Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Seçim beyannamelerinde ekonomi

Erdal Tanas Karagöl- 28.05.2018

Seçim beyannamelerinde ekonomi

24 Haziran seçimlerine doğru siyasi partiler seçim beyannamelerini açıklamaya devam ediyorlar. Beyannameler, yalnızca siyasi partilerin ya da Cumhurbaşkanı adaylarının vaatleri yani harcama kalemleri ile ilgili olmaması gerekiyor.

Beyannamelerde, Türkiye´nin son dönemlerde yaşadığı yani hem içerden hem dışardan oluşturulan şoklara ve spekülasyonlara maruz kalmaması ya da bunları kısa sürede bertaraf etmesi için, ekonominin sorunlu alanlarına ve üretim tarafına yani vaatlerin kaynaklarına da odaklanılması gerekiyor.

Dolayısıyla siyasi partilerin ekonominin sorunlu alanlarına ve üretim tarafına odaklanmasına yani ekonomide yeni bir başarı hikayesi yaşanması için yeni bir yol haritası sunmalarına ihtiyaç var.

PEKİ NEDİR BU YOL HARİTASI?

Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olan cari açık, dış ticaret açığı ve dolayısıyla enerjide yüksek oranda dışa bağımlılık nedenlerinden kaynaklanıyor. Peki madem ki Türkiye´de sürekli dış ticaret açığı var ve bu dış ticaret açığı cari açığa neden oluyorsa bununla ilgili çözüm ne olmalı?

Öte yandan enerjide yüzde 70 oranındaki dışa bağımlılık göz önüne alındığında ve Türkiye´deki büyüme trendine bakıldığında önümüzdeki süreçte enerji ihtiyacı daha da artacaksa bunu azaltmak için acil olarak hangi somut önlemler alınmalı?

İhracat artıyor ama ihracat için gerekli üretimin ara girdisinin ithal mallardan oluşması bir yandan da ithalat rakamlarına yansıyor. Peki ihraç ürünlerindeki ithal girdilerin azaltılması için nasıl bir çözüm yolu ve yolları geliştirilmeli?

Türkiye´nin en önemli sorununu düşük tasarruf dolayısıyla yetersiz finansman kaynağı oluşturuyor. Bu kapsamda yatırımların finansmanında sürekli dışa olan bağımlılığı azaltmak ve dolayısıyla kredi derecelendirme kuruluşlarının ve uluslararası banka ve finansal kuruluşların oluşturmak istedikleri şokların etkisini azaltmak için hangi finansal araçlar ve metotlar geliştirilmeli ve nasıl bir yol izlenilmelidir?

Türkiye ihracatta rekor kırmasına rağmen, ihracat içindeki yüksek teknolojik ürünlerin payı düşük. Yüksek teknolojik üretim ve katma değeri yüksek ürün üretimi için neler yapılmalı?

Diğer yandan, Türkiye dünyada en yüksek büyüme oranına sahip olan ülkelerden birisi. Ama bu büyüme performansına rağmen kurlardaki hareketlilik nedeniyle yüksek gelirli ekonomiler arasına girmesi zaman alıyor. Tam da bu noktada Türkiye´nin orta gelir grubundan yüksek gelirli ekonomiler içerisine girmesi için acil olarak neler yapılmalı?

BEYANNAMELER VE BÜTÇE DİSİPLİNİ

Siyasi partilerin beyannamelerini açıklarken ortaya koydukları vaatlerin hayata geçebilmesi için gerekli olan kaynak da önemli. Çünkü bütçe disiplininin en önemli ekonomik gösterge olduğu gayet açık.

Son dönemlerde Türkiye´de artan kurlardaki hareketliliğin kamuda ve piyasalarda bir panik havası oluşturmamasının en önemli sebebi, Türkiye ekonomisinin en güçlü tarafı olan kamu maliyesinin güçlü duruşudur.

Bu yüzden, cari açığın olduğu bizim gibi ülkelerde bütçe açığının olmaması yani ikiz açık riskinin olmamasına özenle dikkat etmek gerekir.

Neticede geçmişte yaşadığımız finansal krizler ve borç krizlerinin sebebinin de cari açık ve bütçe açığı yani ikiz krizler olduğunu biliyoruz.

Bütçe disiplinini sağlamak zor ama bunu kaybetmek çok kolay. Bu nedenle bütçe disiplini önümüzdeki süreçte en hassas davranılması gereken konuların başında yer alıyor.

Çünkü Türkiye´de ekonomik istikrarının ön koşulu, kamu maliyesinin güçlü duruşudur.



Anahtar Kelimeler: Seçim beyannamelerinde ekonomi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz