Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Sanki yaptım adaylar!

Ahmet Yavuz

Sanki yaptım adaylar!

İstanbul Fatih´te, 17. yüzyıl Osmanlısında Keçecizade Hayrettin Efendi isimli orta halli bir esnaf, bir cami yaptırmak ister. Tam yirmi yıl boyunca canı bir şey yemek içmek veya almak isterse, ?Sanki Yedim? diyerek ?cami birikimi? yapar. Ve bugün halen Zeyrek Mahallesi´nde, kendisine kibirle bakan apartmanlar arasında kalan o samimiyet camisini yaptırır. Hikâyesine hürmeten de, camiye ?Sanki Yedim? adı verilir.

***

Cumhurbaşkanının, partisinin 40 belediye başkan adayını açıkladığı, muhalefetin de açıklamaya çalıştığı bu günlerde diyoruz ki? Özellikle büyükşehirler için yeni bir yatırım, inşaat, gökdelen önerildi mi ?Sanki Yaptım? diyecek adaylar, başkanlar lazım. Özellikle de İstanbul.

***

Çünkü? Nice on yıllardır ülkemizde büyük, dev yatırımlar, sanayi tesisleri, ulaşım ve tüketim yatırımları hep metropollere yapılıyor. Kendi memleketinde bırakın yeni bir yatırım, fabrikayı, var olanlar da satılınca ?Belki bir AVM´de, köprü inşaatında iş bulurum? diyen Anadolu insanı da akın akın büyük şehirlere koşuyor.

 

***

Bu nedenle seçilen başkanlar, 15 milyonluk İstanbul´a, Ankara´ya, İzmir´e, Bursa´ya, Denizli´ye, Adana´ya? Bir beş milyon daha çekecek hiçbir yatırım yapmamalılar. Bu projeler, ?Sanki İstanbul´a, İzmir´e yaptım? denilip bir şekilde Anadolu´ya kaydırılmalı. Başta iktidar, her partinin müteahhit ve ihalecilerinin aklına bir ?proje? geldi mi artık, ?Sanki yaptım, sanki yedim? demeli!

Büyükşehirler üzerinden dengesiz kalkınma sağlayacak her proje Bartın´a, Rize´ye, Muş, Şırnak, Kütahya, Muğla, Kırklareli´ne kaydırılmalı. Büyükşehirlere seçilenler, şantiyeci ve rantiyeci gibi değil ?Kültür Adamı? gibi çalışmalı. Kültür, sanat, yeşil projeler metropollere? Dev yatırımlar, inşaatlar, köprüler, ihaleler küçük şehirlere.

13 KATÇI BAŞKAN YENİDEN ADAY!

Hatırlayın lütfen. Daha önce, ilinde inşaatı devam eden 13 katlı binayı, Cumhurbaşkanı´na ?5 kat yaptırıyoruz? diyen, Karadeniz´de bir belediye başkanını yazmıştım. ?Kesin değiştirirler? diye de düşünmüştüm. Özellikle takip ettim. Birçok belediye başkanını değiştiren iktidar, o ismi yeniden aday gösterdi. Hem de gökdelen gibi o bina dikilmesine karşın. Acaba tek kriter ?kazanmak? mı?

PROTOKOL KURALLARI BİNALİ BEY´E SÖKER Mİ?

Süleyman Soylu ve Berat Albayrak´ın ismi geçse de? Cumhurbaşkanı, işi riske atmak istemedi. Bu kez risk taşıyan İstanbul´da oyları koruyacak, Kürt seçmene de sempatik gelebilecek, 15 Temmuz´a maruz kalmasına karşın, ?Son Başbakan? olarak tarihe geçmiş, TBMM Başkanı Binali Yıldırım´ı buldu.

İktidar, en güçlü ikinci adamını sahaya sürdü. MHP de İstanbul´dan çekildi. Duble yolların, şantiyelerin, ulaştırmanın bakanı, son başbakan (002) ve protokolün bir numarası TBMM Başkanı Binali Yıldırım öne çıktı. Bundan sonra gözler, aynı evsafta bir isim için çaba harcayan muhalefet blokunda olacaktır.

***

Ne ki bu kez küçük bir pürüz var! İlçe belediye başkan adayları pazarlığı yapılıyor dense de? O üst düzey kaynağım, geçen Perşembe aradı. ?Binali Bey, ?Protokol haklarım korunsun´ diyor.? dedi.

?Yasalarda seçilmiş belediye başkanları, şehir veya ülke dışına çıkarken atanmış valilerden izin almak zorunda. Evet, bu bir demokrasi ayıbı. 81 ilin belediye başkanı için bir ayıp. Eğer bu ayıpsa, TBMM´de değiştirilsin. Ama sadece Binali Bey, ben bu kurallara uymam derse olmaz!? diye ekledi.

***

Madem, milattan kalan böyle bir garabet var. Binali Bey bahanesiyle 81 ilin belediye başkanı da bir demokrasi ayıbından kurtulsun. Artık hangi parti erken kalkarsa, TBMM´ye bir kanun teklifi versin. Olsun bitsin!

YENİ ADAYLAR YOK!

AK Parti, 40 adayını hafta sonu açıkladı. Başarısız olan başkanları değiştirdi. Ancak yerlerine eski bakan, eski milletvekili, mevcut veya eski il başkanlarını aday gösterdi. Dışarıdan yeni isimler pek göremedik. Oysa AK Parti, her defasında yeni bir jenerasyon çıkarıyordu.

Acaba yeni aday mı bulamadı, yoksa metal anaforuyla iktidar sarmalı hep kendi etrafında dönüp, yeni heyecanlar üretemiyor mu?



Anahtar Kelimeler: Sanki yaptım adaylar

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz