Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Pakistan Başbakanı İmran, Peştun´ların şikayetlerine hak verdi

Pakistan Başbakanı İmran Han Afganistan sınırındaki Peştunların yaşadığı zorlukları anladığını ancak tepki yöntemlerinin çözüm olmadığını belirterek aşiret bölgesine yapacağı yatırımları açıkladı

Pakistan Başbakanı İmran, Peştun´ların şikayetlerine hak verdi

Pakistan Başbakanı İmran Han Cuma günü yaptığı açıklamada, Peştun Muhafaza Hareketi (PTM)´nin, kabile bölgelerinin ve Peştun halkının karşılaştığı zorlukları şikayet etmekte haklı olduklarını, ancak taleplerde bulunma biçimlerinin "ülke için iyi olmadığını" söyledi.

Orakzai aşiret bölgesinde halka açık bir topluluğa hitap eden Han, PTM´nin son 15 yıldır konuştuğu şeyleri kendisinin de savunduğunu söyledi.

Kabile bölgelerindeki terörle mücadele operasyonları sırasında insanların zorluklara maruz kaldığını ve diğer alanlara göç etmek zorunda kaldıklarını ve bir savaş yaşandığında, masumların öldürüldüğünü kabul etti.

İmran Han, PTM´yi kastederek "Pakistan´a ve aşiret bölgelerine, Pakistan ordusuna karşı acı çeken insanları kışkırtmak ve böyle sloganlar atmak nasıl fayda sağlayacak?" diye sordu.

PTM, eski aşiret bölgelerinden madenciliğinin kaldırılması, serbest dolaşım özgürlüğünün verilmesinin yanı sıra, yargısız infaz ve yasadışı gözaltı uygulamalarına son verilmesi çağrısında bulundu.

Pakistan Ordusunun aşiret bölgesinde meydana gelen yıkım için suçlanamayacağını vurgulayarak, suçlamanın "Amerika´nın talimatlarıyla Pakistan ordusunu aşiret bölgelerine gönderenlere" olması gerektiğini söyledi.

En büyük işin insanların yaşamlarını iyileştirmenin ve toplumda yükselebilecekleri bir eğitim sağlamanın yollarını bulmak olduğunu söyledi. "İnsanları, baskı altında ezilmelerine ilişkin yaralarına tuz sürterek ve ardından herhangi bir çözüm sunmayarak sorunlara çözüm üretmiş olmuyorlar" dedi.

İmran, aşiret bölgelerinin sakinlerinin yaşadığı sıkıntıların çözümünün, onlara tazminat ödemek ve evlerine verilen zararları telafi etmek olduğunu söyledi. Pakistan ve Afganistan arasındaki sınırı oluşturan dağlık bölge Hayber-Pahtunhva Genel Sekreteri Mahmud Han´ı, ülke içinde yerlerinden edilmiş kişilere evlerini yeniden inşa etmeleri ve işlerini yeniden başlatmaları için finansal yardım sağlaması için yönlendirdiğini söyledi.

İşletme kuracak gençler için faizsiz kredi

Başbakan, hükümetin eski kabilelerdeki turizmi yerel halk için fırsatlar yaratmak için teşvik adımları atacağını da belirtti. Yetenek eğitimlerinin yanı sıra işletmeler kurmak için gençlere ´Rozgaar Programı´ kapsamında faizsiz kredi verileceğini söyledi. Başbakan, kabile bölgelerindeki tüm ailelere sağlık kartı verileceğini açıkladı.

Han, 1952´de Pencap eyaletinin başkenti Lahor´da Peştun kökenli bir anneyle babanın tek oğlu olarak dünyaya geldi. 

Kaynak: dunyabulteni.net



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER