Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Semt Kooperatiflerinin Gücü

Süleyman KARAGÜLLE

Semt Kooperatiflerinin Gücü

Bir fil birkaç tondur. Bir sivrisinek bir gram bile değildir. Bir fil milyonlarca sinekten büyüktür ve fil sineği öldüremez ama sinek fili dişler.

Dev bir yapıya sahip olan Sermaye bir semt işletmesini batıramaz. Sadece bir tane olursa onu yıkabilir. Ne var ki Sermaye küçüklerle uğraşmaz, uğraşamaz.

O halde küçük Semt Kooperatifleri kurulmalı, bunların her birinin üye sayıları yüz aileyi geçmemelidir.

Her semt kendi bono senedini çıkarmalı, aralarında para olarak bu senedi kullanmalıdırlar. Böylece doların ve onun türevi olan paraların sömürüsünden semtlerini kurtarmalıdırlar. Ürünlerini ortak tüccarlara satmalı, ihtiyaçlarını ortak tüccarlardan almalıdırlar. Böylece senyoraj gücünü kendileri kullanmış olurlar. Piyasaya mallarını Altın TL ile süreceklerinden ve ihtiyaçlarını da TL ile alacaklarından cari para sistemine de hiçbir zararları olmaz, aksine üretim artacağı ve mükellef sayısı azalacağı için devletin TL cinsinden geliri de artar. Büyük Sermaye de zarar etmez, sonunda üretilen ürünleri o alacağından onun cirosu artar ve daha çok kâr elde ederler. Az maldan çok kâr yerine çok maldan aynı kârı hatta daha fazlasını kazanırlar.

Semt Kooperatifleri bu arada Dayanışma Ortaklıklarını kurarlar. Bu kuruluşlar ortaklık sisteminin sigortasıdırlar. Zarardan önce sigorta primi ödenmez, zarar olduğu zaman bölüşülerek taksitle ödenir. Burada da ne Devletin ne Sermayenin bir zararı olmaz. Kooperatif herkesin sigortasını öder, primlerini kooperatif öder, ortaklık işletmesinden karşılanır. Böylece sosyal sigortalar sistemi de rahat eder.

Semt Kooperatiflerinin çoğalması için alınacak başka bir tedbir de hakemlik sistemidir. Sermaye yargıyı çıkmaza sokmak ve yargının karar alamaması için çeşitli kanunlar çıkartmıştır. Bundan dolayı bugün yarım asır süren davalar vardır. Günümüzde yargıdan suçlular değil suçsuzlar korkar hale gelmiştir. Yargıçlar rüşvet alamaz. Onlar adil kararlar alırlar ama mevzuat onların adil kararlarını etkisiz hale getirmiştir. Rüşvetler hâkimlere değil şahitlere ve bilirkişilere verilir. Oysa kanunlarımız hakemlik sistemini de getirmiştir. Bu hakemlik sistemi işler hâle getirildiği takdirde davalar bir hafta ve/veya bir ay içinde adilane biter.

Bir şey daha gerekir ki o da genel hizmetlerdir. Muhasebe, koruma/bekçilik, bakım, kontrol gibi hizmetler (25 genel hizmet) vardır. Küçük firmalar bunları yapamazlar. Bunlar hizmet ortaklıkları tarafından vakıf sistemi ile yapılmalıdır. Böylece kooperatifler sayesinde Sermayenin sömürüsü üretim ve tüketime girememiş olur.

Bunun için de bilgi lazım, buluşlar lazım, ar-ge lazım, çalışmak lazım?

İzmir Akevler Kooperatifi 50 senelik çalışması ile bunları hazırlamış, devlet yetkililerine anlatmış, Hizmet ve Dayanışma Kooperatifi statüsünü geçirmiştir. Ak Parti bu bakımdan ortaklık düzeni çalışmalarına büyük katkıda bulunmuştur; bundan sonra da uygulama alanında katkıda bulunacaktır. Ak Parti giderse Sermayenin ilk yapacağı iş bize saldırmak olacaktır. Askeri müdahaleler yapılmış, ilk yapılan iş bize saldırmak olmuştur. Allah´tan askerler işi çabuk kavramışlar da bugün varlığımız sürmektedir.

Türkiye´deki bütün partiler birleşmeli, Semt Kooperatifleri üzerinde birlikte çalışmalıdırlar. Hem ülkenin hem de sermayeye karşı dünyanın kurtuluşu bu çalışmalara bağlıdır. Sermaye bunun yolunu bulmuş, bizimle görüştürmüyor. Ama biz de yolunu bulacağız. Kısa zaman sonra Adil Düzen partisini kuracağız inşallah. İktidar olmak için değil, Semt Kooperatiflerini diğer partilere anlatmak için kuracağız. Ortaklık düzeni gelmeden belki meclise bile girmeyeceğiz.

Sermaye ve bürokratlar acınacak durumdadırlar. Bizim bu anlattıklarımıza karşı çıkıp ?hayır sizin dediğiniz yanlış, bundan şundan dolayı yanlıştır´ demiyorlar, diyemiyorlar. Halkın duymaması için basına ve yayına nefes aldırmıyorlar.

Evet, Kur´an diyor ki; tarihte bütün tutucular mağlup oldular, siz de mağlup olacak ve cehennemde haşr olacaksınız. Ahiret kısmının hesabını elbette Allah soracaktır.

Bize gelince; Rabbimize inanıyoruz. Kur´an´ın Allah sözü olduğuna inanıyoruz. Şimdiye kadar hep başardık. Bundan sonra da Kur´an´ın dediği olacak. İşçilik sistemi gidecek, ortaklık sistemi gelecek. Ekseriyet sistemi gidecek, istişare sistemi gelecek. Bu Rabbimizin işidir, kimse mâni olamayacaktır.

Siz bu seminerleri okuyup gayret içinde çalışan kardeşlerimiz, bilsinler ki sabah yakındır.



Anahtar Kelimeler: Semt Kooperatiflerinin Gücü

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER