Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

PKK Irak´ta yüzlerce köyün yıkılmasına sebep oldu

KDP Grup Başkanı Sabri, Irak´ta yüzlerce köyün yıkılmasının sorumlusunun terör örgütü PKK olduğunu söyledi.

PKK Irak´ta yüzlerce köyün yıkılmasına sebep oldu

Irak Meclisi´ndeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Grup Başkanı Viyan Sabri, ülkede yüzlerce köyün yıkılmasının sorumlusunun terör örgütü PKK olduğunu söyledi. 

Sabri, başkent Bağdat´ta KDP´li milletvekilleriyle düzenlendiği basın toplantısında, PKK´nın varlığından dolayı bölgede huzur ve istikrarın kalmadığını belirterek, örgüte ivedi bir şekilde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi´ni (IKBY) terk etmesi çağrısında bulundu.

PKK´nın varlığının bölge halkı üzerinde siyasi, ekonomik ve toplumsal açıdan kötü etkiler bıraktığına dikkati çeken Sabri, "Yıllardır PKK´nın bölgedeki faaliyetleri nedeniyle yüzlerce köy terk edilip yıkıldı." dedi.

KDP´li milletvekili, Irak ve IKBY topraklarının komşu ülkelerin güvenliğini tehdit etme amacıyla kullanılmasını kabul etmediklerini kaydetti.

Eski IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki KDP´den Mart 2015´te yapılan yazılı açıklamada, PKK´nın, Duhok vilayetinde 304, Erbil´de 177 ve Süleymaniye´de ise 34 olmak üzere toplam 515 köyü işgal ettiği ve örgütün köy sakinlerinin evlerine dönmesine izin vermediği ifade edilmişti.

Terör örgütü PKK´nın Irak´taki varlığı

Terör örgütü PKK, 1980´li yılların başında Lübnan ve Suriye´deki askeri kamplarını bugün varlık göstermeye devam ettiği Irak-İran sınırındaki Kandil bölgesine taşımıştı.

Irak´ın devrik lideri Saddam Hüseyin´in Iraklı Kürt partilere yönelik saldırısını fırsat bilen PKK, sınır hattında meydana gelen boşluğu 1990´a kadar yayılımcı bir politikayla doldurdu.

IKBY´deki hakim iki parti; Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Partisi, 1990´lı yıllarda PKK ile silahlı mücadele ederek örgütü bölgelerinden atmak için girişimlerde bulundu.

Terör örgütü, Ağustos 2014´te de DEAŞ´ın Musul´un Sincar ilçesindeki Ezidilere saldırmasını bahane ederek bu bölgede de varlık göstermeye başladı.

Başta IKBY olmak üzere bölge halkının tüm itirazlarına rağmen PKK hem Sincar hem de Kandil´deki faaliyetlerine devam ediyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER