Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Rus basınında geçen hafta (6-12 Nisan): Erdoğan politik oyun oynuyor: F-35´e de S-400´e de ihtiyaç yok

Rus medyasının önemli kalemlerinden Andrey İsaev ?in Rus medyasından derlediği ve Türkiye´nin gerek kendi iç ve gerekse de bölgesel ve küresel güçlerle var olan ilişkilerini analiz ediyor.

Rus basınında geçen hafta (6-12 Nisan): Erdoğan politik oyun oynuyor: F-35´e de S-400´e de ihtiyaç yok

Putin-Erdoğan müzakeresini yorumlayan Regnum ajansı yazarı Stanislav Tarasov, ?Moskova ve Ankara birbirine omuz verdi? ifadesini kullandı.

Bu sene üçüncü sefer bir araya gelen liderler ikili ilişkilerin ?bundan evvel görülmemiş? seviyeye ulaştığını gösterdi. Buna rağmen toplantıdan çıkan sonuç hiç ?sansasyonel? olmadı. Moskova yolcusu Erdoğan TSK´nin olası Suriye operasyonunu masaya yatıracağını dile getirse de basın toplantısında bu konuya değinilmedi. Bununla beraber Putin´in yardımcısı Uşakov´a göre yüz yüze görüşmede bazı ?çok hassas gelişmeler ele alındı?.

Bu arada marttan itibaren Türk ve Rus askerlerinin Tel Rıfat´ta ?koordine? devriyeye başladığına dikkat çeken yazar, bu olayı ?eşsiz bir gelişme? olarak değerlendirdi. Sonuç olarak Tarasov Moskova toplantısı ne ?tarihi´ ne de ?hayati´ önem taşımamakla beraber Moskova ve Ankara´nın gerektiğinde birbirine omuz verdiğini yazdı.

Gazeta.ru´nun yorumu ise iki tarafın doğal gaz fiyatında mutabık kalamadığı yönünde idi. Ankara doğal gaz fiyatının bir formül üzerine hesaplanmış ve sabit olmasını isterken Moskova fiyatı pazar belirlesin diye ısrar ediyor.

Basın toplantısında daha çok ticaret ve özellikle doğal gaz fiyatı bahis oldu. Putin´e göre ?görüşmeler hep hoşgörülü havada geçmedi, işimiz birbirimizi övmek ve elde edilen başarılardan söz etmekle sınırlı değildi?. Doğal gaza gelince Türkiye açısından Rusya´nın en büyük avantajı, istikrarlı ve sürekli bir şekilde sevkiyat yapma kabiliyeti.

Gazeteye konuşan Uluslararası Finans Merkezi Analiz Uzmanı Roman Blinov, müzakere gündeminde geniş yer tutan ?Türk Akım´ı? değerlendirirken projenin Türkiye´ye güvenli bir şekilde enerji sevkiyatı ve Avrupa´ya transitten para kazanma imkanı sunduğunu belirtti. Blinov, ?Rusya´nın önünde de Ukrayna´yı bypass ederek Avrupa´ya gazı daha makul şartlarda satış imkanını sağlıyor? dedi.

Makalenin devamı...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz