Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ortadoğu; Haşdi Şabi, Suriye´ye Girme Hazırlığında

Haşdi Şabi: ABD Çıkmazsa, Savaşarak Çıkarırız

Ortadoğu; Haşdi Şabi, Suriye´ye Girme Hazırlığında

Haşdi Şabi, Irak´ın Enbar ilinin sınır noktasında DAİŞ´e operasyon düzenleyip Suriye sınırları içerisinde operasyonlarını sürdürmeyi planlıyor.

Haşdi Şabi´nin Enbar İli Batı Cephesi Komutanı Kasım Müslih, Haşdi Şabi güçlerinin Irak ? Suriye sınırına yayıldığını ve Suriye topraklarına girmek için hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.

Suriye´ye girmek için Haşdi Şabi liderlerinin talimatlarını beklediklerini kaydeden Müslih, ?Operasyonun amacı Enbar´ın batısında ve diğer tüm Irak illerinde güvenliği sağlamaktır. Bu nedenle Suriyeli tarafıyla da koordinasyon halindeyiz? ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Haşdi Şabi tarafından yapılan açıklamalarda, güçlerinin Suriye´ye girmek için sınır hattına takviye yaptığı belirtilmişti.

 

Irak Parlamentosu´nda 15 sandalyeli grubu bulunan Haşdi Şabi bünyesinde yer alan Asaib Ehl´ul Hak grubunun lideri Kays el-Hazali, ABD güçlerinin Irak´tan çıkmaması durumunda savaşarak çıkaracaklarını söyledi.

Associated Press´e (AP) konuşan Asaib Ehl´ul Hak lideri Kays El-Hazali, ABD´nin Irak ve bölgeyi istikrarsızlığa sürüklemekle suçlayarak, ?ABD bölgede bir savaş çıkarmak ve İsrail´i de bu savaşa dahil etmek istiyor? dedi.

El-Hazali, "Binlerce ABD askerinin DAİŞ sonrası Irak´ta kalmasının hiçbir gerekçesi yok" diyerek, ABD güçlerinin ülkedeki varlığına parlamento kararıyla son vereceklerini ifade etti.

"Parlamentodan ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması için karar çıkacağını düşünüyorum, bu konuda eminim" değerlendirmesinde bulunan El-Hazali, "Parlamento ve Irak halkının iradesine uymazlarsa onları güç kullanarak çıkaracağız. Bu da kesin bir durum. İsrail´in korunması ABD´nin güvenlik politikasının bir parçası. ABD, Irak ve Suriye´de DAİŞ nedeniyle bulunmuyor" şeklinde konuştu.

ABD ve İngiltere askerleri tarafından 2007 yılında tutuklanıp 2010 yılında serbest bırakılan Kays El-Hazali, Irak´ta ABD´li askerler dışında küçük çapta askeri müsteşar bulundurulmasına ses çıkarmayacaklarını dile getirdi.

Irak parlamentosundaki Bina Koalisyonu Milletvekili Mansur Buayci, de yaptığı açıklamada, "Yabancı güçlerin Irak topraklarından çıkarılması için hazırladığımız yasa tasarısının son aşamasına gelindi. Bu yasa tasarısı, Kürdistan Bölgesi Yönetimi´ndekiler dahil olmak üzere tüm askeri üslerin boşaltılmasını içeriyor" demişti.

ABD Başkanı Donald Trump´ın Noel Bayramı´nda Irak´taki ABD askeri üssüne sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek Bağdat´ı ziyaret etmemesi sonrası yaşanan tartışmalarda Irak´taki bazı gruplar ABD askerlerinin ülkeden çıkması gerektiğini dile getirmişlerdi.

ABD, 2003 yılında Irak´ta yaklaşık 166 bin askeriyle Aralık 2011´e kadar varlık göstermiş, bu tarihten sonra Başkan Barack Obama´nın talimatı üzerine, tüm askerini Irak´tan çekmişti.

Ancak terör örgütü DAİŞ´in, 10 Haziran 2014´te ortaya çıkmasından sonra dönemin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki´nin çağrısı üzerine, ABD yeniden askerlerini Irak´a gönderdi.

ABD Dışişleri Bakanlığının yayımladığı son verilere göre, iki ülke arasında 2014 yılında imzalanan stratejik askeri anlaşma uyarınca Irak´ta 5 bine yakın ABD askeri bulunuyor. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER