Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Odatv4.com: 9 ülkeden farklı mimarisi ile dikkat çeken cami tasarımları… Biri ise Türkiye’de

odatv4.com’da “9 ülkeden farklı mimarisi ile dikkat çeken cami tasarımları… Biri ise Türkiye’de” başlıklı bir haber yayınlandı. Aşağıya alıntılıyoruz.

Odatv4.com: 9 ülkeden farklı mimarisi ile dikkat çeken cami tasarımları… Biri ise Türkiye’de

Hiç farklı ülkelerde inşa edilmiş değişik mimari özelliklerine sahip camileri merak ettiniz mi? Dünyanın 9 ülkesinde farklı mimarı tarzları ile dikkat çeken camilerine bir göz attık. Ülkemizde ise Sancaklar Camii mimarisi ile göze çarpıyor.

A-A+

İslam tarihinde ilk camilerin tasarımı ve yapısı basitti, ancak bugün camilerin ve hizmet ettikleri toplulukların inşasında dikkatli değerlendirme ve titiz planlama yapılıyor. İşte dünyanın değişik ülkelerinden mimarisi ile dikkat çeken dokuz cami… 

Cami Arapça’da secde yeri anlamına geliyor. Müslümanların bir araya gelip beş vakit namazlarını kıldıkları temiz ve sakin bir yer anlamını taşıyor….

BİÇİM DEĞİL KIBLE ŞARTI VAR

Tek odalı bir mescitten mega yapıya kadar her mekan olabiliyor.  Kuran, bir caminin tasarımını veya nasıl görünmesi gerektiğini şart koşmaz, sadece temiz bir alan olduğunu ve ibadet edenlerin tüm Müslümanların namaz kıldıkları yön olan kıbleye bakmalarını şart koşar.

Cami halıları, tıpkı ana ibadet yerinin önündeki minber veya minber gibi, tasarımlarıyla ibadet edenleri genellikle Mekke’ye dönmeye yönlendirir.

Geleneksel olarak, ilk Müslüman topluluklar cemaat halinde dua etmek için genellikle birbirlerinin evlerinde sessizce buluşurlardı, ancak İslam büyüdükçe topluluğun ihtiyaçları da arttı.

İlk camilerin tasarımı basitti ve günümüz camilerinin ortak özellikleri olan kubbeleri veya minareleri yoktu. Ezan okuyan müezzin, ezan vaktini haber vermek için düzleştirilmiş damların üzerine dikilirdi.

Günümüzde camiler birden çok sosyal amaca hizmet etmektedir. Bazılarının danışmanlık hizmeti var, bazılarının ise okul, aşevi işlevi görüyor, hatta evlilik ve cenaze törenlerini yürütüyor.

Dünyanın dört bir yanında camiler, geldikleri kültürleri yansıtacak şekilde inşa edilmiş, bazıları geleneksel ve benzersiz tasarımları sergiliyor.

Middleeasteye’in derlediği bilgilere dayanarak dünyanın dört bir yanından dokuz camiye bir göz attık. 

BATI SUMATRA ULU CAMİİ- ENDONEZYA 
 

İslam, Endonezya’da 12. yüzyıldan itibaren Arabistan’dan gelen tüccarlar aracılığıyla yavaş yavaş yayıldı. Canlılık Java’da 14. ve 15. yüzyıllarda Hintli tüccarlar aracılığıyla devam etti ve burada bol miktarda bulunan ve bölgeye özgü Cava tik ağacı kullanılarak camiler inşa edildi.

El-Akşa Camii olarak da bilinen Menara Kudus Camii, en eskilerden biri olmaya devam ediyor. 1540’larda inşa edilen tasarımı, eğimli çatılara sahip yerel Endonezya mimarisine dayanıyordu ve yerel kültürü özümseyen ve çevreye saygı duyan Hindu ve Budist etkileri ekledi. Bu camilerin çoğu elyaf, bambu ve keresteden yapılmıştır.

Bugün ülkede, en kalabalık Müslüman ülkenin ihtiyaçlarına hizmet eden 800.000 kayıtlı cami bulunuyor.

19. yüzyılda Fars ve Arap etkisi caminin tasarımına da yansıdı. Java’daki en eski kubbeli cami muhtemelen 1928’de inşa edilen Tuban’daki Jami Camii’dir, ardından Cakarta’daki Kediri Ulu Camii ve Tanah Abang’ın Al Makmur Camii gelir.

Yerel bir mimar olan Rizal Muslimin, yerel olarak Mescid Raya Sumatera Barat olarak bilinen mega kubbesiz ve minaresiz Batı Sumatra Ulu Camii’ni yarattığında, minang olarak bilinen geleneksel kare kırma çatı tasarımına geri döndü. 2014 yılında kapılarını açtı ve 20.000’e kadar ibadet edenin üç katında toplanıp dua etmesine izin verdi.

Muslimin, cami için ilhamının İslam öncesi dönemlerde ortaya çıkan bir anlaşmazlığın çözümü olduğunu belirtir. Kutsal Kara Taş’ı Kabe’nin doğu tarafındaki şimdiki yerine kimin koyacağına gelince, Hz. Kureyş kabilesi, hepsinin onuru paylaşmasına izin veriyor.
 

PUTRO CAMİİ MALEZYA 

Komşu Malezya, Müslüman tüccarların gelişiyle İslam’la tanışmasında benzer bir hikayeyi paylaşıyor.

İslami Kalkınma Departmanına göre şu anda Malezya’da 6.000’den fazla cami var ve en eskisi Tumpat’taki Kampung Laut Camii, ilk olarak 15. yüzyılın başlarında inşa edildi ve sel tehdidi nedeniyle 1967’de taşındı.

 

Buradaki ilk camiler, İslam’a geçen zengin Çinliler tarafından inşa edilen Kampung Keling Camii gibi geleneksel katmanlı piramitleri ve pagoda benzeri kuleleri tasarımlarında tuttu.
Ancak Kuala Lumpur’a 25 mil uzaklıktaki Putra Camii, Malezya, Fars ve Arap detaylarını bir araya getirdi.

İran Safevi mimarisi 116 metrelik ana minarede yansıtılıyor ve daha küçük beş katlı minarelerin İslam’ın beş sütununu temsil ettiği söyleniyor.

Bağdat’taki Şeyh Ömer Camii, 36 çapındaki ana kubbesi, sekiz küçük kubbesi ve 12 sütunla desteklenen merkezi bir ibadet yeri olan mermer yapı için bir başka ilham kaynağı.

Ana girişin önündeki sakin bir avlu ya da sahn, ibadet edenleri karşılar.

Cami, 1999 yılında Malezya başbakanlığının ofisinin bulunduğu kompleks olan Perdana Putra’nın yanında açıldı. Aynı anda 15.000 ibadet eden kişiyi ağırlayabilir ve oditoryum, yemek salonu ve kütüphane gibi başka hizmetler de sunar.

Gül renkli granitten yapılmış ve onu çevreleyen Putrajaya Gölü’ne yansıyan bu cami, popüler bir turistik yer haline geldi. Ancak dünyadaki tek pembe cami bu değil, diğer önemli camiler arasında İran, Şiraz’daki Nasir el-Mülk Camii ve Filipinler, Maguindanao’daki Dimaukom Camii yer alıyor.

İSYANYOL CAMİİ- HİNDİSTAN

Hindistan’ın tarihi Haydarabad şehrinde – bir zamanlar Orta Asya, Kuzey Afrika ve Arabistan’dan gelen gezginler için bir kavşak noktası – yerel olarak Mescid İkbal Ud Daula olarak bilinen İspanyol Camii bulunur.

İktidardaki bir prensin oğlu olan ve 1900 yılında camiyi yaptıran İkbal Ud Daula, 1902’de babasının ölümünden sonra camiyi tamamladı.

Daula, İspanya’da vakit geçirdikten sonra Hindistan’a yeni dönmüştü ve İspanyol mimarisinden ilham aldığı söyleniyor. Caminin tasarımı, Daula’nın İber yarımadasında büyülendiği kiliseleri model alan sivri kulelere sahiptir. Hindistan’da yeniden inşa etmek istediği bazı İspanyol sitelerinin fotoğraflarını taşıdığı söyleniyor.

Caminin girişinde, ibadet edenlerin girmeden önce ayakkabılarını çıkardığı bir sundurma bulunur. İçeride, diğer birçok camide genellikle bol miktarda bulunan asgari düzeyde Kuran yazıtları vardır. Ana ibadethanenin iki yanındaki iki yan oda, Fransız tarzı pencerelerle birbirine bağlanmıştır.

Çoğu camide standart bir özellik olan abdest alma yeri olmamasına rağmen, Secunderabad Müslüman cemaati için aktif bir ibadet yeri olmaya devam ediyor ve aynı anda 3000 ibadet edeni ağırlayabiliyor.

SANCAKLAR CAMİİ TURKİYE

Bugün Türkiye’nin ünlü olduğu görkemli Osmanlı camilerinin tam aksine, Sancaklar Camii, peyzajın topografyasında neredeyse gizli bir şekilde harmanlanmıştır.

2013 yılında Dünya Mimarlık Festivali’nde En İyi Dini Yapı ödülünü kazanan, İstanbul’un banliyösü Büyükçekmece’deki cami, Türk mimarı Emre Arolat’a göre, mağara benzeri basit bir mekanı andıracak şekilde inşa edildi, sadeliği Tanrı ile daha derin bir bağlantıya izin veriyor.

Mimarlık firması, gizli dua mekânının “tüm kültürel yüklerden arınmış birincil bir iç dünyayı” temsil ettiğini ve binanın yokuşta kaybolmasının tüm zamansal ve kültürel bağlılıklardan kurtulmayı simgelediğini söylüyor.

Uzaktan bakıldığında, caminin varlığının tek işareti minareyi temsil eden bir taş kütlesidir. İbadet yeri, gün ışığının Kabe yönünden ince bir şekilde girmesine izin vermek için kıble duvarına oyulmuş yarıklarla bir tepenin yamacına inşa edilmiştir.

Camiye girmek için, ibadet edenlerin bir avlunun beklediği tepeden aşağı basamakları inmeleri gerekiyor. Yanında bir çayevi, ortak kullanım alanı ve bir kütüphane yansıtıcı bir alan sunar.

FAYSAL MESCİDİ- PAKİSTAN

Pakistan’ın ulusal camisi, ülkenin başkenti İslamabad’daki Margalla tepelerinin altında oturuyor.

Türk mimar Vedat Dalokay tarafından tasarlanan ve Suudi Arabistan Kralı Faysal tarafından finanse edilen ibadethanenin bir Bedevi çadırından esinlendiği, geometrik eğimli çatılarının ülke için bir dönüm noktası haline geldiği söyleniyor.

1991’de ölen Dalokay, caminin aynı zamanda soyut bir biçimde Kabe’yi temsil ettiğini söyledi: “Dört minarenin [79 metre] her birinin tepesini Kabe’nin en yüksek dört köşesinin ölçekli bir patlaması olarak hayal edin. böylece görünmeyen bir Kâbe formu, yükseklik kaide oranında dört köşede minarelerle sınırlandırılmıştır.”

1986 yılında tamamlanan camide ilk namaz iki yıl sonra kılındı. Cami ve avlusunda 74.000 kişinin ibadet ettiği cami, çevredeki alanlar da kullanıldığında 200.000 kişiye kadar çıkabiliyor.

İçeride, hem Pakistanlı hem de Türk sanatçıların mozaikleri ve hat sanatı duvarları süslüyor.

Pakistan, en kalabalık ikinci Müslüman ülkedir. İslam tarihi, 711’de Sind’de iktidar kuran Arap general Muhammed bin Kasım’ın gelişiyle başlar.

KRUSZYNIANY CAMİİ- POLONYA

Beyaz Rusya sınırına yakın Polonya’nın Kruszyniany köyünde, etrafını saran ormanı yansıtması için yeşile boyanmış mütevazı bir ahşap cami bulunabilir.

Yerel gelenekleri özümseyen cami, dış tasarımıyla yakınlardaki ahşap kiliseleri andırıyor. Çamdan yapılmış 10’a 13 metrelik dikdörtgen yapının içi Kuran ayetleriyle süslenmiştir.

Ülkede özel olarak inşa edilmiş üç camiden biri ve ülkedeki en eski Lipka Tatar camisi olduğu söyleniyor.

Lipka Tatarları, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı askerlik hizmeti karşılığında Polonya-Litvanya Topluluğu tarafından toprak (şimdi çoğunlukla Polonya, Litvanya ve Beyaz Rusya’da) ve din özgürlüğü verilen Altın Orda’dan Müslüman Türk halkıdır. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra köye Beyaz Rusya’dan gelen Müslümanlar da yerleşmiş.

Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte bu caminin ilk sözü 1717’dedir. Caminin kadınlar girişinin yanındaki taş plaket, binanın 1846’da yenilendiğini belirtiyor.

Polonya’da nüfusun yüzde 0,1’i Müslüman. Kesin bir veri olmamakla birlikte, yaklaşık 3.000 Müslüman Tatar’ın yanı sıra, başka yerlerden göç eden veya din değiştiren 30.000 Müslüman daha olduğu tahmin edilmektedir.

CENNE ULU CAMİ- MALİ

Bu muhteşem yapı ilk olarak 13. yüzyılda Djenne’nin 26. hükümdarı ve şehrin ilk Müslüman kralı olan Kral Koy Konboro tarafından yaptırılmıştır. Dünyanın en büyük kerpiç binası olmaya devam ediyor. Hikaye, Konboro’nun İslam’a olan bağlılığını göstermek için sarayını yıkıp yerine bir cami inşa etmesiyle devam ediyor.

Bakıma muhtaç hale geldikten sonra, 19. yüzyılda geleneksel Sudano-Sahel mimarisinde yeniden inşa edildi, mevcut yapısı 1907’ye kadar uzanıyor ve 1988’de Unesco Dünya Mirası ilan edildi.

Neredeyse 20 metre yüksekliğinde ve onu Nijer Nehri’nin sel sularından korumak için 91 metre uzunluğunda bir platform üzerine inşa edilmiş. Cenne, Mali’nin başkenti Bamako’nun 600 km kuzeydoğusundadır ve nehrin iç deltasında yer alır. Yağışlı mevsimden sonra bölge genellikle sular altında kalır ve caminin yapısının her yıl yeniden sıvanması gerekir.

Doksan adet iç ahşap sütun, çatıyı ve duvarları desteklemektedir ve çatı, caminin serin kalmasını sağlayan – yağmur mevsiminde pişmiş toprak kapaklarla kapatılabilen – açıklıklara sahiptir.

Tam kapasiteyle caminin mescit salonu 3.000 kadar ibadet edeni ağırlayabilir.

İslam’ın Batı Afrika’daki erken varlığı, 9. yüzyılda Müslüman Berberiler ve Tuareg tüccarları ile geldi. Bugün Malililerin yüzde 90’ı Müslüman.

NİUJİE CAMİİ-ÇİN 

Çin’de de dinlerini yanlarında taşıyanlar Arap ve İranlı tüccarlardı.

Çin’in Guangzhou’daki ilk camisi Huaisheng Camii (Deniz Feneri Camii), MS 627 yılına kadar uzanıyor.

Niujie Camii, Pekin’deki en eski camidir. Adı, Pekin’in Xuanwu semtindeki bir kasap sokağına yakın konumundan alınan Ox Street camisi anlamına geliyor.

MS 996’da Liao Hanedanlığı döneminde inşa edilmiş, Moğollar tarafından yerle bir edilmiş ve 1442’de Ming Hanedanlığı döneminde yeniden inşa edilmiştir. 1696’da, tarihte Çin’deki pek çok caminin inşa edildiği bir dönem olan Qing Hanedanlığı döneminde yenilenmiş ve genişletilmiştir. Antik ipek ticaret yolları, mal ve entelektüel ideoloji alışverişini kolaylaştırdı.

Hui halkı şu anda Çin’deki en büyük Müslüman grubu, ardından Uygurlar geliyor. Ülke çapında yaklaşık 20.000 cami ile birlikte Çin’in Müslüman nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ını oluşturuyorlar.

Niujie Camii, geleneksel Çin ahşap saray mimarisini takip eder, ancak içinde Kuran hat sanatı ve altın tasarımla süslenmiş Çin kırmızı ahşap panelleri ile İslami ve Han Çin etkilerinin bir karışımı vardır.

Caminin benzersiz bir özelliği, 10 metre yüksekliğindeki, altıgen biçimli ve altın çatılı Ay Kulesi’dir. Bir zamanlar imam tarafından ay döngüsünü takip etmek ve İslami ayları, en önemlisi Ramazan’ın başlangıcını belirlemek için kullanılıyordu.

AMİR SHAKİB ARSLAN CAMİİ- LÜBNAN

Yerel taştan inşa edilen bu 18. yüzyıl köy camisi, 2016 yılında yeniden tasarlanıp yenilendikten sonra Lübnan’da mezhepsel olmayan ibadetin sembolü haline geldi.

Beyrut’un güneydoğusundaki Dürzilerin çoğunlukta olduğu Muhtara köyünde bulunan Lübnanlı siyasetçi Walid Canbolat, yeni camiyi dini hoşgörünün bir göstergesi olarak görevlendirdi. Lübnan’da Dürzi topluluğu, bazıları tarafından ülkenin beş Müslüman topluluğundan biri olarak kabul edilir, ancak çoğu kişi grubu Müslüman olarak tanımlamaz.

Canbolat, camiye Dürzi aristokrat ve yazar olan büyükbabasının adını verdi.

Bir giriş ve minare oluşturmak için camiye sanatsal çelik levhalar eklenmiştir. Tasarımcılar levhaları Mekke’ye paralel bir açıyla yerleştirdiler.

Levhalara bakıldığı açıya göre caminin girişinde İnsan (Arapça insan), minarenin tepesinde ise Allah yazısı görülmektedir. Tasarımcılar, bunun “İslam’ın hümanist geleneğinin bir hatırlatıcısı olarak, insanlığı Tanrı ile denklemin ayrılmaz bir parçası olarak koyan, Hegelci bir Tanrı/İnsan diyalektiği” yaratmak için yapıldığını söylüyorlar.

Bir diğer göze çarpan özellik ise caminin halısıdır. Caminin ezanının bir kopyası olan ses dalgası deseniyle benzersiz bir şekilde tasarlanmıştır.

Halının tasarımcısı Lawrence Abu Hamdan şunları söyledi: “Kısmen ziyaretçilerin kelimeye basma olasılığını önlemek ama aynı zamanda ilahi olanın mevcut yokluğuna değinmek için ‘Tanrı’nın birçok isminin göründüğü ses dalgalarındaki anlar kaldırıldı. Bu, İslam’ın batıni yorumları için çok temeldir.

 

Kaynak: Farklı Bakış



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER