Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

OHAL GİTTİ VALİLERİ GELDİ!

İki yıldır devam eden Olağanüstü Hal (OHAL) resmen sona erdi ancak uygulamaları farklı bir şekilde devam edecek!

OHAL GİTTİ VALİLERİ GELDİ!

OHAL sonrası için düşünülen yeni düzenlemeler, TBMM Başkanlığı´na sunuldu. Genel Kurul´a gelen teklifte dikkat çeken maddeler bulunuyor. Yasaya koyulan bir geçici maddeyle kolluk kuvvetlerine yasanın çıktığı tarihten itibaren 3 yıl sürecek OHAL benzeri yetkiler tanındı. Valilere ek yetkilerin verilmesi ?OHAL gitti, valileri geldi´ yorumuna neden olurken, ucu açık maddelerin olması ise vatandaşları tedirgin ediyor.

Yeni düzenlemeyle ilgili dikkat çeken maddelerin bazıları:

Valiye şüpheli gördüğü kişiyi 15 gün şehirden atma yetkisi.

Valiye toplantı ve gösterileri engelleme yetkisi.

Kamuya açık alanlarda 24.00´ten sonra toplantıların yasaklanması.

Hava karardıktan sonra valiye toplantı yasaklama hakkı.

Savcının izninin alınmadığı acil durumlarda kolluk güçlerine askeri karargâhlarda arama yetkisi verildi.

 

Kamudan atılanlar, eski görevlerine dönemeyecek.

İki yıldır devam eden olağanüstü hal (OHAL) resmen sona erdi ancak uygulamaları farklı bir kılıfla devam edecek! OHAL sonrası için düşünülen yeni düzenlemeler, TBMM Başkanlığı´na sunuldu. Genel Kurul´a gelen teklifte dikkat çeken maddeler bulunuyor. Yasaya koyulan bir geçici maddeyle kolluk kuvvetlerine yasanın çıktığı tarihten itibaren 3 yıl sürecek OHAL benzeri yetkiler tanındı. Valilere ek yetkilerin verilmesi ?OHAL gitti, valileri geldi´ yorumuna neden olurken, uygulama 90´lı yıllardaki OHAL valilerini akıllara getirdi.                                                   

UCU AÇIK MADDELER TEDİRGİN EDİYOR

Türkiye, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra geçen 2 yıllık sürede OHAL ile yönetiliyor. 24 Haziran seçimleriyle cumhurbaşkanlığı sistemine geçilen ülkede OHAL´in 18 Temmuz gece yarısı kaldırılacağı belirtildi. Ancak OHAL kaldırılırken, kolluk kuvvetlerine ve valilere verilen ek yetkilerle OHAL benzeri bir uygulamanın devam edeceği anlaşıldı. Özellikle valilere ek yetkilerin verilmesi 90´lı yıllardaki OHAL valilerini akıllara getirirken, ucu açık maddelerin olması ise vatandaşları tedirgin ediyor. Özellikle OHAL valilerinden canı çok yanan vatandaşı, valilere ekstra yetkilerin verilmesiyle 90´lı yıllara dönüleceği endişesi sardı!

 

ÜÇ YIL BOYUNCA KOLLUĞA OHAL BENZERİ YETKİ

Yasaya koyulan bir geçici maddeyle kolluk kuvvetlerine yasanın çıktığı tarihten itibaren 3 yıl sürecek OHAL benzeri yetkiler tanındı. Buna göre kolluk kuvvetleri gözaltına aldıkları kişiyi 48 saat tutabilecekler. Bu süreyi de 2 kez uzatabilecekler. Toplu suçlarda ise bu süre 4 gün olarak belirlendi ve iki kere de uzatma hakkı sunuldu.

SUÇUN ŞAHSİLLİĞİ İLKESİ 3 YIL BOYUNCA RAFA KALKACAK

Getirilen yeni yasayla 3 yıl boyunca hakkında soruşturma açılan kamu görevlilerinin sadece kendilerinin değil, eşlerinin de pasaportları iptal edilebiliyor. Soruşturma açılan kamu görevlilerinin sadece kendileri değil, hem eşlerinin hem de çocuklarının telefonlarının dinlenmesine izin veriliyor. Bu maddeler ise OHAL´in sadece kılık değiştirdiği yorumlarına neden oldu.

KAMUDAN İHRAÇ DEVAM EDECEK

Yeni düzenleme öncesi terör örgütleriyle bağlantısı olanlar, kamudan Bakanlar Kurulu´nun çıkardığı KHK ile ihraç ediliyorlardı. Yeni düzenlemeyle 3 yıl boyunca tüm kurumlarda komisyon oluşturulup kamudan ihraçlara gerek görüldüğü halde ihraçlara devam edilebilecek. Anayasa Mahkemesi, tüm devlet kurumları, hakim ve savcılar da terör örgütüyle bağlantısı bulunursa 3 yıl boyunca ihraç edilebilecekler. Valilere ek yetkilerin verilmesi de vatandaşları tedirgin eden konuların başında geliyor. Özellikle valinin şüpheli gördüğü kişi 15 gün şehirden atma yetkisi ve valiye toplantı ve gösterileri engelleme yetkisi keyfi kararların verilmesine neden olabileceği ifade ediliyor. 90´lı yıllardaki OHAL valilerinin yaptığı uygulamalar hâlâ hafızalardaki tazeliğini korurken, yeni düzenlemeyle o yıllarda yaşananların tekrarlanacağı endişesi yaşanıyor.

Yeni düzenlemeyle ilgili dikkat çeken maddeler şu şekilde:

1- Valiye şüpheli gördüğü kişiyi 15 gün şehirden atma yetkisi.

2- Valiye toplantı ve gösterileri engelleme yetkisi.

3- Generaller dahil tüm askeri personele karargâha girişte dedektörden geçme şartı.

4- Eğer dedektör sinyal verirse üst arama şartı.

5- Komutanlara karargâhta erbaş ve erlerin özel eşyalarını arama hakkı.

 

6- Kamuya açık alanlarda 24.00´ten sonra toplantıların yasaklanması.

7- Hava karardıktan sonra valiye toplantı yasaklama hakkı.

8- Tüm şahıs ve kurumlara uygulanan arabuluculuk şartının MİT´e uygulanmaması.

9- Bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcısı ancak cumhurbaşkanının izniyle soruşturulabilecek. Vekillere soruşturma iznini meclis başkanı, generallere, genelkurmay başkanı, bakan yardımcılarına bakanlar, valilere içişleri bakanı izin verecek. Yüksek yargı erkânı hakkında ise soruşturma iznini özel kanunlara göre yetkili kurullar verecek.

10- Savcının izninin alınmadığı acil durumlarda kolluk güçlerine askeri karargâhlarda arama yetkisi verildi.

11- Kamudan atılanlar, eski görevlerine dönemeyecek.

12- KHK ile ya da yeni getirilen yasa ile kamudan ihraç edilenler, komisyon kararıyla tekrar kamuya alınan kişiler, eski görevlerine atanmayacak. Asker ve polisler kamudan ihraç edildikten sonra geri alınsalar bile kilit görevlere atanmayacak, araştırma bölümlerine verilecekler.



Anahtar Kelimeler: OHAL GİTTİ VALİLERİ GELDİ

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER