Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

SDG'den Duhok'ta düşen helikopterlere ilişkin açıklama

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Duhok kentinde önceki akşam yaşanan helikopter kazasına ilişkin ayrıntılar netleşiyor.

SDG

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Duhok kentinde önceki akşam yaşanan helikopter kazasına ilişkin ayrıntılar netleşiyor. Suriye Demokratik Güçleri (SDG), düşen helikopter sayısının iki olduğunu duyurdu. Açıklamaya göre, Duhok'ta düşen helikopterlerde dokuz SDG mensubu öldü.

SDG açıklamasında, helikopterlerin "eğitim ve güç değişimi" için IKBY'nin Süleymaniye kentine gitmekte olduğu bilgisinin verilmesi dikkat çekti. Zira, düşen helikopterin Süleymaniye'yi kontrol eden Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) ait olabileceği ileri sürülmüştü.

SDG'nin açıklamasında da, "IŞİD hücreleriyle mücadele kapsamında bir grubun, güvenlik uzmanlığı alışverişinde bulunmak üzere" Süleymaniye'ye 15 Mart akşamı (çarşamba) hareket ettiği, helikopterlerin kötü hava koşulları nedeniyle düştüğü belirtildi.

HELİKOPTER NEREDE DÜŞTÜ?

AS350 Eurocopter tipi askeri helikopter, çarşamba akşamı, Gare Dağı'na 15 kilometre mesafedeki Çemankê kasabasına bağlı Berkiyat köyü yakınlarında düştü. Fransız yapımı olduğu anlaşılan helikopterden, üçü kadın yedi kişinin cesedinin çıkarıldığı aktarıldı.

MSB YALANLADI

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı, helikopterin Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait olduğu yönündeki iddiaları yalanladı. Açıklamada, TSK'nin söz konusu bölgede bir helikopter uçuşunun bulunmadığı belirtildi.

ABD'Lİ KAYNAKLAR: BİZE AİT DEĞİL

ABD'li kaynaklar da, helikopterin kendileriyle herhangi bir ilgisi olmadığını belirtti. Al Monitor sitesinden Amberin Zaman'a konuşan uluslararası IŞİD'le mücadele koalisyonundan kaynaklar, helikopterin kendilerine ait olmadığını ve Amerikan ordusunun AS350 Eurocopter tipi helikopterleri kullanmadığını söyledi.

ERBİL'İN İŞARET ETTİĞİ PKK'DEN DE YALANLAMA GELDİ

Türkiye ve İran'ın da resmi envanterinde bu helikopterlerden bulunmadığı bilinirken, kazaya ilişkin ön soruşturma bulgularını paylaşan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden "ilk bulgulara göre ölenlerden bazılarının PKK üyesi olduğu" açıklaması geldi. PKK ise Amerikan ajansı Associated Press'in (AP) sorusuna yanıtında, kendilerinin "helikopter sahibi olmadıklarını ve aracın ABD liderliğindeki koalisyona ait olup YPG üyelerini taşıyor olabileceği" yorumunu yaptı.

'TÜRK RADARLARINDAN KAÇIYORLARDI, 'ABDO' ÖLDÜ' İDDİASI

Amberin Zaman'ın yazısında ise helikopterde ölenlerden birinin, Suriye'deki Kürt yönetiminin üst düzey terörle mücadele yetkililerinden 'Abdo' olduğu iddiası aktarıldı. İsim vermeden konuşan bölgesel bir istihbarat kaynağı, helikopterde altı YPG üyesinin ve iki pilotun bulunduğunu, hepsinin öldüğünü öne sürdü. Helikopterin Haseke'den Irak'ta KYB'nin kontrolündeki Süleymaniye'ye gitmekte olduğunu iddia eden kaynak, "Türk radarlarından kaçınmak için çok alçaktan uçuyorlardı. Son üç gündür hava koşulları çok kötüyü, çok fazla yağmur yağıyordu. Olay muhtemelen, düşük görüş nedeniyle gerçekleşti" iddiasında bulundu.

KYB'YE Mİ AİT?

Öte yandan, helikopterin sorumluluğunu üstlenmezken Amberin Zaman'ın yazısındaki KYB iddiası da dikkat çekmişti. Üç kaynak, helikopterin "aynı anda İran, YPG ve PKK ile sıcak ilişkiler yürüten" KYB'ye ait olduğunu iddia etti. Kaynaklar, söz konusu helikopterlerin KYB ile Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) terörle mücadele amacıyla verildiğini de ileri sürdü. Yazıda, helikopterlerin uçuş rotalarının güvenlik gerekçesiyle koalisyon komutasına bildirilmiş olması gerektiği de belirtilmişti.

'İKİ HELİKOPTER VARDI' İDDİASI

Zaman'a konuşan kaynakların, olay yerinde iki helikopterin bulunduğunu, bunlardan biri düşerken diğerinin Suriye'de SDG kontrolündeki bölgeye doğru uçuşuna devam ettiğini iddia etmesi de dikkat çekmişti. SDG'den bugün gelen açıklamada ise iki helikopterin de düştüğü bilgisi verilmiş oldu.

'KYB İDDİASI DOĞRU ÇIKARSA TÜRKİYE SERT TEPKİ VERİR'

Amberin Zaman'ın yazısında, helikopterlerin KYB'ye ait olduğu iddiasının doğru çıkması halinde Ankara'nın bu duruma sert tepki göstereceği yorumunu da yapıldı. Analizde, "KYB kontrolündeki Süleymaniye'de 2017 yılında üç üst düzey MİT görevlisinin kaçırıldığı" iddiasının ardından, Türkiye'nin buradan uçuşlara hava sahasını kapattığı belirtildi.

 

Kaynak: Artı Gerçek



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER