Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

PKK DEMİRTAŞ´IN ÇAĞRISINA NE DİYECEK?

Halkların Demokratik Partisi´nin (HDP) cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş´ın PKK´ye yönelik silah bırakma çağrısı, medyada tartışılmaya devam ediyor.

PKK DEMİRTAŞ´IN ÇAĞRISINA NE DİYECEK?

Demirtaş geçtiğimiz günlerde, ?Biz Türkiye´ye demokrasi, Kürt sorununa barışçıl çözüm perspektifi ile PKK´nin kesin olarak Türkiye´ye karşı silah bırakması gerektiğine inanıyor ve savunuyoruz. Bunun da terörle mücadele konsepti ile değil TBMM inisiyatifinde şeffaf, dürüst bir müzakere ile yapılacağına inanıyoruz? açıklamasında bulundu.

Açıklamanın ardından, medya ve siyaset çevresi Demirtaş´ın çağrısının PKK´nin silah bırakmasına kapı aralayıp aralamayacağını tartışmaya başladı.

Mahmut Toğrul
 

HDP NE DİYOR?

K24´e konuşan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, ?Doğrusu biz bu seçim sürecinde PKK silah bıraksın mı bırakmasın mı gibi eski klasik tartışmalara yol açmasını istemeyiz? dedi.

Toğrul, ?Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Demirtaş´ın dediği gibi biz de öteden beri Kürt sorunun demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanan bir siyasi partiyiz. Ama bunun tek taraflı silahların bırakılması çağrısının hele hele Ortadoğu´da siyaset yapan silahlı bir örgütün ortam ve zemin hazırlanmadan sadece silahları bırak çağrılarının çok sonuç vereceğini düşünmüyoruz? diye konuştu.

PKK´nin silah bırakıp Türkiye´de legal ortamda siyaset yapmasını istediklerini belirten Toğrul, ?Ama tabii bu sorunların çözümü için karşılıklı güvenin tesis edilmesi gerekir. Demokratik ortam ve koşulların bu kadar daraldığı bu şartlarda bunun sağlanması zor görünüyor. Bu çağrılar önemli ve anlamlıdır ama sonuç vermeyeceği kaygısını taşıyoruz? ifadelerini kullandı.

İlhami ışık
 

IŞIK: ÇAĞRI KARŞILIK BULACAK

Gazeteci-Yazar İlhami Işık K24´e verdiği demeçte, Demirtaş´ın çağrısının doğru ve yerinde olduğunu belirterek, ?Bunu Sayın Demirtaş´ın söylemesi daha kıymetli hale getiriyor. Bunu bıkmadan usanmadan dile getirmemiz gerekiyor? diyor.

?PKK´nin Türkiye´ye karşı şiddete başvurması, silah kullanması kabul edilebilir değildir? diyen Işık, şunları söyledi:

?Bunun gerekçesi bile olamaz. Ama önemli olan siyasilerin bunu dile getirmeli ve devamlı gündemde tutmalıdır. Çünkü konu insan yaşamıdır, konu coğrafyamızdır. Konu Kürtler ve Türkler´dir. Bu açıklama geç kalınmış bir açıklamadır. Demirtaş´ın daha önceki çağrısında utangaç serzenişler vardı. PKK´nin silahı bırakıp demokratik yol ve yöntemlerle şeffaf bir biçimde siyaset yapması gerekiyor.?

Çağrının muhatabının PKK olduğunu ve bunun üzerinde etkili olabilecek ana aktörün de HDP ile Demirtaş olduğunu belirten Işık, ?Öncelikle HDP ve Sayın Demirtaş buna yüreğiyle ve aklıyla bu düşünceye inanmalı ki bu çağrı karşılık bulsun. Şiddet Kürtler´e ve bu coğrafyaya hep kaybettirmiştir. Ben bu çağrının PKK´de karşılık bulacağına inanıyorum? diye ekledi.

KARAYILAN´DAN SEÇİM MESAJI

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan dün yaptığı açıklamada, ?Biz bir seçim partisi değiliz. Seçimle biz sonuca gidemeyiz, toplumsal mücadele ile sonuca gidebiliriz? dedi.

Karayılan, Türkiye´de 24 Haziran´da yapılacak olan seçimlerde, ?HDP´nin baraj altında kalmasına karar verildiğini? iddia etti.

PKK´nin ?bir seçim partisi olmadığını? belirten Karayılan, ?Biz halk mücadelesi ve gücüyle sonuca gitmek istiyoruz. Bizim mücadelemizin kaynağı toplumsal harekettir. Seçimle biz sonuca gidemeyiz, toplumsal mücadele ile sonuca gidebiliriz? dedi ve ekledi:

?Toplumsal mücadele yarattığı birçok zemin var. Bu zeminlerden bir tanesi de legal siyaset alanıdır. Halkımız ve tüm dostlarımız şunu bilmeli ki, biz seçimle sonuca gidemeyiz fakat bu da bir mücadele alanı ve mevzidir. Bu mücadele alanında herkes elinden geldiği kadar emek verip bazı sonuçları elde etmelidir.?

ÇÖZÜM SÜRECİ

Ankara - İmralı - PKK arasında ?çözüm süreci? olarak tanımlanan dönemde silahların bırakılması için HDP üzerinden görüşmeler yapılmıştı.

PKK, Türkiye sınırlarındaki güçlerini çekme kararı almış ve bu adımı hayata geçirmişti. Süreçte öngörülen yol haritası; ateşkes, geri çekilme ve silahların bırakılması şeklindeydi.

Ancak süreç akamete uğrayınca PKK çekilmeyi durdurdu.

2015 yılında devlet güçleri ile PKK arasında çatışmalar yeniden başladı.

Hendek ve barikatlarla birlikte taraflar arasında ipler tam anlamıyla koptu.

Devlet, şehirlerde olduğu gibi kırsalda da operasyonlarını yoğunlaştırdı. Birçok bölgede aylar süren sokağa çıkma yasakları ilan edildi.

Kırsaldaki operasyonlar halen sürdürülüyor.



Anahtar Kelimeler: DEMİRTAŞ ÇAĞRISINA DİYECEK

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER