Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

SEVGİLİNİN YOL ARKADAŞI: HZ. EBUBEKİR

Kitap Haber´den Ethem Erdoğan, edebiyatçı yazar Ali Haydar Haksal´ın ?Sevgilinin Yol Arkadaşı: Hz. Ebubekir? adlı eserini yorumladı.

SEVGİLİNİN YOL ARKADAŞI: HZ. EBUBEKİR

04. 11. 2018 Pazar

Son günlerde Ali Haydar Haksal ustanın Semerkand Yayınlarında beşinci baskısı 2016 yılında yapılan ?Sevgilinin Yol Arkadaşı Hz. Ebubekir? adlı kitabını okuyorum. Bu anlamda daha önceki okumaları unutmam gerektiğini söylemekten dolayı da mutluyum. İlk not olarak şunu söylemeliyim: Bitecek diye az az okuyup sonraki güne bırakıyorum.

Biyografi ve siyer özellikleri ile yazılan bir roman ve üstüne eşsiz sıcak bir üslup? Ali Haydar Haksal ustanın ?anlatı? geleneğindeki yerini bir kez daha okuyucuya gösteren, menkıbevi bir inanç atlası? Benim önümde açılan, ruhu ve ufku kuşatan bu.

?Zamanın karanlık anlarında ışığa gereksinim var. Işık, insana yol verecek olan ışık. Gelecek zamanı ve yolu aydınlatacak olan ışık.? Cahiliyye dönemi karanlık çağ, ışık ilahi öğreti ve bu öğretinin habercisi-rehberi olan peygamber. İnsanları, gelecek zamanı ve evreni Allahın buyruklarıyla kuşatacak olan hak din.

Bunların gerçekleşmesi için Allahın Peygamberine bir yardımcı, bir yoldaş, bir sıddık gerek. ?Sevgili´ye kendisini ve her şeyini feda edecek bir aşk ehli gerekti. Dünyasından vazgeçecek bir Sıddîk olmalıydı. Bir atik, bir can gerekti.?

Sevgilinin ilk isim değiştirdiği, cahiliye döneminde dahi hiç puta tapmamış, ilk halifesi ve yetişkin erkeklerden ilk Müslüman olan arkadaşı, Ebu Bekir Sıddîk´ti.

İslami anlatının yeni bir sıcaklık ve inançla yoğrulduğu bu eserle kaçınılmaz olan bir gerçeklik görülüyor ki, siyer geleneği artık yalnızca ilahiyatçıların yazacağı bir tür olmanın ötesine geçmiştir. İlahiyatçıların akademik olarak oluşturduğu hiçbir metinde bu samimiyet oluşmaz. Esasen sadece içi sevgiyle çırpınan bir yazar tarafından yazılmalı siyer. Çünkü döneme dair sosyolojik ve psikolojik veriler ışığında, hatta çağdaş olan Müslim ya da müşrik insanlarla empati tebarüz ediyor eserde. Kronolojik siyerlerde hiç bulunmayan bir insanilik kuşatıyor okuyucuyu.

"Aşk insanları birbirine bağlar
Halkaya halkalar eklenir.
Yollar yola ulanır ve uzar gider?

Sevgilinin Yol Arkadaşı: Hz. Ebubekir

Ali Haydar Haksal

Semerkand Yayınları

312 Sayfa



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz