine ihtimal vermediğini dile getiren Davut, "Bu hem ABD'nin hem de müttefiklerinin çıkarlarına ters. Askeri varlığı azaltabilir ama tamamıyla çekilme ihtimalini çok düşük görüyorum. Ancak Kürt siyasetçileri olarak bunu unutmamamız gerekir ki Suriye'de askeri varlığı bulunan ülkelerin bir gün Suriye'yi terk edeceğini bilmeliyiz. Kürtler olarak bu çekilmeye hazırlıklı olmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Kürt siyasetinin Esad yönetimi ile diyalog için arayış içinde olduğu iddialarına cevap veren Davut, şunları kaydetti:

"Bu iddia doğru değil. Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) rejim ile diyalogu olabilir. Bu yeni değil ve daha önce de vardı. Var olan diyalogun ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle bir ilgisinin olduğunu düşünmüyorum. Rejiminin Kürtlere bakışında bir değişiklik görmüyoruz ki onlarla görüşme talebinde bulunalım. Ayrıca Şam rejimi görüşme için hiçbir umut da vaat etmiyor. Dolayısıyla Kürtlerin Esad rejimi ile görüşmek istediğine dair haberler dedikodudan öte bir şey değildir." 

"ABD 2021'in sonuna kadar operasyonel güçlerini Irak'tan çekecek"

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Salahaddin Üniversitesi Öğretim Üyesi Siyaset Bilimci Dr. Salih Ömer ise ABD'nin siyaseti gereği Afganistan'dan çekildiğini ve bunun çok doğal olduğuna değindi.

Biden'in "20 yılda 2 trilyon dolardan fazla para harcadık" sözünü hatırlatan Dr. Ömer, "ABD Afganistan için çok çabaladı ama olmadı. ABD'nin ‘biz ulus devlet inşa etmek istiyoruz' şeklinde bir açıklamasının olduğunu hatırlamıyorum" ifadelerini kullandı. 

 

Salih Ömer İsa

Salih Ömer / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

ABD'nin El Kaide'ye karşı başarılı bir mücadele verdiğini ve örgütü bitirme noktasına getirdiğini kaydeden Ömer, "Örgüt lideri Usame Bin Ladin bertaraf edildi. Ülkeye neden demokrasiyi inşa etmeden çekildi eleştirilerine katılmıyorum. Bölgede hiçbir ülke demokrasi ile yönetilmiyor ki. Takdir yetkisi Afgan halkındadır, isterse bu yetkiyi Taliban'a verir isterse bir başkasına" diye konuştu.

"IKB temsilcisinin de hazır bulunduğu ve Bağdat merkezi hükümeti ile yapılan stratejik müzakereye göre ABD 2021'in sonuna kadar operasyonel askeri güçlerini çekecek" bilgisini paylaşan Dr. Ömer, sözlerini şöyle tamamladı:

"2021'den sonra ABD'nin Irak'taki varlığı değişebilir. 2014'te IŞİD Irak'ın kentlerini ele geçirdiğinde Bağdat'ın talebi üzerine ABD yardıma geldi. Bu yardımlar sayesinde IŞİD teröristleri bölgeden temizlendi. Dolayısıyla IŞİD ve diğer terörist gruplarla mücadele etmek için sınırlı sayıda da olsa bir kısım ABD güçlerinin Irak'ta kalacağını düşünüyorum. Ayrıca ABD tamamıyla çekilse bile bugün Afganistan'da yaşananların Irak'ta yaşanma ihtimali çok düşük çünkü Irak'ın tecrübesi var. IŞİD'den önce hem Irak'ta hem de Kürdistan Bölgesi'nde istikrar vardı."



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER