Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

SERBESTİYET'in haberi, Haaretz: Festival alanındaki bazı sivilleri İsrail helikopteri vurdu

İsrail’in üst düzey güvenlik yetkilileri, Gazze Şeridi yakınlarında düzenlenen müzik festivali hakkında Hamas'ın önceden bilgi sahibi olmadığı sonucuna vardı.

SERBESTİYET

 

İsrail’in üst düzey güvenlik yetkilileri, Gazze Şeridi yakınlarında düzenlenen müzik festivali hakkında Hamas'ın önceden bilgi sahibi olmadığı sonucuna vardı.

İsrail merkezli Haaretz gazetesi, İsrailli güvenlik yetkililerinin, Hamas’ın 7 Ekim’de Gazze Şeridi’ne yakın bir alandaki festival alanına düzenlediği saldırıya ilişkin bir güvenlik değerlendirmesini aktardı.

Üst düzey İsrailli güvenlik yetkililerinin konuyla ilgili polis soruşturmasına ve Hamas militanlarının sorgu kayıtlarına üst düzey İsrailli güvenlik yetkililerinin değerlendirmesinde, Hamas’ın müzik festivali hakkında önceden bilgi sahibi olmadığı sonucuna varıldı.

Haberde güvenlik yetkililerinin, Hamas’ın saldırı esnasında dronlar ve paraşütler sayesinde müzik festivalini öğrendiği ve militanları bundan sonra bölgeye yönlendirdiğini tahmin ettikleri söyleniyor.

Polis soruşturmasına göre, festivaldeki kişilerin çoğu, ilk silah sesi duyulmadan yarım saat önce partinin durdurulmasına karar verildiği için alandan kaçmayı başardı.

Haaretz’e göre soruşturmada bir İsrail savaş helikopterinin Hamas militanlarına ateş açarken sivilleri de vurduğunu ortaya çıktı:

“Bir polis kaynağına göre, soruşturma aynı zamanda olay yerine gelen ve görünüşte oradaki teröristlere ateş açan İsrail ordusuna ait bir savaş helikopterinin de bazı festival katılımcılarını vurduğunu gösteriyor. Polise göre festivalde 364 kişi öldürüldü.”

İsrail merkezli Yedioth Ahronoth gazetesi de Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırıya İsrail Hava Kuvvetlerine ait helikopterlerin müdahale ettiğine ilişkin bir haber yayımlamıştı:

“Hamas teröristleri, kalabalığın arasına yavaşça karışmaları ve ne olursa olsun kıpırdamamaları yönünde talimat aldı. Böylelikle (İsrail) Hava Kuvvetleri’ni alanda yer alanların İsrailli olduğuna inandırmaya çalıştılar. Bu aldatmaca, Apache helikopterleri tüm kısıtlamalardan kurtulmak zorunda kalana kadar bir süre işe yaradı. Pilotlar kimin terörist kimin İsrailli olduğunu ayırmanın zor olduğunu anlayınca saat 09.00 sıralarında bazıları üstlerinden izin almadan bağımsız olarak teröristlere ateş açmaya karar verdi.”

Associated Press’in (AP) yayımladığı görüntüler de iddiayı destekler nitelikte. Görüntülerde alanda yer alan araçlarda ağır hasar olduğu net olarak görülebiliyor. Hasarın Hamas’ın elinde olmayan helikopter füzeleri ile verilmiş olduğu tahmin ediliyor. AP, helikopterlerin, Hamas militanlarına ateş açtığı sırada sivilleri vurduğu belirtilmiş, o anlara ilişkin görüntüler de paylaşılmıştı.


 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER