Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Sevakin Mercan Adası (30 yıllık hatıralar)

Dünya Bülteni´nden Osman Şahin analiz etti.

Sevakin Mercan Adası (30 yıllık hatıralar)

Sudan´da Askeri Geçiş  Konseyinin  göstericilerle birlikte çok önemli kararlar almakta oldukları  bu günlerde, Suudi ArabistanBAE ve Mısır basını  Sevakin Adasındaki  Osmanlı harabelerinin halen bir Türk firması tarafından yapılmakta olan onarımını durdurmak için adeta seferberlik ilan etmişler ve akla ve mantığa sığmayan yayınlar yapmaktadırlar.

Aldığımız duyumlara göre Hartum nezdinde de bu baskılarını sürdürmektedirler. Alel acele Sudan Merkez Bankasına vermek istedikleri 3 milyar dolar da bu projeyi sabote etmek içindir. BAE´deki El Ayn Gazetesinin başını çektiği ve  Sudan Askeri Konseyini böyle bir karar almaya zorladığı yayınlar konusunda özellikle  BAE yetkililerine şu hatırlatmayı yapmak istiyoruz. Sudan, Sevakin Adasını yıllardır turizme kazandırmak istemektedir. Bu konuda Türkiye´ye müracaat etmeden önce sizinle işbirliği yapmak istedi . Siz kabul etmediniz.

Sudan´a ileride önemli kazançlar sağlayacak Sevakin turizm projesini  bugün neden baltalamak istiyorsunuz. Türkiye Sevakin´de askeri üs kurmak istiyor diyorsunuz. O zaman sormazlar mı insana, Eritre´de İsrail askeri üs kurarken siz nerede idiniz, size bir uyku hapı mı içirdiler? Nedir bu telaşınız?  Sevakin Adasının turizme açılması için yapılan restorasyon inşaatını durdurmak Sudanlılara yapılacak en büyük bir haksızlıktır. Bu zulmÜ neden irtikap ediyorsunuz?  Sudan halkı her şeyin içyüzünü çok iyi bilmektedir.  Türk-Sudan ilişkileri zarar veremeyeceksiniz. Biraz itidal diyoruz.

Sudan´dan 30 yıllık hatıralar

Sudan´ın bir zamanlar  ismi ?Birinci Dönem Türkiyesi?, ?Mısır Dönemi Türkiyesi?, Britanya Dönemi Türkiyesi? ve ?Eski Türkiye?  olarak zikredilmektedir. Bu isimler Mısır Valileri tarafından verilmiştir.

Kaynak: http://www.tasam.org/tr-TR/Icerik/770/sudan_cumhuriyeti_cumhuriyetus-sûdân Ayrıca https://ar.wikipedia.org/wiki??????????????  sitesinin okunan kısmında  : ?Eski Türkiye? ismi  Mısır Osmanlılarının (182 -1885) tarihlerindeki Sudan´a hakimiyetleri olarak bilinir?  ifadesi yer almaktadır.

(??????? ???????? ?????? ?????  ????  ?? ???? ???? ????? ??????? ???????) 

Bu yazımızda 30 yıl öncesi Kızıldeniz sahilindeki Sevakin Adasını ziyaretim çerçevesinde Sudan´daki Türk eserlerini anlatacağım. Sevakin ismi Arapça´da, ?Sakinler yani oturanlar? anlamına gelmektedir. Sudanlılar tarafından  bu mercan adası ?Suvakin? olarak da telaffuz edilmektedir. Ada bir zamanlar Sudan-Etiyopya  eyaletine başkentlik yapmıştı. 

Analizin devamı...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER