Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Sudan Turizm Bakanı: Sevakin Projesi´ni önce BAE´ye teklif ettik

Sudan Turizm Bakanı Muhammed Ebu Zeyd, "Sevakin Projesini Türkiye´den önce Birleşik Arap Emirlikleri´ne (BAE) sunduk. Fakat fizibilite ve araştırma çalışmalarında ilerleme kaydedilmedi." dedi.

Sudan Turizm Bakanı: Sevakin Projesi´ni önce BAE´ye teklif ettik

Sudan´ın Eş-şuruk kanalının haberine göre, Bakan Ebu Zeyd´in, Birleşik Arap Emirlikleri´ndeki Şarika Emiri Sultan Bin Muhammed El Kasımi´ye, geçen yıllarda Sevakin´de turistik kent kurma projesinin sunulduğu belirtildi. Emir Kasımi´nin tarihi mirasa tutkun olduğunu belirten Ebu Zeyd, yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadığına dikkati çekerek, "Sevakin Projesi´ni Türkiye´den önce BAE´ye sunduk. Fakat fizibilite ve araştırma çalışmalarında ilerleme kaydedilmedi." ifadelerini kullandı.

Bakan Ebu Zeyd, Türkiye ve Sudan arasındaki Sevakin Adası Anlaşması´nın da turizm geliştirme projesi olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Sudan temasları kapsamında ziyaret ettiği ülkenin doğusunda yer alan Sevakin Adası, geçmişte Nubye bölgesinin en önemli limanı olarak biliniyordu. Osmanlı döneminde ise denizden gelecek tehlikelere karşı Kızıldeniz ve Hicaz´ın güvenliği Sevakin Adası üzerinden sağlanıyordu.

Afrika´nın dünyaya açılan kapısı konumundaki adada, tarihi Osmanlı limanı ile gümrük binası, Hanefi ve Şafi camileri, muhafaza binası gibi önemli eserler bulunuyor.

Sudan´ın turizm sektörünün gelişmesine katkı sağlanması amacıyla 2011´de başlayan çalışmalarla, Osmanlı dönemine ait Hanefi ve Şafi camileri ile gümrük binası Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edildi.

Öte yandan 2016´da başlayan muhafaza binasının restorasyonu konusundaki çalışmalar devam ediyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER