Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Piyasalar sanki büyük buhran varmış gibi tepki veriyor

Serdar TURGUT

Piyasalar sanki büyük buhran varmış gibi tepki veriyor

Ekonomi yorumları Wall Street borsasında son bir aydaki düşüşlerin, bundan önce en son 1930´lardaki Büyük Buhran döneminde görüldüğünü söylüyorlar.

Bunun sebebi de Beyaz Saray oldu.

Tecrübeli Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü John Kelly görevinden alınınca yerine geçici olarak atanan Mulveney katıldığı bir televizyon haber programında ağzından Başkan Trump´ın merkez bankası başkanını görevden almayı düşündüğünü kaçırınca ortalık toz duman oldu.

Gerçekten de Trump faizleri düşürmesini istediği merkez bankasının bunu yapmamasına sinirliydi ve bunun sorumlusu olarak merkez bankası başkanını görüyordu.

Trump haklı olabilir fakat bir merkez bankası başkanını sadece bu nedenle görevden almanın Amerikan ekonomisine kriz çıkarabileceğini bütün ders kitapları da yazıyor.

Çünkü bu sistem merkez bankasının özgür ve bağımsız olduğuna duyulan güven üzerine kurulmuş durumda.

Trump´ın müdahaleleri bu güveni yıkacağından büyük bankalar sadece bu işin lafı ile bile sarsıldılar. Öyle ki hazine bakanı hepsini tek tek arayıp yeterli paraları olup olmadığını bile, kriz dönemlerinde hep yapıldığı gibi, sormak zorunluluğunda hissetti kendisini.

Üstelik başkanların, merkez bankası başkanını bu şekilde görevden alma yetkisi olup olmadığı bile net değil.

Ekonomi politikasında farklı düşünmek yeterli bir işten alma nedeni olarak görülmüyor.

Trump bunu sonradan fark etti ama iş işten geçmiş, cin şişeden çıkmıştı ve ekonomi durup dururken buhran koşulları tepkileri vermeye başladı. 

 

Suni krizi ekonomi yönetimi kontrol altına almak için bayağı ter döktü. Noel tatiline bir tek onlar ile Başkan Trump çıkmadı diyebiliriz Washington´da.

Şimdi Trump şu anki koşulların büyük alımlar için çok cazip olduğunu ve düşmüş borsanın büyük satın almalar için güzel fırsatlar yarattığını anlatıyor. Bu doğru olabilir ama sarsılan güvenin yeniden dönmesi de kolay olmuyor.

Bu atlatılacaktır ama biraz zaman gerekiyor.

Merkez bankası da sadece bu nedenle Trump´ın dediğini yapmış gibi görünmemek için faizi son olarak düşürmedi.

Bundan sonraki faiz kararı zamanı gelince eğer bugünlerin psikolojik etkisi azalırsa, güven geri dönerse faizde bir düşüşe gidilebileceği söyleniyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER