Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ÖZGÜN İRADE DERGİSİ 169. SAYISI ÇIKTI!

?Bu mübarek ayın atmosferine biz de dergi ailesi olarak küçücük bir ?katkı´ da bulunabilir miyiz?´ düşüncesinden hareketle ?bireysel ve toplumsal kritik´, ?özeleştiri´, ?yenilenme´, ?arınma´, ?istiğfar´ vb. hususlara kafa yormak ve yüreğimizi açmak durumu

ÖZGÜN İRADE DERGİSİ 169. SAYISI ÇIKTI!

Editörden,

Üç ayların içerisindeyiz. Hicri aylarımız; Recep, Şaban derken, Ramazan´a, o ?kutlu ay´a girmek üzereyiz? Ramazan ayının manevi atmosferini teneffüs edeceğiz, inşallah? Toplumda her kesimi, her düşünceden insanı bir şekilde etkileme gücü var Ramazan´ın? Her kesimden insan, o ayda bencillikten, sıyrılır, cömertleşirler? Sıradan hayat yaşayanların bile yer yer toparlandıklarını görürüz, kimisi için geçici kimileri içinse kalıcı etkiler bırakır oruç ayı insanlarımızda tek tek? Ezanlar daha bir anlamlıdır bu ayda, akşam ve imsak vakitlerinde dikkatler zamana odaklanmış askerler gibidir o anlar? Farklı bir anlamı, farklı bir atmosferi var Ramazan´ın? Toplum daha ?sosyal´ dir, daha da insancıl? 

Kur´an bu ayda nazil oldu, ayet ayet beşeriyetin üzerine? Ramazan ayının rahmeti, bereketi Mekke cahiliye toplumunun üzerine, ateşe adım adım yürüyen cahiliye bataklığına, bir ışık, bir nur, bir rehber olarak yağdı? Bu ayda, Kadir Gecesi´nde Mekke topraklarına düşen o rahmet damlaları sel oldu, insan ömrünün çeyrek zaman diliminde yürekleri fethetti? Toplumsal ıslahı ve İslam´ın inkılabını görünür kıldı. Zaman ?İslam´ın Zamanı´ idi artık? 

Şimdilerde de ?İslam´ın Zamanı´na ihtiyacımız var, tıpkı dün gibi? Doğru anlaşılan İslam´a her zamankinden daha çok ihtiyacımız var şimdilerde? İslam´ın ?ayrı´ bakış açılarında her zaman ?rahmet ve bereket´ vardır. Fakat İslami doğruların ?farklı yorumları´, dargınlıklara, bölünmelere, kin ve düşmanlık birikimlerine, cepheleşmelere hatta birbirleri ile savaşlara yol açıyorsa, orada İslam´ın ?doğru veya doğruya yakın´ yorumundan bahsedilebilir mi? 

İslam dünyasının devasa sorunları bunlar?

Problemleri aşmada ilk ve son çaremiz dualarımızdır? Güç yetiremediğimiz durumlarda, bizi aşan hallerde son başvuru kaynağımız/silahımız duadır? İslam dünyasını ve ümmeti içten içe bitiren, tüketen yaklaşımlardan korunmamız için içten/yürekten duaya çok ihtiyacımız var? İnanarak yapılan dualarımızın, hak ederek yaptığımız dualarımızın, gerçekten çaresiz kaldığımız zaman yapacağımız dualarımızın yaratan katında kabule şayan olduğunu bilmeliyiz?

Ramazan ayında, belki her zamankinden daha fazla ve daha farklı olarak ?en temiz, arı/duru´ olduğu zamanlardayız. Her birimizin kendimize ?çeki-düzen´ vermeli, toparlanma, silkinme, öze dönme anlamındaki bu ayın kendine özgü havasından, feyzinden yararlanmalı, başucu ilkelerimizden olan murakabe ve muhasebe kriterini hiç olmazsa bu ayda atlamamalıyız? Çünkü sekülerizmin ?hedonist´ atmosferi toplumumuzu kendinden geçirmiş, toplumsal curcuna herkesi bir şekilde etkilemiş, ?aklımızı başımızdan almış´, ?kaçınılmaz son´a doğru sürüklenmektedir insanoğlu? Ve her birimiz, kendimiz için takdir edilen zamanı hızla tüketmekteyiz? Ve insanoğlunun o çok korktuğu, elinden gelse önlemeye ve engellemeye çalışacağı, mevzu edilmesinin bile kafa ve yaşam konforunu kaçırdığı o ?ölüm´ denilen yalın gerçeğe, günlük hayatımızda ?hızla´ yaşayarak sürükleniyoruz?

?Bu mübarek ayın atmosferine biz de dergi ailesi olarak küçücük bir ?katkı´ da bulunabilir miyiz?´ düşüncesinden hareketle ?bireysel ve toplumsal kritik´, ?özeleştiri´, ?yenilenme´, ?arınma´, ?istiğfar´ vb. hususlara kafa yormak ve yüreğimizi açmak durumundayız. Toplumsal yapı bütün birimleriyle, doğru kriterler eşliğinde bu murakabe ve muhasebeden kaçınırsa yanlışların içinde yuvarlanır gider? O halde mübarek Ramazan ayını, ondaki ibadet çeşitlerini, kendi nefsimize çeki-düzen verme zamanı olarak düşünmeliyiz. Kalan zamanımız bir fırsattır, Ramazan ve Oruç bir fırsattır, düşünebilen, aklını kullanabilen herkes için gelecek her zaman dilimi ve onda yer alan ?özel günler´ hepimiz için ikramiye kabilinden güzelliklerdir? 

Mayıs ve Haziran ayları oruçlu olduğumuz, nefis terbiyesi bağlamında muhasebe ve murakabenin vaz geçilmez ayındayız. Ardından Bayram ve 24 Haziran seçimleri? Siyaset ve politik aktörler, Ramazan ayının o ulvi havasından etkilenirler mi, insanca ve Müslümanca davranışlar sergilerler mi, bilinmez ama dileriz, dillerimiz ve söylemlerimiz Ramazan´a uygun olur; Ramazan sadece midemize değil, zihnimize, dilimize, davranış ve söylemlerimize de sirayet etmiş olsun?

Bu sözlere ?amin´ derken tüm okuyucularımızın Ramazan´ını tebrik ediyor, bu ayın nefsi terbiye edici ve denetleyici özelliğinden yararlanmayı Rabbimizden nasip etmesini diliyoruz? 

 

İçindekiler,

Zühd Eğitimi: Vahyin Sessiz İnkılabına Dair

MUSTAFA ALTUNKAYA??26

Nefse ve Onu Birleyene/Bütünleştirene Andolsun!

İSMAİL DOĞU??31

İslam ve İnsanlığın Nefis Tezkiyesi

BİLAL SAMBUR??36

Arınmak Nedir?

NECİP CENGİL??38

Neye Rağmen Yaşamak

RÜSTEM BUDAK??40

?Bugün Yaptığınız Her Şeyin Karşılığını Göreceksiniz!?

SELVİGÜL KANDOĞMUŞ ŞAHİN??44

Terbiyesiz Nefsim Ey!

AYŞE ŞENER??46

Neyin Var Senin Ey Nefis?

MESUT AYDIN??48

Nefs Eğitiminin Zirvesi: Ramazan

ADİL AKKOYUNLU??50

Nebevi Yakarış

RAMAZAN KAYAN??6

Toplum Mühendisleri Yine Devrede!

CÜNEYT TORAMAN??10

24 Haziran Seçimleri ve Lityum Devrimi

HASAN POSTACI??15

Suriye´yi Yeniden Konuşmak!

MUSTAFA DOĞU??18

ABD-İran Satrancı: Nükleer Anlaşma

EMRE GÜR??54

1 Mayıs: Kapitalizm ve Müslümanlar

SAİT ALİOĞLU??56

Yitiğini Arayan Toplum

Muhittin Bağcı??59

Müslüman Olmak: İddiadan Gerçekliğe

AZİZ DARICI??62

Bir Söz Söyle

BÜLENT ACUN??65

İçsel Varoluş ve İçsel Bütünlüğün Parçaları

FERHAT ÖZBADEM??66

Türkiye´de İslami STK´ların
Kurumsal Yapı ve Faaliyetlerinin Değişimi

LÜTFİ SUNAR??68

Salih(as)

AHMET GÜNHAN??82

Namazımız Neden Kötülüklere Engel Olmuyor?

MUSTAFA GÜL??86

?Huysuz Koca Sendromu´

VEYSEL TAY??90

Menfaat Uğruna Vazgeçtiklerimiz 

NESİBE ALDEMİR??93

Gelin! Bir Dünya Kuralım!

MESUT AYDIN??94



 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER