Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

PİA'dan DEM Parti ile Seçim İttifakına İlişkin Açıklama

İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) 31 Mart yerel seçimler için DEM Parti ile seçim ittifakına ilişkin bir bir açıklama yaptı.

PİA

DEM Parti ile İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) arasında 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin oluşturulan komisyonlarca alınan karar sonrası PİA, basın aracılığıyla açıklama yaptı.

VAN - İnsan ve Özgürlük Partisi'nden yapılan açıklama şöyle: "İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürt halkının hak ve özgürlük mücadelesinde, mücadele pratiği içinde, özgün bu özellikleri ile var olmayı esas alarak siyaset yapmak isteyen bir partidir. Altı yıla yakın süre boyunca resmî anlamda kurdurulmamasının altında yatan gerçek nedenlerinden biri de budur. Kürt halkının mücadelesinde farklı siyasal görüşlerin ortaklaşmasının, Kürtler arasında mücadele birliğini oluşturacak hattın, rejimin yüzyıllık planını bozmaya aday olduğu gerçeğine binaen, Türkiye tarihinde bir ilk olarak bu engelleme ile karşı karşıya kaldık.

Her şeye rağmen partileşme konusundaki ısrarımız, Kürt halkının mücadelesinde paydaş olmada, üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde olmaktan kaynaklıdır.

Bu minvalde Kürt siyasi oluşum ve partileri arasında oluşturulmaya çalışılan Kürt ittifak çalışmalarının içinde olduk /  bundan sonra da olmayı ittifakları sürdürme kararlılığındayız. Kürt ittifak çabaları her koşulda desteklenmesi gereken bütün kişisel, hizipsel hesapların üstünde stratejik ve hayati bir değer taşımaktadır. Bu çalışmaların kalıcı olmasının önünde hiç bir engele takınılmaması gerektiğine inanıyoruz. Kürt ittifak çalışmalarını sürdüren bir parti olarak bu çabayı stratejik ve aynı zamanda kutlu bir çaba olarak gördük. Dolayısıyla bu çalışmalardan asla vazgeçen taraf olmayacağız.

Bu çalışma ve gayretlerin taktiksel ve görünür yönlerinden biri de seçimler üzerinden gerçekleşen ittifak ve işbirliği adımları ve pratikleridir. Bu adımları da önemli, değerli ve esas arayışın ortaya çıkmasında oldukça anlamlı görüyoruz. Bu gaye ile hem 31Mart 2019 yerel seçimlerinde hem de 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde bugünkü adı ile DEM olan Türkiye'nin üçüncü büyük, muhalefetin ikinci büyük partisi ile ittifak hukuku ile işbirliğinde bulunduk. Bu her iki adım da bizim açımızdan anlamlı ve değerli adımlardır.

Şimdi  de önümüzde 31 Mart 2024 Mart yerel seçimleri var. Bu seçimlerde geçirdiğimiz iki dönem gibi bir ittifak ve seçim işbirliği sürecin sürekliliği bakımından çok değerli ve kıymetli idi. Ancak ısrarlı ve özverili tüm yaklaşımlarımıza rağmen maalesef seçim işbirliği gerçekleşmedi. Bunun nedenlerini kamuoyu ile paylaşmak siyasetin şeffaf olması gerektiğine olan inancımız ve yaklaşımımızın gereğidir.

Dem Parti, 2019'daki gibi belediyelerde eşbaşkanlık düzeyinde bir ittifak ile bu seçime girmeyeceğini, adını ittifak yerine "Seçim İşbirliği" olarak koydukları bir ortaklaşmayı bir genel toplantıda hem bize hem de ittifakta yer alan diğer partilere deklare ettiler.

İnsan ve Özgürlük Partisi olarak bu kararın alınmasında işletilen sürecin eksik ve yanlışlığına vurgu yaptık. Zira iktidarın genelde tüm muhalefeti özelde de Kürt siyasetini ve muhalefetini kıskaca aldığı, herkesi yalnızlaştırmak için bütün enerjisini harcadığı bir dönemde böylesi bir kararın DEM'in sadece kendi örgütlü yapısından ibaret bir siyasete çekildiği anlamını taşıyor. Uzun zamandan beri yürütülen ve doğru olan daha geniş kitlelere ulaşma çabası akamete uğramış bulunuyor. Buna rağmen çıkan bu karara saygı duyduğumuzu net bir şekilde ifade ettik. Zira her parti kendi kararını verme konusunda sonuna kadar hak sahibidir.

Ancak Dem partinin tutumu bugüne kadar yürütülen sürecin ruhuna, çoğulcu, tamamlayıcı, dayanışmacı siyaset anlayışına ve en önemlisi Kürtlerin temel haklarının savunusu noktasında en çok ihtiyaç duyulan ve bütün zorluklara rağmen ilmek ilmek dokunması gereken ulusal ittifak gerçeğine aykırı olduğunu da ifade ettik.

Bunun yanı sıra bu şekildeki bir seçim işbirliğinin bir siyasal temsiliyete tekabül etmediğini bu yüzden böylesi bir işbirliği içinde olamayacağımızı, hem yazılı hem de şifahi olarak ilgili ve yetkili kurullara ulaştırdık. Bu seçim özelinde sürecin böyle işlemeyeceğini ve sonlandığını bildirdik.

Ancak DEM parti, sürecin mutlaka işletilmesi ve sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek bir şekilde bir ortaklaşma çabası içinde olmamız gerektiğini bildirdi.

Bunun üzerine komisyonlar oluşturarak karşılıklı görüşmeler yapılarak süreç işletildi.

Ancak komisyon çalışmalarının sonucunda gelinen noktada Dem Partinin süreci işletme şekli ve yaklaşımı bir seçim işbirliğine de olumlu yaklaşmadıkları net bir şekilde açığa çıkmış, daraltılmış ‘parti siyaseti’ kıskacına sıkıştırılmış bu yaklaşımın bir seçim işbirliği yapmaya yetmediği kanaati hasıl olmuş ve süreç sonlanmıştır.

Uzun yıllardan beri sürdürerek getirdiğimiz ittifak ve işbirliği sürecinde İnsan ve Özgürlük Partisi olarak üzerimize düşen her türlü fedakarlığı, görev ve sorumluluğu yerine getirdiğimizi takip eden halkımız ve kamuoyu bilmektedir.

Gerek görev aldığımız alanlarda gerekse de mücadelenin pratikleştiği alanlarda geri adım atmadan gücümüz oranında katkıda bulunduk. Bu yüzden de üzerimize düşeni şimdiye kadar yaptığımız gibi bundan sonra da yaparak; siyaset yapma hakkımızı, iddiamızı ve kararlılığımızı sürdüreceğiz.

Bu vesile ile 31 Mart seçimlerinin halkımız adına hayırlı olmasını diliyor,  DEM Parti için başarılı bir seçim olmasını temenni ediyoruz.

2024 yerel seçimlerine yönelik atacağımız adımları ve tutumumuzu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız.

Kamuoyuna Saygı ile Duyurulur." denildi. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER