Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

O bina niçin çöktü?

Rasim Özdenören

O bina niçin çöktü?

ldığımız her nefes bir yandan hayatta kalmamızı sağlarken, bir yandan da bizi bir nefeslik miktarda ölüme yaklaştırıyor. Kalbimizin her atışı da öyle: bir yandan hayatta kalmamızın önünü açarken bir yandan da bir o kadar ölüme yaklaştırıyor.

 

Her hareketimizin, her olgunun, olayın, her kıpırdanışın, açan her çiçeğin, düşen her yaprağın bir bedeli var... O olgu, o hareket, o şey her ne ise bir ödeşme ile o hale geliyor veya o halde duruyor.

O olgunun olması bir bedel talep ediyor. Çünkü o son hale gelebilmesi için bir bedel ödemiştir.

Konulan her kural bedelini ödeyerek kural haline gelmiştir. O kuralın ihlali de kendi bedelini talep eder. Kaçınılmaz sonuç budur!

Birkaç gün önce İstanbul Kartal´da sekiz katlı bir binanın çöktüğü haberi geldi. İlk açıklamaya göre binanın 3 katı kaçak yapılmış, en alt kattaki bir atölyenin de işletme ruhsatı bulunmuyormuş. Durumun mahiyeti kovuşturma sonunda ortaya çıkartılacak. Bizi burada işin bu yanı ilgilendirmiyor. Olayın bizi ilgilendiren yanı şu: mukavemet hesabı beş kat üzerinden yapılmış ise, o beş katın üzerine hesabı yapılmamış fazladan üç kat daha ilave edilirse, o üç katın bedeli, binanın yıkılması ile ödenir.

Veya bina resmi verilere göre sekiz kat olarak inşa edilmiş olabilir. Fakat mukavemet hesabı yanlış yapılmış veya mukavemet hesabı da doğru yapılmış, ama kullanılan malzeme nitelik veya nicelik bakımından istenen evsafa uygun değil... Sonuç gene aynı: işin tabiatı bedelini tahsil eder. Bina yıkılarak ödeşir. Hem de ne ödeşme!

Sınıfını kopya çekerek geçen bir öğrenci düşünün. Alanı her ne ise... O, bedavadan sınıfını geçtiğini düşünebilir. Ama günü gelip meslek hayatına atıldığında, hekimse o kopyanın ceremesini hastası öder: yanlış teşhisle veya yanlış tedavi ile... Kişi hukukçu ise, yargıç veya savcı veya avukat, görülen davada uygulanan yanlış hüküm, nice insanın hayatının kararmasını sonuçlar: bedel böyle ödenir...

Bedeli ödenmeden sineğin kanadı bile kıpırdamaz.

Yenilen, içilen her ne varsa; görülen, işitilen her şey bir bedel talep eder ve o bedeli tahsil eder. Vaktinde teşhis edilemeyen hastalık, doğru veya yanlış kullanılan her ilaç, atılan veya atılmayan her adım bir bedel tahsil eder. Ve bu bedelin yekûnu ömürdür, yani ölüm... Hayatın bir bedeli varsa, ölüm de bir bedel talep eder...



Anahtar Kelimeler: bina niçin çöktü

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz