Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Öğretmenler gününüz kutlu olsun, Osman Eskicioğlu ve İsmail Uymur

Sinan Eskicioğlu

Öğretmenler gününüz kutlu olsun, Osman Eskicioğlu ve İsmail Uymur

Hafta sonları yazılarıma ara verip, okumalarımı hızlandırmaya gayret ediyorum. Okumak, farklı farklı dallardan bilgilere ulaşmak ve onları harmanlamak ve hayata tekrar kazandırmak çok önemli bir aktivite. Okumanın, daha fazla okumanın önemini iliklerine kadar hissetmek, insanı düşünceye ve tefekküre iletiyor.

Okumak, düşünmek ve tefekkür etmek deyince de, bizlere okumayı öğreten ÖĞRETMENLERİMİZ´i hatırlamamak mümkün mü.

Hafta sonu olmasına rağmen yazmamın sebebi de aslında bu.

Evet, öğretmenler günü (24 Kasım) dündü. Öğretmenler gününe tekabül eden günde yazmayışımın sebebi de, öğretmenlerimizi sadece o güne hapstmek istemeyişim.

Çünkü onlar tek bir günde anılmaktan çok daha fazlasını hak ediyorlar.

Çünkü onlar hak ettikleri saygıyı, hürmeti yaşadıkları zaman diliminde çok göremiyorlar. Zaman geçip, öğrencileri tecrübe kazanıp, hayatı daha iyi okumaya başladıklarında, öğretmenlerini daha iyi anlıyorlar, onları çok daha iyi değerlendiriyorlar. Onların kıymetini, değerini çok daha iyi anlamaya başlıyorlar. Onların sürekli kullandıkları kelimeleri, cümleleri yaşayarak anladıkları için, o cümleler artık salt doğruluk olarak zihinlere kazınıyor.

Hakperest olmak?

Haklıya hakkını teslim etmek,

Müslümanların cahilliklerini onların yüzüne vurmak gerek ama İslami ahlak buna izin vermiyor,

Şucu, bucu olmayın, Allahçı olun,

Müslümanlar kitap okumuyorlar, okusalar ne kadar cahil olduklarını görecekler ama onlar cahil olmayı kendilerine yakıştıramıyorlar.

Bu cümleler bana iki değerli öğretmenimden kalan çok kıymetli ifadeler.

Birincisi, üniversitede hocam ve aynı zamanda babam olan, Osman Eskicioğlu.

İkincisi, yirmi yıl önce tanıdığımda beni şaşırtan ve bir o kadar da kendisine hayran bırakan İsmail Uymur.

İkisi de, elim hastalık sebebiyle terk-i diyar eylediler. İkisi de zorluklarla eğitim görüp, prensiplerinden ödün vermeyerek hayatlarını devam ettiren iki değerli insandı.

Bu cümleler sadece bana kalan cümleler değil tabii. Onların bütün öğrencileri bu cümleleri defalarca duymuşlardır.

Osman Eskicioğlu´nun bir öğrencisinin sözleri: ?Allah Osman Hocama gani gani rahmet eylesin. Üzerimizde emeği ve etkisi çoktur. ?Hakperest? ve ?Yalnızca Allahçı? olmayı ondan öğrendik. Mekânı cennet olsun.?

İsmail Uymur´un bir öğrencisinin sözleri: ?Gür bıyıkları, ufak tefek boyu, her daim jilet gibi pantolonuyla okulumuzun koridorlarında dolanırdı. Tüm öğrencilerin tartışmasız sevdiği tek öğretmendi İsmail hoca. Okulda kimseyle kavga ettiği görülmemiştir. Zaten iğneleyici dili sayesinde her konuyu çatışmadan uzak bir şekilde çözerdi. Muazzam disiplinli, dakik ve sözünün eriydi. Sınav esnasında sınıftan çıkar, çaktırmadan uzaktan sınıfı izlerdi, kopya çeken olursa onu sınavdan sonra uygun bir dille uyarırdı. Allah rahmet eylesin.?

Osman Eskicioğlu´nun ?hakperest´ olmayı her daim ifade etmesi sadece sözlerde kalan bir cümle değil, hayata taşıdığı bir eylem değeriydi.

Babam olmasına rağmen, beni fakültede ?devamsızlık´tan sınıfta bırakması da, bana, diğer öğrencilere ve bütün fakülteye ?hakperest´ olmanın ne demek olduğunu göstermişti.

Şimdi onlar aramızda değiller.

Şimdi onlar söyledikleri sözlerle, fikirleriyle, kendilerine ait düşünce ve eylemleriyle tekrar tekrar anılıyorlar.

Onlar, öğretmenler gününü tek bir günde kutlamaya karşı olan değerli öğretmenlerdi.

Onların söylediği hep şu olurdu: ?Bizim öğretmenler günümüzü kutlamak istiyorsanız; bol bol okuyun, kendinizi geliştirin, kimsenin adamı olmayın-kendiniz olun, şucu-bucu olmayın, Allahçı olun ve insanlık için çalışın´

?İnsan kardeşliğini aklınızdan çıkarmayın, dünyadaki bütün insanlar insanlık kardeşidirler´

?Biz hepimiz insanlık mezhebindeniz´

?İnsanlık adına yapacağınız bütün faydalı çalışmalar, bizim öğretmenler günümüzü kutlamanızdan çok daha önemlidir´.

Evet, çok haklısınız Osman Eskicioğlu, İsmail Uymur.

Bu yüzden sizin öğretmenler gününüzü kutlamak için 24 Kasım´ı seçmedim. Çünkü sizlerin dediği gibi, öğretmenler günü sadece bir gün değildir, bu yüzden bütün öğrencileriniz sizleri her daim hatırlayıp, arkanızdan hayırla yad ediyorlar.

Sizin prensipleri olan, prensiplerine göre yaşayan, ilme önem veren, hakperest olan, Allahçı iyi insanlar olduğunuzu biliyor ve buna şahitlik ediyoruz.

Rabbim sizleri rahmetine gark eylesin.

Öğretmenler gününüz gene de kutlu olsun, iki değerli hocam: Osman Eskicioğlu ve İsmail Uymur?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER