Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Savaşın birinci yılına girerken ABD'den çarpıcı açıklama: Ukrayna'da 30 bin Wagner askeri öldü

Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümüne günler kala ABD'den Rusya'nın kayıplarına ilişkin yeni bir açıklama geldi.

Savaşın birinci yılına girerken ABD

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaş 24 Şubat'ta birinci yılını dolduruyor. Geride kalan sürede her iki taraf da diğerine üstünlük sağlayamadı. Batı ağır silahlar, uzun menzilli füzeler dahil olmak üzere Kiev'e yardım seferberliğine bulundu. Rusya'nın da süreçre çok ağır kayıplar verdiği belirtildi.

İngiltere istihbaratı, 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna savaşında Kremlin'e bağlı güçlerden yaklaşık 200 bin savaşçının yaralandığını ya da öldüğünü öne sürdü. İngiltere Savunma Bakanlığı'nın cuma günü yaptığı açıklamada, bu savaşçılardan 40 bin ila 60 bininin çatışmalarda öldüğü savunuldu. Söz konusu rakamların, hem Rus ordusunu hem de paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun savaşçılarını kapsadığı bildirildi.

Açıklamada, kayıpların çoğunun Ukrayna'nın havan saldırılarının yanı sıra Rus cephesindeki ilkyardım müdahalelerinin yetersizliğinden kaynaklandığı ileri sürüldü.

'WAGNER SAFLARINDA ÖLDÜRÜLENLERİN ÇOĞU SAVAŞ SUÇLUSU'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise cuma günkü açıklamasında, 9 bin Wagner savaşçısının çatışmalarda öldüğünü, 21 binininse yaralandığını iddia etti. ABD ve İngiltere, Wagner Grubu'nun Rus hapishanelerindeki mahkumları silahlandırıp cepheye sürdüğüne de dikkat çekti. Öldürülen kişilerin çoğunun savaş eğitimi almamış suçlulardan oluştuğu ifade edildi. Buna ek olarak ABD, savaşın başından beri en az 100 bin Ukrayna askerinin de öldüğünü veya yaralandığını öne sürüldü.

'MAHKUMA CEPHEDE ÖLME KARŞILIĞINDA AF'

Öte yandan Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin, 9 Şubat'taki açıklamasında, artık hapishanedeki mahkumları af karşılığında savaşa göndermeyeceklerini söylemişti. Prigojin kararın nedenini paylaşmazken, söz konusu adım Rus ordusuyla Wagner Grubu arasındaki tansiyonun artmasının ardından gelmişti.

Donetsk'teki Soledar şehrine geçen ay düzenlenen saldırılarda Prigojin, şehrin Wagner savaşçıları tarafından ele geçirildiğini iddia etmiş, Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov'sa başarının Rus paraşütçülere ait olduğunu savunmuştu.

Wagner kurucusunun buna tepki göstermesi üzerine Savunma Bakanlığı başka bir açıklama daha yaparak, cesur mücadeleleriyle Soledar'ın kazanılmasına katkı sağladıkları için Wagner savaşçılarına teşekkür etmişti.

'İKİ TARAF DA DİĞERİNE BİR YILDA ÜSTÜNLÜK SAĞLAYAMADI'

Kiev güçlerinin çekilmesiyle Rusya'nın kontrolüne geçen Soledar'ın komşusu Bahmut da son dönemde yoğun bombardıman altında.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus saldırılarına karşı sonuna kadar direneceklerini söylemiş ve Bahmut'u ülkenin kalesi olarak nitelemişti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan bu hafta yapılan açıklamadaysa Rus ordusunun Bahmut ve civarındaki 15 yerleşim birimini bombaladığı bildirilmişti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER