Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

S-400´ler Patriotların alternatifi değil miydi?

Abdulkadir Özkan- 26. 03. 2018

S-400´ler Patriotların alternatifi değil miydi?

ABD, Türkiye´ye istediği silahları parası karşılığı bile vermedi, daha doğrusu ülkemizi yıllardan beri oyaladı. Hatta Irak ve Suriye´de sınırımızın hemen ötesinde yaşanan olayların ardından Türkiye tekrar tekrar Patriot füze savunma sistemlerini satın almak istedi. Bu isteğimize ne ABD ne de NATO kalıcı bir cevap vermedi. Bir ara getirilip sınırımıza yerleştirilen Patriotlar kısa bir süre sonra kaldırılıp götürüldü. Hâlbuki Patriotların sınırımıza yerleştirilmesindeki sebepler ortadan kalkmış değildi. Bunun üzerine Türkiye savunmaya yönelik füze sistemlerini temin etmek için harekete geçti. Sonuçta Rusya ile S-400 füzelerinin alınması konusunda anlaşma sağlandı. Ne oldu ise bu anlaşmanın sağlanmasının ardından oldu. ABD´den itiraz sesleri yükselmeye başladı. Yani, ne kendileri Türkiye´nin ihtiyaç duyduğu füze savunma sistemini parası karşılığı verdiler ne de Türkiye´nin Rusya´dan bunu karşılamasını içlerine sindirebildiler. Bu hususta Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, bu husustaki son durumu ABD´nin Türkiye´yi 10 yıldır oyaladığını belirterek şöyle izah ediyor:

?Rusya acil ihtiyacımızı karşılamaya yönelik bize cazip bir teklif sundu ve Rusya´dan S-400 sisteminin tedarik edilmesi kararlaştırıldı. Önemli bir husus bu sistem, kendi başına işletilecek ve NATO yetenekleri ile entegre edilmeyecek. NATO ile birlikte çalışabilir bir sistem geliştirme hedefimiz devam ediyor.?

İşin aslını ABD ve NATO´nun Türkiye´nin ihtiyacını karşılamaya yaklaşmaması oluşturuyordu. Tüm bu gelişmelerden sonra ABD ile yeniden Patriot füze savunma sistemi alınması konusunda temasa geçilmiş olması ve bu hususta ABD´nin teklif vereceği yönündeki haberlerin medyaya yansımasının ardından düne kadar ABD gerekli silahları satmadığı için Rusya ile anlaşmaya varıldığını açıklayan ve bunu her fırsata dile getiren yetkililerin şimdi ?Patriot savunma sistemleri S-400´lerin alternatifi değil? şeklinde açıklamalar yapıyor olmalarını anlamak güçleşiyor. Patriotlar, S-400´lerin alternatifi değilse S-400´ler aynı görevi yapmak için sipariş verilmedi mi? Yani, S-400´ler Patriotların alternatifi olarak devreye sokulmak için anlaşma sağlanmadı mı? Hangisi hangisinin alternatifidir bilmeyiz ama S-400´ler ABD´nin satmadığı Patriotların alternatifi olarak devreye sokulmak için harekete geçildi. Böyle olunca ister istemez Türkiye´yi 10 yıldır oyalayan ABD´nin Rusya ile bir anlaşmaya varılmasının hemen ardından niçin Patriot pazarlığına girişilmiş olduğunun topluma izahı gerekir

 

Diyelim ki, ABD uygun şartlarda Türkiye´ye Patriot füze savunma sistemi satmayı kabul etti, geçmişte yaptıklarını yani paramız karşılığında istediğimiz silahları satmadığını unutacak mıyız? Bunun da ötesinde bu füzeler tam ihtiyacımız olduğu bir dönemde ya teslim edilmez ya da bir taraflarını eksik bırakılarak kullanmamızı engellemeye kalkışırlarsa ne olacak? Çünkü ABD´nin Türkiye´ye tavrında süreklilik ve dostça bir yaklaşımın olmadığını artık herkes biliyor. Bu düşmanlığı birdenbire bir kenara bırakıp dostça yaklaşabileceğini düşünmek doğru olur mu?

Kaldı ki Türkiye eğer ABD ile NATO´nun üyesi ve Türkiye, NATO ne zaman asker ve destek istese buna cevap vermiş olmasına rağmen Patriot savunma sistemlerini başlangıçta NATO tarafından getirilip yerleştirildiği açıklanmış olmasına rağmen, kısa bir süre sonra sökülüp götürülmüş olduğuna göre NATO´nun da Türkiye´nin sınırlarını korumak gibi bir görevi olduğunu düşünmediğini söylemek yanlış olur mu?

Sonuç olarak diyebiliriz ki, Türkiye´nin bundan böyle ABD´ye güvenerek savunma sistemini oluşturmaya kalkışması yeni bir aldanışa zemin hazırlamak anlamına gelmez mi?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz