Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Rahmet Kapısı´nı Yahudi sinagoguna dönüştürüyor

İşgal çetesi Merhamet/Rahmet Kapısı´nı Yahudi sinagoguna dönüştürüyor

Rahmet Kapısı´nı Yahudi sinagoguna dönüştürüyor

Kudüs´te yaşayan Müslümanlar, İsrail´i ?Kudüs´ konusunda uyardı. İsrail´in bu günlerde El Aksa Camii´in en önemli giriş yerlerinden biri olan ve Yahudilerin ?Merhamet Kapısı´ olarak adlandırdığı ´Rahmet Kapısı´nı, israilli aşırılık yanlısı yerleşimcilerin ibadet etmesi için Sinagoga dönüştürme çalışmaları tepki topluyor. Kudüs´te yaşayan Müslümanlar ise, ?Kudüs´ün saatli bir bomba olduğunu, Kudüs´ün statüsü ile oynamak, bombanın fitilini çekmektir? diyerek İsrail´i uyardı.

Geçen pazartesi akşamı, işgal çetesinin mahkemesi, Savcı´nın, El Aksa Camii´nin doğu duvarındaki Bab El-Hazine kilisesini yeniden açma isteğine yanıt vermesi için Kudüs´te Vakıf ve İslam İşleri Konseyi´ne 10 Mart´a kadar izin verdi.

SİNAGOGA DÖNÜŞTÜRME ÇABALADI

Mahkemenin, Vakfın Konseyi tarafından cevap vermemesi halinde, kilisenin İsrail yasalarına göre yasaklanan İslam Miras Komitesi için bir büro olarak kullanıldığı gerekçesiyle son teslim tarihinden sonra kapıyı zorla kapatmaya karar vermesi bekleniyor.
İki haftadan fazla bir süredir işgal çetesinin, Kudüs´te 130 Filistinliyi tutukladığı bildirilirken, yaklaşık 60 kişinin de Aksa Camii´ne girişine yasak getirildi. 
22 Şubat Cuma günü, Filistinli Müslümanlar 2003´te İsrail işgal kuvvetleri tarafından ilk defa kapatıldığından beri El Aksa Camii´ndeki, ?Rahmet/Merhamet Kapısı"nı açtı.
Rahmet/Merhamet Kapı´sının açılmasından kısa bir süre sonra İsrail Eski Eserleri İdaresi ?Merhamet Kapısı´nı kontrol etmek için harekete geçti. Merhamet Kapısı´nın tüm duvar, tavan ve zemininde ölcüm yapmak için İsrail´lilere izin verdi. Yapılan çalışmaların Rahmet/Merhamet Kapısı´nın Yahudi sinangona dönüştürme çabaları olduğu öğrenildi.
İsrail Eskileri İdaresi´nin attığı adımlar Kudüs´te Müslümanlar arasında endişe ile izlenirken; Sendika sözcüsü Assaf Farid, Müslümanlara Merhamet Kapısı´nın sinagoga çevirilmemesi için hareket etmeye ve kitlesel gösterilere çağırdı.

?KUDÜS HALKI, MERHAMET KAPISI´NIN ÇALINMASINA İZİN VERMEYECEK´

Kudüs Vakıf Meclisi üyesi Hatem Abdülkader de, ?İşgal devleti İsrail, Rahmet/Merhamet Kapısı´nı çalmak ve aşırılık yanlısı yerleşimciler için Yahudi sinagoguna dönüştürmek için çok tehlikeli bir program hazırlıyor. Kudüs halkı ise, İsrail mahkemesini tanımıyor ve El Aksa´daki İslami işaretlere karşı alınan kararlar, bunun sahada uygulanmasına izin vermeyecek? diyerek, Kudüs halkının, İsrail´in Rahmet/Merhamet Kapısı´nın statüsünü çalma planlarına şiddetle karşı çıkacağını vurguladı.

İsrail´in Rahmet/Merhamet Kapısı´nı sinagoga dönüştürme çalışmalarını doğrulayan Kudüs Müftüsü ve Aksa Camii baş İmamı Şeyh İkrime Sabri de; sabahın erken saatlerinde, İsrail Eski Eserleri Kurumu´nun düzinelerce çalışanın, Bab al-Rahma kilisesini İsrail polisinin koruması ile basıp, kilisenin resimlerini içten çektiğe ve kilisenin iç ve dış duvarlarında ölçümlerini aldığını söyledi.

Sabri, ?bu saldırıları Rahmet/Merhamet Kapısı´nı kapatmaya ve iç özelliklerini değiştirerek onu gün ve saat boyunca aşırılıkçı yerleşimcilere tahsis edip yeni bir Yahudi sinagoguna dönüştürmek için bir ön hazırlık olarak değerlendirdi ve bu onlarla kalıcı bir yüzleşmeye yol açacak? dedi.

Kudüs´te araştırmacı ve uzman olan Jamal Amr ise, Kudüs şehri içindeki tüm durumların önümüzdeki günlerde patlamaya yol açacağını, işgal adımları ve merhamet kapısını zorla kapatma tehdidiyle sonuçlanacağını belirterek şöyle dedi:
?Merhamet Kapısı, dramatik olarak bir sinagoga dönüştürülmek üzeredir. Rahmet/Merhamet Kapısı sinagogu olarak adlandırılacak ve Fas Kapısı´nda olduğu gibi işgalci İsrail tarafından tam kontrol altında olacak ve bu adımlar Kudüs´te çok fazla endişe ve ihtiyat uyandıracak. Bu gelişmeler kritik saatler ve fırtına öncesi sessizlik!.?

Rahmet/ Merhamet Kapısı, El Aksa Camii´nin doğu duvarındaki Asbat Kapısı´nın 200 metre güneyinde yer alır ve caminin en eski bölümlerinden biri olan Eski Şehir´in doğu duvarının bir parçasıdır. Merhamet Kapısı´nın yapısı, hali hazırda Emevi dönemindedir, Fatimi döneminde kapatılmış, ayrıca İmam Ebu Hamid el-Gazali ve "Din Bilimlerinin Canlanışı" kitabının devrilmiş olduğu bir kubbe ile örtülmüş büyük salonlar içermektedir.

TARİHLERİYLE KUDÜS´ÜN KAPILARI ŞUNLAR:

Kudüs eski şehri çevreleyen surların, 7 kapısı bulunmaktadır. Bunlardan 6´sı Kanuni döneminde yeniden inşa edilmiş olup, Kanuni´nin yaptırdığına dair kitabeleri yer almaktadır. Sadece ?Yeni Kapı? Sultan İkinci Abdulhamid döneminde açılmıştır, ancak kitabesi yoktur. Diğer kapılardaki kitabeler de zamanla silinmekte, İsrail bu kitabelerin bakım-onarımını yapmadığı gibi, başkalarının yapmasına da müsaade etmemektedir.
Günümüzde Müslümanlar, eski şehrin Şam, Sâhira ve Esbât kapılarını; Hıristiyanlar Esbât, Cedîd ve El Halîl kapılarını; Yahudiler ise Meğâribe, Nebî Davud ve El Halîl kapılarını yoğun olarak kullanmaktadır. Turistler ise daha çok, kapıların en ihtişamlısı olan Şam Kapısı ile şehre batı yönünden girişi sağlayan El Halîl Kapısı´nı tercih etmektedir.

Müslümanların yoğun olarak kullandığı Şam ve Sâhira kapılarının girişinde polis kontrol noktaları vardır. Mescid-i Aksâ´nın tüm kapılarında ise İsrail polisi nöbet tutmakta, kapıların içinde de İslâm Vakfı´na bağlı Aksâ´nın güvenlik görevlileri beklemektedir. Mescid-i Aksâ´nın anahtarları, -maalesef- İsrail´in elinde bulunmaktadır. İslâm Vakfı her ne kadar ?Anahtarlar bizde? dese de, İsrail polisi kapılardaki nöbet yerlerine gelmeden, kapılar açılmamaktadır. Nitekim İsrail, 14 Temmuz 2017´de patlak veren Aksâ olayları sırasında, Mescid-i Aksâ´nın bütün kapılarını iki gün boyunca kapalı tutmuş, içeriye de görevli hiçbir Filistinliyi sokmamıştı. O günlerde, Aksâ´da ezan dahi okunamamıştı. Geçen aylarda da, yaşanan iki çatışmanın ardından Aksâ´nın kapıları İsrail tarafından kapatılmıştı. Daha önceki yıllarda yaşanan daha büyük krizlerde bile Aksâ´nın kapılarını kapatmayan işgal çetesi yönetimi, bugün en ufak bir gerginlikte kapılara kilit vurmaktadır.

Mescid-i Aksâ´nın 15 kapısı bulunmaktadır. Bu kapılardan 5´i kullanıma kapalıdır. Hıtta, Esbât, Nâzır ve Silsile Kapıları, tüm namaz vakitlerinde açıktır. Bu 4 ana kapı dışındakiler, sabah ve yatsı namazlarında kapalıdır. Batı yönündeki Meğâribe Kapısı ise Yahudi ve Hıristiyanlara açıkken, Müslümanlara kapalıdır.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER