Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

SURİYE´DE UÇAK GERİLİMİ... RUSYA SERT UYARDI, İSRAİL REDDETTİ

Türkiye ve Rusya´nın İdlib´de mutabakata vardığı gün Rus uçağının Suriye´de düşürülmesi bölgede tansiyonu yükseltti. Rusya´nın sorumlu tuttuğu İsrail´in Moskova Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı´na çağrıldı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İsrailli mevk

SURİYE´DE UÇAK GERİLİMİ... RUSYA SERT UYARDI, İSRAİL REDDETTİ

Suriye´de İsrail uçaklarının Rus İl-20 uçağını Suriye ordusunun savunma sistemlerinin hedefi haline getirip düşmesine yol açmasıyla ilgili olarak, İsrail´in Moskova Büyükelçisi, Rusya Dışişleri Bakanlığı´na çağırıldı.

 

RUSYA´DAN İSRAİL´E TEHDİT GİBİ UYARI

Rusya Savunma Bakanlığı´nın açıklamasına göre, Şoygu, İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman´la Akdeniz´de Rus İl-20 uçağının düşmesi ile ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Şoygu görüşmede "Rus uçağının düşmesinin sorumluluğu tamamen İsrail´e aittir. Rusya Savunma Bakanlığı olarak İsrail´i daha önce birçok kez farklı kanallar üzerinden Suriye´de Rus güçleri için tehlike teşhil edebilecek saldırılar gerçekleştirmemesi konusunda uyarmıştık" dedi.

´CEVAP VERME HAKKIMIZI ELİMİZDE BULUNDURUYORUZ´

Şoygu, iki ülke arasındaki Suriye´de tehlikeli olayların önlenmesi için imzalanan anlaşmalara rağmen, İsrail ordusuna ait F-16 uçağının gerçekleştireceği operasyonla ilgili sadece 1 dakika önce bilgi verildiğini kaydetti. İsrail´in eylemlerinin ikili ilişkilerin ruhuna aykırı olduğunu belirten Şoygu, bu adıma cevap verme hakkını ellerinde bulundurduklarını vurguladı. 

İSRAİL REDDETTİ

İsrail ise Rus askeri uçağının Suriye´de Esed güçleri tarafından vurularak düşürülmesinde sorumluluğu olduğu suçlamasını reddetti. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Rus askerlerin ölümünden dolayı üzgünüz, ama sorumlusu Esad, İran ve Hizbullah´tır. İsrail jetleri çoktan üslerine dönmüştü" denildi.

KREMLİN: İDLİB ANLAŞMASI ETKİLENMEYECEK

Kremlin Sözcüsü Peskov, "Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib anlaşmasının, Suriye´nin geleceği açısından son derece önemli olduğunu belirterek, "Suriye´de düşen Rus uçağı bu anlaşmayı asla etkilemeyecek." dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova´da, dün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Soçi´de varılan İdlib mutabakatını gazetecilere değerlendirdi.

Anlaşmanın önemine dikkatini çeken Peskov, "Bu Suriye´nin geleceği açısından son derece önemli bir anlaşma. Suriye krizinin çözümü için Moskova ve Ankara´nın fedakarlıklarda bulunarak uzlaşmacı ve etkili çözümler bulma kabiliyetini gösteriyor. Suriye´de düşen Rus uçağı bu anlaşmayı asla etkilemeyecek." diye konuştu.

Erdoğan ile Putin dün Soçi´de yaptığı görüşmede, İdlib´de silahlardan arındırılmış bölge oluşturulmasına ilişkin anlaşmaya varmıştı.

Kremlin´den yapılan açıklamada "Rus uçağının düşürülmesi endişe verici, durum değerlendiriliyor" denildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı da İL-20 model uçağının, İsrail jetleri yüzünden Suriye hava savunma sisteminin hedefi olduğunu duyurdu. Açıklamada, "Uçağımız İsrail jetleri yüzünden Suriye Hava Savunma Sitemi´nin hedef oldu" ifadeleri kullanıldı. 

İSARİL´E TEHDİT GİBİ UYARI

Rus Savunma Bakanlığı´nın açıklaması şöyle: 

"Radarda kaybolan uçağımızı Esed güçleri vurdu ve buna İsrail sebep oldu. İsrail´in sorumsuz davranışı nedeniyle 15 askerimiz öldü. İsrailli pilotlar askeri uçağımızı Suriye hava savunma sisteminin olduğu yöne itti. İsrail planlanan operasyondan sadece 1 dakika önce bizi uyardı. Ancak bu süre savaş uçağımızın güvenli alana geçmesi için yeterli değildi. 15 askerimiz İsrail´in sorumsuz davranışları nedeniyle öldü. İsrail´in Rusya´daki davranışları provokasyona neden oluyor. İsrail ordusunun uçağımızı inişe hazırlanırken görmemesi imkansız. İsrail´in bu düşmanca davranışına uygun ölçülerde karşılık verme hakkına sahibiz."

İsrail ise sorumluluğu olduğu suçlamasını reddetti.

FRANSA: OLAYDA MÜDEHALEMİZ YOK

Fransa Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Patrik Steiger ise iddialarla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, "Fransa´nın olayda herhangi bir müdahalesi bulunmadığını" söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, İl-20 model Rus askeri uçağının dün gece Akdeniz üzerinde radardan kaybolduğunu duyurmuştu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 14 askeri taşıyan uçakla temasın Suriye´deki Hmeymim Üssü´ne dönüşü sırasında Akdeniz üzerinde kesildiği belirtilmiş, uçağın, İsrail´e ait 4 F-16 savaş uçağının Suriye´nin Lazkiye kentine gerçekleştirdiği saldırı sırasında kaybolduğu bilgisi verilmişti.

Açıklamada, Akdeniz´de bulunan Fransa´ya ait bir fırkateynden bölgeye yönelik füze saldırısı yapıldığının da tespit edildiği öne sürülmüştü.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, içinde 14 asker bulunan Rus İl-20 askeri uçağının, Rusya´nın Suriye´deki Hmeymim üssüne dönüşü sırasında Akdeniz üzerinde radardan çıktığı bildirilmişti. Uçağın, İsrail´e ait dört F-16 savaş uçağının Suriye´nin Lazkiye kentine gerçekleştirdiği saldırı sırasında kaybolduğu belirtilen açıklamada, Akdeniz´de bulunan Fransa´ya ait bir fırkateynden bölgeye yönelik füze saldırısı yapıldığının da tespit edildiği belirtilmişti.  



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER