Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Suriye: Dörtlü toplantıda Türk birliklerinin Suriye'den çekilmesi ele alındı

Evvel gün Moskova'da Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'den heyetlerin katıldığı dörtlü toplantıya ilişkin, katılımcı ülkelerden dikkat çeken mesajlar geldi

Suriye: Dörtlü toplantıda Türk birliklerinin Suriye

Evvel gün(Dün, 26.4.2023) Moskova'da Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'den heyetlerin katıldığı dörtlü toplantıya ilişkin, katılımcı ülkelerden dikkat çeken mesajlar geldi. Suriye Savunma Bakanlığı, toplantıda " Türk birliklerinin Suriye'den çekilmesinin" görüşüldüğünü ileri sürdü.

Suriye Savunma Bakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin açıklama geldi. Bakanlık, toplantıda "Türk birliklerinin Suriye topraklarından çekilmesinin" görüşüldüğünü öne sürdü.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Suriye, Rusya, İran ve Türkiye savunma bakanlarının dörtlü bir toplantısı yapıldı ve burada Türk birliklerinin Suriye topraklarından çekilmesi ve M4 uluslararası karayolu üzerindeki anlaşmanın uygulanması tartışıldı.”

Açıklamada, "Suriye Savunma Bakanı ve Suriye Genel İstihbarat Dairesi Genel Müdürü; Moskova'daki meslektaşları, Türk Savunma Bakanı ve Türk istihbarat servisi başkanı ile bir araya geldi. Taraflar birçok dosyayı tartıştı ve toplantı olumluydu" ifadeleri yer aldı.

İRAN: TERÖRLE MÜCADELE HEPİMİZİN ORTAK ARZUSU

İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Reza Aştiyani ise İran ve Rusya'nın Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri normalleştirme çabalarının Moskova'daki dörtlü toplantının "en önemli hedeflerinden biri" olduğunu kaydetti.

"İran'ın bölgede etkili iki komşu ülke olarak Suriye ile Türkiye arasında doğrudan bir ilişki kurmak için ciddi çaba sarf ettiğine ve iki ülke arasındaki ortak çabaları desteklediğine" dikkat çeken Aştiani, "Terörle çeşitli biçimlerde mücadele etmek bölgedeki tüm ülkelerin arzusudur ve bu konu, bölgedeki tüm ülkelerin arzusunu oluşturacak. Terörle mücadele, ortak koordinasyon ve işbirliği ile başarılabilir" diye konuştu.

RUSYA: TERÖRLE MÜCADELEYE ÖZEL ÖNEM VERİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, dörtlü toplantı sırasında "terörist tehditlerin tüm tezahürlerine karşı koyma ve Suriye'deki tüm aşırılık yanlısı gruplarla mücadele konularına özel önem verildiğini" açıkladı.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI NE DEMİŞTİ?

Dörtlü toplantı sonrası MSB'den yapılan açıklamada, "Suriye'deki güvenlik durumunun güçlendirilmesi, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesi alanında atılabilecek somut adımlar, Suriye topraklarında her şekliyle terör örgütleri ve tüm aşırılıkçı gruplarla mücadele, Suriyeli mültecilerin topraklarına dönmelerine yönelik çabaların yoğunlaştırılması konuları ele alınmıştır" denildi.

Açıklamada, "Taraflar, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olduklarını teyit etmişlerdir. Yapıcı havada geçen toplantı sonucunda, Suriye'de ve bir bütün olarak bölgede istikrarın temin edilmesi ve sürdürülmesi için dörtlü formattaki toplantıların devamının önemi vurgulanmıştır" ifadelerine yer verildi.

Bakan Hulusi Akar ise "Bu toplantı ve görüşmeler faydalı ve olumlu oldu. Önemli katkılar sağlandı. Bölgeye barış, istikrar ve huzurun getirilmesi konusunda bu çalışmalara ihtiyaç olduğu konusunda taraflarla mutabık kaldık. Önümüzdeki günlerde bunun devamını ifade ettik" dedi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER