Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Peki, bizde neden 24 Kasım?

Dünyada ?Öğretmenler Günü´ 5 Ekim´dir

Peki, bizde neden 24 Kasım?

Bugün 24 Kasım , bizleri  bir anne şefkatiyle kucaklayıp yetiştiren , bilmediklerimizi öğreten  üzerimizde anne babamızdan sonra en çok emeği olan kişilerin günü, Öğretmenler Günü.  Öğretmenlerimizin hakkını ne yapsak ödeyemeyiz. meşhur bir söz vardır Hz. Ali´ye atfedilen  ?Bana bir harf öğretenin kırık yıl kölesi olurum.? demiştir. Peki buyrun bakalım hesaplayın öğretmenleriniz en azından 29 harf kesinlikle öğretti size. O yüzden en azından bu güzel günde onları arayıp bir hal hatır sormak zor gelmesin kimseye. Bir telefon onları , o yaşlanmış,  yalnız kalmış , çocukların cıvıltısını özleyen insanları mutlu etmeye yetecektir.

Peki biliyormusunuz Dünyada Öğretmenler Günü 5 Ekim´de kutlanır. 5 Ekim 1966´da Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü´nün (Unesco) ortak toplantısında ?Öğretmenlerin Statüleri Hakkında Tavsiye Kararları?nın kabul edildiği tarihin yıldönümlerinin Eğitim Enternasyonali´nin kararı ile 1993´ten bu yana tüm dünyada ve Türkiye´de ?Dünya Öğretmenler Günü? olarak kutlanır. (Bizim kutlamamız biraz sönük kalıyor. O yüzden benim bile haberim yoktu.)

Bizde neden Öğretmenler Günü 24 Kasım da kutlanıyor ? Bu sorunun cevabı çok acıklı aslında. 12 Eylül askeri darbesiyle yönetimi ele geçiren cunta kimbilir kaç yüz öğretmeni, eğitimciyi işkenceye maruz bırakmış, kayıplar arasına eklemiştir, 24 Kasım da bu darbenin bir kalıntısıdır. Askerî yönetimin başında bulunan Kenan Evren, Atatürk´ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında, 24 Kasım´ın her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. Atatürk bile 24 Kasım´ı ?Muallimler Günü´ olarak ilan etmemişken, 12 Eylül darbecileri bugünü ?Öğretmenler Günü´ olarak kutlamayı zorunlu hale getirmişlerdir. Bunu, yaptıkları adaletsizlikleri, kanunsuzlukları bir nebze olsun kapatabilmek için yapmışlardır. O dönemde bir taraftan 24 Kasım´ın Öğretmenler Günü olarak kutlanması zorunlu hale getirilirken, diğer taraftan da 1402 sayılı kanunla birçok bilim insanı üniversitelerden atılıyor, YÖK kuruluyor, öğretmenler meslekten atılıyor, sürgün ediliyor, sendikacılar tutuklanıp içeri atılıyor ve insanlar daha birçok baskıya maruz bırakılıyordu.
 
Kaynak: probilgi.com


Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz