Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Putin Ukrayna Ordusu’na çağrı yaptı: “İktidarı elinize alın, sizinle anlaşmamız daha kolay olacak”

Ukrayna ordusuna çağrı yapan Putin: “İktidarı kendi elinize alın, görünüşe göre sizinle anlaşmamız, Kiev'e yerleşen ve tüm ülkeyi ele geçiren bu uyuşturucu bağımlısı ve neo-Nazi çetesiyle anlaşmaktan daha kolay olacak."

Putin Ukrayna Ordusu’na çağrı yaptı: “İktidarı elinize alın, sizinle anlaşmamız daha kolay olacak”

Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında Ukrayna halkına ve ordusuna seslenen Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Ukrayna’daki neo-Naziler, füze sistemlerini büyük şehirlerin merkezine yerleştirerek teröristler gibi davranıyorlar. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri askerine bir defa daha sesleniyorum. Neo-Naziler ve Bandera’cıların çocuklarınızı, eşlerinizi, yaşlılarınızı canlı kalkan olarak kullanmalarına izin vermeyin” dedi.

“İsveç ve Finlandiya NATO’ya katılırsa misilleme yaparız

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı açıklamada  “İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımı halinde Rusya’dan sorumlu adımlar gelecektir. Rusya bu karara misillemede bulunacaktır” dedi.

Kiev’de siviller de direnişe hazırlanıyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ikinci gününde başkent Kiev’e yakın noktalarda sivil vatandaşlar Ukrayna askerleri ile birlikte, Rusya ordusunun şehre girişini engellemeye çalışıyor. Ukrayna televizyonunda, molotof kokteyli yapımını gösteren içerikler yayınlanıyor.

Kiev’in 30 km batısında, Gostomel’deki Antonov Havalimanı’nda çatışmalar devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı, bu bölgede 200 Ukraynalının öldürüldüğünü açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı ise 1000’den fazla Rusya askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

“Çernobil Rusya ordusunun elinde”

Rusya askerleri Kiev’in yaklaşık 130 km kuzeyindeki Çernobil nükleer santrali ve etrafındaki 32 km yarıçaplı alanı da ele geçirmiş durumda. Rusya Savunma Bakanlığı Çernobil’i elde tutma gerekçesi olarak “olası bir nükleer provokasyonu önlemek” açıklaması yaparken, analistler bölgenin Rusya askerlerinin elinde olmasının Kiev’e girişlerini kolaylaştırabileceğini söylüyor.

Doğuda Harkiv ve Sumi’de, güneyde Herson ve Odessa’da çatışmalar

Rusya sınırına yakın, doğudaki Sumi kentinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Yerel yetkililer, doğudaki Konotop kentinin kuşatıldığını ve Rusya birliklerinin batıya, Kiev’e doğru yola çıktığını aktardı.

Harkov bölgesinde yoğun cephe savaşı sürüyor.

Güneyde ise Herson ve Odessa’da benzer çatışmalar devam ediyor.

Ukrayna’da pek çok kişi sığınaklarda ya da yeraltı metro istasyonlarında bekliyor. Ülkede eli silah tutan herkesin askere çağrıldığı bir genel seferberlik ilan edildi. 18-60 yaş arası erkeklerin ülkeyi terk etmesine izin verilmiyor. Ancak ülkeden ayrılmaya çalışan çok sayıda sivil var.

Toplamda 100 bin kişinin şu ana dek evlerinden ayrılarak mülteci konumuna geçtiği tahmin ediliyor.

Rusya’nın Ukrayna saldırısı nasıl başladı?

Kuzey: Hedef Kiev

Analistlerin tahminine göre Rusya birlikleri; kuzeyde Ukrayna, Rusya, Belarus sınırının kesiştiği Senkivka’dan Ukrayna içlerine girdi.

Tanklar ve çoklu fırlatma roket sistemleri de dahil olmak üzere zırhlı birlikler, Kiev güzergâhı üzerinde bulunan Çernigiv’e doğru hareket etti.

Kiev’in 30 km kadar batısındaki Antonov Havalimanı’nı gün içinde Rusya askerleri ele geçirmişti. Ukrayna güçleri geri almak için çetin bir mücadele içinde.

Rusya, Kiev’in doğusundaki Brovary kasabasına da bir füze saldırısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky, kuvvetlerinin Rusya birliklerinin Çernobil’deki eski nükleer santrali ele geçirmesini önlemek için savaştığını söyledi. Fakat son gelen bilgiler santralin Rus birliklerinin kontrolüne geçtiğini gösteriyor.

Doğu: Rus istilasının kritik bölgeleri Donetsk ve Luhansk

Rusya birlikleri, doğuda Donetsk ve Luhansk dışında Ukrayna sınırını aştıkları üçüncü yer olan Kharkiv kırsalı ve banliyölerinde gün boyu pek çok noktayı bombaladı. Rusya tanklarının, ülkenin en büyük ikinci şehri Kharkiv’e ulaştığı iddiaları var.

Donetsk ve Luhansk’ta zaten günlerdir çatışmaların sürdüğü haberleri geliyordu. Ayrıca Luhansk’taki Rusya yanlısı yerel otoritenin, Ukrayna egemenliğindeki Schastia kasabasına saldırı başlattığı iddia ediliyor.

Türkiye vatandaşı pek çok öğrencinin bulunduğu Harkov yakınlarındaki Sumi çevresinde de şiddetli çatışmalar yaşandı.

Güney: 2014’te ilhak ettikleri Kırım’dan girdiler

Kırım’daki Rusya birlikleri, Kırım sınırındaki Çongar’ı geçerek Ukrayna’nın Herson kentine ulaştı. Gün boyunca Herson, Odesa, Mariupol ve Melitpol gibi bölgenin büyük kentlerinde patlamalar duyuldu.

‘En zor gün bugün olacak’

Ukraynalı yetkililer, Rus birliklerinin Odesa ve Mariupol limanlarını ele geçirdiğini söyledi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Gerashenko, “En zor gün bugün olacak. Düşmanın planı Kiev’e tanklarla sızmak” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Kiev’deki Hostomel havaalanının tekrar Ukrayna ordusunun kontrolüne geçtiği ve Teteriv Nehri üzerindeki köprünün Rus ilerlemesini durdurmak için yıkıldığı bildirildi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER