Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Rusya ve Çin birlik olup ABD´yi BMGK´ya şikayet etti

Rusya ve Çin, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması´ndan (INF) çekilen ABD´yi silah yarışı içine girmekle suçladı ve bu ülkenin orta menzilli füze denemesini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´ne (BMGK) taşıdı.

Rusya ve Çin birlik olup ABD´yi BMGK´ya şikayet etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´ne (BMGK), Rusya ve Çin´in talebi üzerine ABD´nin yasaklı füze testini görüşmek üzere toplandı.

Rusya´nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, ABD´nin INF Anlaşması´ndan çekilmesini eleştirerek, ´´ABD silah yarışına hazır.´´ değerlendirmesinde bulundu.

ABD, INF kapsamında yasak olan füzeyi test etti
BMGK´yi ABD´nin ´´ikiyüzlülüğünü ifşa etmek´´ için toplamadıklarını belirten Polyanskiy, stratejik istikrar ve güvenliği sağlamak için ABD ile her türlü ciddi diyaloga hazır olduklarını belirtti.

Çin´in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun ise konuşmasında, ´´Çin´in de dahil olduğu yeni bir anlaşmayı görüşmek istediklerini´ söyleyen ABD Başkanı Donald Trump´a yanıt verdi ve ABD´nin Çin´i bahane ederek anlaşmadan çekilmesinin ´´kabul edilemez´´ olduğunu söyledi.

ABD´nin Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Cohen de Rusya´yı 10 yıldan uzun süredir INF´yi ihlal etmekle suçladı ve ABD´nin 6 yıl boyunca Rusya´yı anlaşmaya uyması konusunda ikna girişimlerinin ardından INF Anlaşması´ndan çekilme kararı aldığını söyledi.

Anlaşmayı ihlal eden Rusya´nın Avrupa´yı vurabilecek ´´9M729´´ füze sistemi geliştirdiğini ifade eden Cohen, ´´Rusya ve Çin silahlarını geliştirmeye devam ederken ABD´nin itidal göstermesini bekliyor.´´ dedi.

Cohen, INF Anlaşması´na dahil olması gereken Çin´in ise yasaklı kapsama girecek yaklaşık 2 bin füzesinin olduğunu iddia etti.

ABD´nin orta menzilli füze denemesinin INF Anlaşması´nın yükümlülüklerini ihlal etmediğini savunan Cohen, ABD´nin Rusya ve Çin´in de dahil olacağı etkili bir anlaşmayı görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.

ABD, Rusya´nın INF´yi ihlal ettiğini öne sürerek anlaşmadan tek taraflı çekildiğini duyurmuştu. Rusya Dışişleri Bakanlığı da bu ay başında Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması´nın resmen sona erdiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine ABD, 19 Ağustos´ta tesir menzili 500 kilometreyi aşan yeni bir orta menzilli seyir füzesini denediklerini açıkladı.

Denenen seyir füzesinin, ABD´nin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile 8 Aralık 1987´de imzaladığı ve yakın zamanda çekildiği Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması kapsamında yasak olduğu ortaya çıktı.

INF Anlaşması, ABD ile Rusya´nın menzili 500 ila 5 bin 500 kilometre arasında olan karada konuşlu nükleer ve konvansiyonel füzeleri geliştirmesini yasaklıyordu.

Kaynak: https://www.dunyabulteni.net/dubam-avrupa/



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER