Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Suriye 8 yıldır içten içe yanıyor

Halep, Şam gibi Osmanlı izlerini taşıyan İslam beldeleri bir bir yok oldu.

Suriye 8 yıldır içten içe yanıyor

Dokuzuncu yılına girilen Suriye´deki iç savaşta yüzbinlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan yerinden yurdundan oldu. Arap Baharı´yla başlayan, popülist siyasi söylemlerle harlanan ve Batılı emperyal güçlerin ekmeğine yağ sürülen iç savaşta olan Suriye halkına oldu. Halep, Şam gibi Osmanlı izlerini taşıyan şehirler bir bir yok oldu. Gelinen noktada geriye gözü yaşlı insanlar ve harabeye dönmüş bir İslam beldeleri kaldı.

Suriye´de yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği, milyonlarca kişinin mülteci konumuna düştüğü ve yerinden edildiği iç savaş 8 yılını geride bıraktı. Orta Doğu´da Batı´nın rejisörlüğünde ?Arap Baharı? olarak adlandırılan olayların sürdüğü 15 Mart 2011´de Dera ilinde, Suriye´deki iç savaşın fitili ateşlenmişti. Batı´nın kışkırtmaları ve İslam ülkelerinin tarafları barıştırmak yerine popülist söylemleri tercih etmesiyle başlayan iç savaşta yüzbinlerce Suriyeli yaşamını yitirdi, milyonlarcası da vatanından oldu.

HALEP, ŞAM GİBİ OSMANLI ŞEHİRLERİ HARAP OLDU

Sekiz yılını bitirip dokuzuncu yılına giren iç savaşta Halep, Şam gibi Osmanlı izlerini taşıyan şehirler bir bir yok oldu. Gelinen noktada geriye gözü yaşlı insanlar ve harabeye dönmüş İslam beldeleri kaldı.

5 MİLYON 644 BİN SURİYELİ VATANINDAN EDİLDİ

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yüz binlerce kişinin öldüğü ifade edilen iç savaşta, 5 milyon 684 bin sivil de vatanından edildi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliğine göre, bu kişilerin 3 milyon 644 binine Türkiye ev sahipliği yapıyor. Suriyelilerin 946 bini Lübnan´da, 670 bini Ürdün´de, 253 bini Irak´ta, 133 bini Mısır´da barınıyor. 6 milyon 600 bin sivil ise, ülke içinde yerinden edildi. Suriye´de 2 milyon 980 bin sivil ulaşılması zor bölgelerde ya da kuşatma altında yaşıyor.

ABD VE RUSYA SURİYE´DE SÖZ SAHİBİ OLDU

BM, ABD, İsrail, Rusya ve AB´nin ekmeğine yağ sürülen iç savaşta ABD ve Rusya gibi Batı zihniyetli devletler İslam beldesi olan Suriye´de söz sahibi oldu. İç savaştan Türkiye´de nasibini aldı ve Suriye sınır hattı terör örgütlerinin eline geçti. ABD destekli terör örgütü YPG/PKK Suriye topraklarının yüzde 28´inde işgalini sürdürürken, DEAŞ´ın kontrol alanı yüzde 2´ye düştü. Şimdi ise Cenevre ve Ocak 2017´den bu yana devam eden Astana süreciyle Suriye iç savaşına çözüm aranıyor.



Anahtar Kelimeler: Suriye yıldır içten yanıyor

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER