Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Sarıoğlan´ın Diyarbakır İzdihamı, Yetmez ama TAMAM

Veysi Dündar- 12.06.2018

Sarıoğlan´ın Diyarbakır İzdihamı, Yetmez ama TAMAM

 

Muharrem İnce´nin CHP´nin Cumhurbaşkanı adayı olduğunu ilk açıklayan gazeteciyim. Rahmetli Bülent Ecevit´in 1977 yılında kazandığı yüzde 42´lik oy oranına doğru hızla ilerleyen İnce´ye ?Sarıoğlan? ünvanını bulan da benim.

Burası kişisel reklamımı yaptığım kısım?

Gelelim Diyarbakır mitinginin çağrıştırdıklarına.

Geçen hafta Saadet Partisi´nin davetlisi olarak Diyarbakır´a gitmiştim. Vatandaşlarla konuşmalarımdan, Sn. Mehdi Eker´in inisiyatifi ile oluşturulan AKP vekil listesinin pek rağbet görmediği ve halk nazarında makbul karşılanmadığı izlenimi hasıl olmuş ve bunu yazmıştım.

İnce´nin Diyarbakır mitingi merakla bekleniyordu. Dün belki de seçimin kırılma noktası niteliğinde bir gündü. Hem Kürtleri, hem SP (Haşim Haşimi, Bülent Kaya aday) hem de İYİ Parti (Salim Ensarioğlu aday) seçmenini mutlu edecek beyanlarda bulunmalıydı İnce. Ki öyle bir lisan da kullandı. Zira herkesin vekil seçiminde kendi partisine, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de kazanması muhtemel kişiye rey vereceği kesin.

İnce´nin CHP´nin dışındaki parti seçmenleri üzerinde sempati kazandığı bir gerçek. Diyarbakır mitingi çoşkuluydu ve kararsız seçmen üzerinde epey bir etkisi oldu. Rahmetli Turgut Özal´dan beri neredeyse 30 yıl sonra ilk defa AKP ve HDP dışında bir parti ya da kişi bu coğrafyaya etkili bir şekilde hitap edebiliyor. Bu neden kalabalığın artmasına vesile olmuştur.

Sn. Eker her ne kadar kalabalığı HDP ile ilintilese de (?HDP ile İnce ortak miting yaptı? goygoyu yanlış analizdir, AKP´ye kaybettirir) bunun CHP ve HDP´ye kaybettireceği bir şey yok. CHP ve HDP adını koyamasalar da Kürt oyları için Cumhurbaşkanlığı´nda beraber çalışacaklardır.

Diyarbakır dahil birçok Doğu ilinde 2. turda İnce´nin Tayyip Erdoğan´dan daha çok oy alacağı gerçeğinin ifşası oldu bu miting. Mitingin asıl gösterdiği gerçek de buydu. O yüzden bunu 2. tura yönelik bir miting olarak da düşünebiliriz.

Kalabalığın büyük ihtimalle sebebi İnce´nin daha önceden de altyapısını hazırladığı Kürtlere karşı sempatik duruşudur. Vekillerin dokunulmazlığı konusunda ?Hayır? oyu kullanması, Selahattin Demirtaş´ı ve ailesini ziyaret etmesi bu kalabalığın toplanmasında etkindir.

Acaba bu mitinge ?insanları HDP yolladı? diyenler AKP mitingleri altına da; ?bunlar memur, emirle geliyorlar, işçileri patronlar yolluyor? vesaire diye not düşüyorlar mı?

Memleketin her kesiminin huzur aradığını ve bu huzuru da Muharrem İnce diline doladığı ve halkta makes bulduğunu dile getirmekte bir beis yok. Başta Sn. Erdoğan ve iktidarı lisan-ı hallerini değiştirmelidirler.

Mitingden gözlemlediğim bunlar?

Sarıoğlan; bu ülkeye yeniden barışı, kardeşliği getirebilir mi? Bizi ayrıştırmaya çalışanlara inat, Kürdün ve Türkün, Alevi ile Sünninin bu topraklarda huzur içerisinde yaşamasını sağlayabilir mi?

?Umut dün Diyarbakır´da doğdu??

memleket isterim? / gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun / ?kuşların çiçeklerin diyarı olsun // memleket isterim? / ne başta dert, ne gönülde hasret olsun / ?kardeş kavgasına bir nihayet olsun // ??memleket isterim / ?ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun / ?kış günü herkesin evi barkı olsun // ??memleket isterim / ?yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun / ?olursa bir şikayet ölümden olsun.
Cahit Sıtkı Tarancı



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz