Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ÖSYM´den İstiklal Mahkemeleri Sorusu

Başlığı okuyunca soruda İstiklal Mahkemelerine yönelik eleştirel bir yaklaşımın olduğu zehabına kapılanlar maalesef yanıldı. Zira bugün yapılan KPSS´de İstiklal Mahkemeleri adeta şirinleştirildi. Kaynak: ÖSYM´den İstiklal Mahkemeleri Sorusu

ÖSYM´den İstiklal Mahkemeleri Sorusu
23  07. 2018 Pazartesi 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) lisans mezunlarına yönelik Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) dün yapıldı. Sabah yapılan Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumunun ardından öğleden sonra öğretmen adayları Eğitim Bilimleri sınavında ter döktü.

Bu yıl KPSS Lisans Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumuna 1 milyon 234 bin 617 aday katılırken Eğitim Bilimleri Sınavına 440 bin 324 aday katıldı.

Sınav sorularının beklenenden daha kolay olduğu yorumlarında bulunanların daha ağırlıklı olduğu bu KPSS´de adayların neredeyse tamamı sıcaktan şikâyet etti.

Öte yandan önceki yıllarda inkılâp tarihinden az soru çıkıp Mustafa Kemal Atatürk´e dair soruların azaltıldığı konusundaki laik çevrelerden gelen sıkı eleştirilerin hedefini bulduğu gözlemlendi.

Mondros Mütarekesi hakkındaki yorumu üzerinden Atatürk´e ülkeyi kurtarma harekâtı başlatan payesi biçen ÖSYM, saltanat ve hilafeti bir ele alarak ülkenin selameti açısından bu iki kurumun kaldırılmasının hakkını da vermiş oldu.

Şüphesiz en dikkat çekici soru ise İstiklal Mahkemeleriyle ilgili olandı. Zulümleri arşı titretmiş bu olağanüstü mahkemeler hakkındaki sorusunda ÖSYM, ?Milli Mücadele? dönemindeki faaliyetleriyle Cumhuriyet sonrası inkılâpların uygulanmasındaki faaliyetlerini dahi ayırma gereksinimi duymadı. Böylelikle ÖSYM, bu mahkemelerin -kararlarındaki tartışılmazlığa rağmen- değerini ve önemini memur adaylarına iyice idrak ettirmiş ve meşruiyetinin sorgulanmasının gereksizliğine işaret etmiş oldu.

Öte yandan sadece öğretmen adaylarının girdiği öğleden sonraki oturumda göçmenler/mültecilerle ilgili soru ÖSYM´nin hanesine artı puan olarak yazıldı. Göçmen karşıtlığını kanuncu/düzenci mantıkla özdeşleştiren ÖSYM´nin bu sorusunda mültecilere dönük insani muamele ?evrensel ahlak? ilkeleriyle açıklandı.

Kaynak: Haksözhaber.net



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER