Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Öfke Cuması

İslam alemi, ABD Başkanı Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıma hamlesine karşı ayaktaydı. Filistin başta olmak üzere İslam coğrafyası ?öfke cumasıyla´ yanarken, Trump ise Beyaz Saray´da düzenlenen Yahudi Hanuka bayramı kutlamasında provokasyo

Öfke Cuması

ABD Başkanı Donald Trump´ın, Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıdıklarını ilan etmesinin ardından, ilk cuma günü İslam dünyasında olaylı geçti. Filistin başta olmak üzere Irak, Lübnan, İran, Afganistan, Hindistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya ve Türkiye gibi ülkelerde cuma namazının ardından İsrail´i ve Trump´ı kınayan gösteriler düzenlendi. ABD ve Avrupa ülkelerinde de Müslümanlar sokaklardaydı. Filistin´de ?öfke cuması´ adı verilen gösterilere İsrailli kolluk güçleri saldırdı. Kudüs´te ?Komutanı Muhammed olan bir ümmet baş eğmez?, ?Korkak Trump? ve ?Kudüs Araplarındır? şeklinde sloganlar atan göstericiler, Mescid-i Aksa fotoğrafları taşıdı. Gaz bombası, plastik mermi ve gerçek mermi kullanan İsrail polisine Filistinliler taş ve molotof kokteylleriyle karşılık verdi. Ramallah, Beytüllahim ve Kudüs´te çıkan çatışmalarda iki yüzden fazla kişi yaralandı. Gazze de hareketliydi. Hamas yöneticilerinden Fethi Hammad, burada yaptığı konuşmada, ?ABD yönetiminin kararını bu halka ve mukaddesata yapılan açık bir saldırı olarak kabul ediyoruz. Siyonist oluşum ve ABD ile ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulunuyoruz? dedi. İçeride ve dışarıda İsrail ile ABD´ye karşı intifada ilan ettiklerini kaydeden Hammad, şunları söyledi: ?Batı Şeria´da askeri operasyonların yaygınlaşması çağrısı yapıyoruz. Filistin ve Kudüs özgür olana dek Arap ve İslam ülkelerinden intifadayı desteklemelerini istiyoruz. Kudüs´teki ABD büyükelçiliği diğerleri gibi işgalci bir oluşumdur.?      

İçeride Rusya soruşturması nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiği bir dönemde Kudüs hamlesini ortaya atan Trump ise bu gündemini devam ettirdi. Beyaz Saray´da Yahudilerin Hanuka Bayramı için düzenlenen kutlamaya katıldı. Trump´ın başkan olarak ilk kez yönettiği etkinliğe de Kudüs kararı damga vurdu. ABD Başkanı, kutlamanın açılış konuşmasında ?Bir sebepten dolayı bu salonda pek çok mutlu insan olduğunu biliyorum: Kudüs... Bu kutlama özellikle tarihe geçecek? dedi. Hanuka Bayramı için ?Yahudi ailelerin geçmişin mucizelerini ve geleceğin umutlarını kutladığı bir zaman´ ifadesini kullanan Trump, ?İsrail halkının yanında olmaktan ve kalıcı bağımızı güçlendirmekten gururluyuz. Şu anda yaşananları ve Kudüs ile İsrail´in her yerindeki sevgiyi düşünüyorum? diye konuştu.

Etkinlikte Trump´ın eşi first Lady Melania, kızı Ivanka, damadı ve başdanışmanı Jared Kushner ile yardımcısı Mike Pence de hazır bulundu. Donald Trump´ın torunları Arabella, Joseph ve Theodeore, etkinlikte Hanuka mumlarını yaktı. Kutlamaya Demokrat Partili Yahudilerin ve önde gelen Yahudi cemaati liderlerinin davet edilmemesi dikkat çekti. Etkinlikte yer alan Amerika Siyonist Örgütü Başkanı Morton Klein, ?Trump, kendisine düşmanca davrananları davet etmedi. Bu İsrail açısından tarihi bir gündü? diye konuştu.



Anahtar Kelimeler: Öfke Cuması

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER