Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

‘Siyasal İslam çöktü’ diyenlere Atasoy Müftüoğlu’ndan cevap

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Siyasal İslam çöktü’ ifadeleri tartışılmaya devam ediyor.

‘Siyasal İslam çöktü’ diyenlere Atasoy Müftüoğlu’ndan cevap

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Siyasal İslam çöktü’ ifadeleri tartışılmaya devam ediyor.

Konuyla ilgili Atasoy Müftüoğlu, İslami Analiz’deki yazılarında sömürgeci çerçevelerin kuşattığı zihinlere dikkat çekmiş ve siyasal İslam kavramının iğdiş edildiğini belirtmişti.

Muhafazakar, milliyetçi ve pragmatist unsurların siyasal İslamcı olarak tanımlanmasını bir yanılsama olarak değerlendiren Müftüoğlu’nun görüşleri şu şekilde:

İnsanların zihin dünyalarının ideolojik klişelerle, resmi öykülerle, resmi çıkarlar doğrultusunda şekillendirildiği toplumlarda, her durumda çok ciddi bir kültürel-entelektüel güçsüzleşme/kriz yaşanıyor. İnsanların ya da toplumların kimi zaman resmi öykülerle, kimi zaman ya da durumlarda ideolojik klişelerle, yerellikler, millilikler, ve hamasetle zincire vurulduğu toplumlarda, ideolojik/sol/seküler kesimler de, muhafazakar/milliyetçi/sağ/dindar kesimler de, kolonyalizm tarafından dayatılmış gerçekliğin dayattığı referansları ve dayatılmış meşruiyet sisteminin otoritesini kolaylıkla kabul edebiliyor. Bilinç cehaleti sebebiyle, muhafazakar/dindar, milliyetçi/sağcı/oportünist/pragmatist unsurlar ‘siyasal İslamcı’ olarak tanımlanabiliyor. İdeolojik evrenselliğin oluşturduğu, sömürgeci entelektüel/zihinsel çerçeveler etrafında hiçbir şekilde ontolojik ve epistemolojik hesaplaşma yapılamıyor, yapılmıyor. Kronik bağımlılık ve kronik bilinç kaybı sebebiyle sol/ideolojik/seküler ya da, muhafazakar/milliyetçi/dindar kesimler, dayatılmış gerçeklik/referans ve meşruiyet sistemini reddetmek ve aşmak yerine, bu sistemi, emperyal düzen adına vekaleten yönetmek için birbirleriyle rekabet/çatışma ve kavga içerisinde bulunuyor. Dayatılmış sömürgeci gerçekliğin, referans ve meşruiyet sisteminin sınırları içerisine hapsedilen ve bu hayati sorunlarla hiçbir şekilde yüzleşmeyen/yüzleşemeyen, hesaplaşamayan, hesaplaşmayı düşünmeyen seküler ya da muhafazakar kesimlerin, karşı karşıya bulundukları bu ağırlaştırılmış mahkumiyet sebebiyle radikal tasavvur ve tahayyülleri yok.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER