Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Suriye´deki Fransız askeri varlığı

AA, Fransız ordusunun Suriye´de faaliyet gösterdiği 9 noktayı tespit etti. ABD çekilse dahi YPG/PKK´ya desteğini sürdüreceğini duyuran Fransa´nın sahadaki asker sayısı sadece 200 civarında.

Suriye´deki Fransız askeri varlığı

ABD ordusunun Suriye´den çekilme hazırlığı yaptığı sırada terör örgütü YPG/PKK´ya desteğini sürdüreceğini duyuran Fransa, çoğu askeri noktada ABD imkanlarından yararlanıyor. Suriye´deki Fransız askerlerinin sayısı ise sadece 200 civarında. 

ABD Başkanı Donald Trump´ın askerlerini Suriye´den çekme kararı almasının ardından şaşkına dönen YPG/PKK´lı teröristler için Fransa´nın "desteğimiz sürecek" açıklaması umut olmuştu.

Ancak, AA muhabirlerinin Suriye´deki alan çalışmasında yaptığı tespitler Fransa´nın mevcut şartlarda bu desteği verecek imkanlara sahip olmadığını gösteriyor.

Fransa´nın halihazırda terör örgütü YPG/PKK´nın işgalinde bulunan Fırat´ın doğusundaki asker sayısı sadece 200 civarında. Bunlar topçu bataryaları, teknik eleman ve ekipmanları ile özel kuvvetlerden oluşuyor. 

Fransız unsurları 9 askeri noktada varlık gösteriyor.

Fransa, askeri personelinin yanı sıra radikal sol ve anarşist grupların YPG/PKK saflarında yabancı savaşçı olarak bulunmasına göz yumuyor. YPG/PKK bünyesinde 50´ye yakın Fransız vatandaşının bulunduğu tahmin ediliyor.

Sahada YPG/PKK´lı teröristlerle askeri faaliyetler yürüten Fransız birlikleri, YPG/PKK´nın son olarak DEAŞ´ın Deyrizor´daki son kalesi olan Heccin ilçe merkezinin ele geçirmesinde topçu atışlarla rol oynamıştı.

ABD´ye muhtaç askeri varlık

DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon gücü adı altında YPG/PKK´ya destek olan Fransa, Suriye´nin kuzeyindeki Aynularab´ın (Kobani) güneyinde bulunan Miştanur Tepesi, Sırrin ilçesi, Ayn İsa beldesi, Harab Işk köyündeki Fransız Lafarge çimento fabrikası, Rakka üssü, Kabiba petrol sahası, Kahar askeri noktası, Tabka havaalanındaki askeri üste ve Münbiç´te Sacu çayı civarında varlık gösteriyor.

Deyrizor ilindeki Kabiba petrol sahasının güney kesiminde Fransız top bataryaları bulunuyor. Petrol sahasının işletme binaları Fransızlar tarafından merkez olarak kullanılıyor. Deyrizor´un Mayadin ilçesinin doğusundaki Kahar petrol sahası içinde Fransız topçu bataryaları ve özel kuvvetleri yer alıyor.

9 askeri noktanın 4´ünde ABD askerlerince himaye edilen Fransızlar, diğer bölgelerdeki hareket kabiliyetlerini de yine ABD ordusu ile YPG/PKK korumasında sağlayabiliyor.

Mevcut şartlarda Fransa´nın, ABD´nin Suriye´den çekilmesiyle doğacak boşluğu doldurarak YPG/PKK´ya benzer düzeyde bir desteği sağlaması mümkün görünmüyor.

Fransa´nın açıklaması ve tepkiler

Fransa´nın Avrupa Birliği (AB) İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Nathalie Loiseau, 20 Aralık´ta ülkesinin şimdilik askeri olarak Suriye´de kalmaya devam edeceğini söylemişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçen pazar yaptığı açıklamada "YPG/PKK´ya borçlu olduğumuzu unutmamalıyız." diye konuşmuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dünkü yıllık değerlendirme toplantısında Fransa´nın Suriye´deki varlığına ilişkin, "Suriye´nin geleceğine yönelik katkı sağlayacaklarsa eyvallah ama YPG´yi korumak amacıyla kalacaklarsa, bunun kendilerine de YPG´ye de bir faydası olmaz." ifadelerini kullanmıştı.

Fransa´nın YPG/PKK´ya destek vermeyi sürdürme çabaları Suriye´deki Özgür Suriye Ordusu komutanlarından da tepki görmüştü.

DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon adı altında Suriye´de varlık gösterdiğini bildiren Fransa, Suriye´nin kuzeyinde asker bulundurduğunu resmen kabul etmiyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER