Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ramazan okumaları

Gökhan Özcan- 11.06.2018

Ramazan okumaları

?Yabanî tabiat kutsal fakirlikle ve manevî çocuksulukla birdir; o, doğruluk ve güzelliğin bitip tükenmez tâlimiyle dolu açık bir kitaptır. Kendi kurnazlıkları arasında kolaylıkla bozulan ise insandır; insanı tamahkâr ve mülhid hale getiren de onlardır; oysaki insanın, çarpıklık ve sahtekârlık bilmeyen bâkir Tabiatın yanında, tıpkı Tabiatın kendisi gibi derinlikli kalma ümidi vardı.?

Frithjof Schuon

?Bir örümceğin, ağlarını çıkartıp geri toplamasıyla, bitkilerin toprakta büyümesiyle, yaşayan kimsenin başında ve bedeninde saçlar çıkmasıyla, burada Ölümsüz´den kâinat meydana çıkar.?

Mundaka Upanişad

?Dünya, Allah ile ahengini kaybetmiş ve dolayısıyla da yeryüzündeki çevresiyle mütemadiyen sürtüşme içerisinde olan bir insanlığın açtığı yaralar yüzünden kanamaktadır.?

Seyyid Hüseyin Nasr

?Tabiattaki hiçbir şey bizim hissiyatımıza, düşüncelerimize, arzu ve acılarımıza, neşe ve kahkahalarımıza yabancı değildir; bunların hepsi tabiatta kendi lisanını bulur. Dünyamızı sevebiliriz, her şeyi sonu gelmez bir sohbet gibi tecrübe ederiz: hem de sadece hisleri olan varlıklarla değil, aynı zamanda güneş ve dağlarla, ağaçlar ve taşlarla da. Onlar, irfanî bilgileri, bilimsel ölçümlerinin yapabileceğinden çok daha derin bir yolla bize anlatırlar. Tabiatla bir oluşumuz, sadece devasa bir mekanizmanın parçaları olmamızdan yahut da onun fenomenlerini izleyen tarafsız gözlemciler olmamızdan ileri gelmez; tabiatın kendisi, insanlığımızın bir parçası olur. Başka bir deyişle, insana dönüşür.?

Kathleen Raine

?Düşüncelerin en tehlikelisi, tabiatın Tanrı´nın varlığı dışında tasavvur edilebileceği düşüncesidir. Bütün insanlarda tabiata hayat veren görünmez güçlere dair bir farkındalık ya da his mevcuttur. Aynı zamanda içimizdeki ve dışımızdaki hikmetin varlığına karşı hepimizde gizli bir ?evet´ ya da ?âmin´ vardır. Bu gizli farkındalık tabiattaki güzellikleri aslî Hakikatin numuneleri olarak algılamamıza yol açar.?

Friedrich Christoph Oetinger

?Tanrı´nın İlahî Tabiatı ve ihtişamı, vitrindeki bir mücevher veya tarladaki define misali, tabiatta saklıdır. Bu mücevher saf tabiatta kolaylıkla bulunur, çünkü üstü açık bir şekilde orada öylece durmaktadır... Fakat saflığını kaybetmiş tabiatta ise derinlere gömülmüş haldedir ve büyük acılar ve zorluklar olmaksızın keşfedilemez.?

John Pordage

?Çiçeklerin solması, hayıflanılacak bir şey değildir; gerçekte bize ne olduğumuzu hatırlatan bir şeydir. Çiçeklerin yinelenişi, onlardaki mest edici niteliklerin değişmezliğinin de garantisidir aynı zamanda. Bu bakımdan plastik çiçekler kendilerine yakıştırılan en genel özellikler bakımından, yani gerçek çiçeklere çok benzemeleri ve solmadıkları gerçeği bakımından iki kere kabahatlidirler.?

Lord Northbourne

...

Hepimize Ramazan ayının maneviyatına uygun tefekkür vesileleri sunması ve zihnimizde yeni ufuklar açması ümidiyle birkaç alıntı paylaştım. Alıntıların tamamı, çok yararlandığım bir derleme kitaptan, İnsan Yayınları arasında Ayşe Gündoğdu çevirisiyle yayımlanan ?Her Yerde Tanrı´yı Görmek - Tabiat ve Mukaddes Üzerine Denemeler´den...



Anahtar Kelimeler: Ramazan okumaları

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz