Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Pentagon belgelerini 'yalnız ve ırkçı' bir askeri çalışan sızdırmış

Washington Post'un haberinde, Pentagon'a ait belgeleri askeri üste çalışan 'OG' takma isimli bir kişinin sızdırdığı belirtildi. OG, 'yalnız, genç ve ırkçı bir silah tutkunu' olarak tanımlandı.

Pentagon belgelerini

ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) ait belgelerin sosyal medyaya sızdırılmasıyla beraber belgelere ilişkin yeni detaylar ortaya çıkıyor. Çoğunlukla bilgisayar oyunu oynayanların kullandığı anlık mesajlaşma platformu Discord'dan sızdırıldığı değerlendirilen belgelerin, askeri bir üste çalışan 'OG' takma isimli bir kişi tarafından paylaşıldığı ileri sürüldü.

ABD merkezli Washington Post'un haberinde, söz konusu belgelerin bir sohbet odasında 'OG' tarafından sızdırıldığı yazıldı. Sohbet grubundaki kişileri etkilemeye çalıştığı belirtilen OG, 'yalnız, genç ve ırkçı bir silah tutkunu' olarak tanımlandı. Habere göre, geçtiğimiz yıl sohbet odasında 'askeri jargonla' paylaşımlar yapmaya başlayan OG, söz konusu belgelerin çalıştığı askeri üsten evine götürdüğünü söyledi. OG'nin, sohbet odasından bir arkadaşıyla görüşen Washington Post, OG'ye ait bazı videoları da inceledi. Söz konusu videolarda OG'nin 'bir dizi ırkçı ve Yahudi karşıtı hakaretler savurduğu, ardından silahını ateşlediği' belirtildi.

Pazar günü konuya ilişkin açıklama yapan bir Discord sözcüsü, şirketin polisle iş birliği yaptığını söylemişti.

'GUTERRES, RUSYA'YA ÇOK YUMUŞAK DAVRANIYOR'

Öte yandan belgelerde, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve yardımcısını yakından izlediğini gösterdi. Belgelere göre ABD yönetimi, Guterres'in Rusya'ya 'çok yumuşak davrandığını ve Moskova'nın çıkarlarını koruma konusunda fazla istekli olduğunu' düşünüyor.

Belgeler arasında, Guterres ve yardımcısı arasındaki özel konuşmalara ilişkin raporlar bulunuyor. Raporlarda, Guterres'in Ukrayna'daki savaş ve bazı Afrika liderleri hakkında, özel yazışmalarda kullandığı 'samimi' ifadeler de yer alıyor. Sızdırılan belgelerden biri, Ukrayna'daki savaş nedeniyle dünyada bir gıda krizi yaşanabileceği kaygıları üzerine, Türkiye ve BM aracılığıyla geçen yıl temmuz ayında imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na odaklanıyor.

Belgede, Guterres'in anlaşmanın sağlanabilmesi için Rusya'nın çıkarına olan bazı maddeleri kabullenmeye razı olduğu yorumu yapılıyor: "Guterres, hakkında yaptırım kararı olan Rus kurumlarını ya da bireylerini bile içerse, Rusya'nın ihracat kapasitesini geliştirmeye yönelik çabaları öne çıkardı." Genel Sektreter'in şubat ayındaki girişimleri ise Amerikan gizli belgelerinde 'Moskova'yı Ukrayna'da yaptıklarından sorumlu kılma konusundaki genel çabaları baltalayıcı' diye niteleniyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN TEPKİ

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, BM ise dünyanın en üst düzey diplomatının 'Rusya'ya karşı fazla yumuşak olduğu' eleştirisine tepki gösterdi. Sızdırılan belgeler hakkında yorum yapmayacağını söyleyen üst düzey bir BM yetkilisi, örgütün faaliyetlerinin 'savaşın, dünyanın en yoksulları üzerindeki etkisini en aza indirmeye odaklı' olduğunu söyledi: "Bu da gıda fiyatlarını aşağıya çekmek, gübrenin en çok ihtiyaç duyan ülkelere gidebilmesi için elimizden gelen her şeyi yapmamızı gerektiriyor."

 

Kaynak: gazeteduvar.com.tr



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER