Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Nerden Nereye.... Türk Siyasetinin Dönüm Noktası: 14 Mart 2003'de Ak Partili İlk Hükümet Kuruldu

14 Mart 2003’te seçim yasağının kalkmasıyla Siirt’ten milletvekili seçilen ve Başbakanlığı Abdullah Gül’den devralan Recep Tayyip Erdoğan 59. Hükümeti kurarak Büyük Türkiye yürüyüşünü başlattı.

Nerden Nereye.... Türk Siyasetinin Dönüm Noktası: 14 Mart 2003

14 Mart Türk siyasi tarihinde çok önemli bir yer işgal eder. 14 Mart 2003’te seçim yasağının kalkmasıyla Siirt’ten milletvekili seçilen ve Başbakanlığı Abdullah Gül’den devralan Recep Tayyip Erdoğan 59. Hükümeti kurarak Büyük Türkiye yürüyüşünü başlattı. 14 Mart 2008’de ise AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan’a bir operasyon düzenlenerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından AK Parti’ye kapatma davası açıldı.

14 Mart tarihi Türk siyasi tarihinde çok önemli bir yere sahip 18 Kasım 2002’de Meclis dışı kalan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 116 gün sonra 14 Mart 2003’te 58. hükümet yıkılınca 59. Hükümeti kurarak Başbakan oldu. 27 Mart 1994’de İstanbul Büyükşehir Başkanı seçilen Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997’de davet üzerine gittiği Siirt’te, miting sırasında “Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışlamız, müminler asker” mısralarını koyarak okuduğu bir şiir nedeniyle Diyarbakır DGM’de yargılandı. Yargılama sonucu “Halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” suçunu işlediği gerekçesiyle dört ay hapis cezasına çarptırıldı.  Aldığı ceza nedeniyle “Artık muhtar bile olamaz” denilen Erdoğan, bu cezasını 24 Temmuz 1999 günü tamamladı.  Fazilet Partisi’nin, Anayasa Mahkemesi’nce temelli kapatılmasının ardından, “yenilikçi” kanat Erdoğan liderliğinde 14 Ağustos 2001’de AK Parti’yi kurdu ve Erdoğan genel başkan seçildi. Kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerinde oyların büyük bir çoğunluğu alarak 363 milletvekiliyle Meclis’e girdi. Erdoğan seçim yasağı bulunduğu için Meclis’e giremedi. Abdullah Gül bir süreliğine parti başkanlığını ve başbakanlığı yürüttü.  YSK Siirt’te Milletvekili Genel Seçiminin yenilenmesine karar vermesinin ardından  9 Mart 2003’teki seçimde AK Parti oyların yüzde 84.8’ini alarak Siirt’te 3 milletvekilliğini de kazandı. Erdoğan, Öner Gülyeşil ve Öner Ergenç vekil oldu.  Gül’ün Başbakanlığındaki 58. hükümetin istifası üzerine Erdoğan, 14 Mart 2003’te 59. Hükümeti kurarak Başbakan oldu.

9 YIL ÖNCE AK PARTİ KAPATILMAYA ÇALIŞILDI

Türk siyasi tarihine damgasını vuran ve Türkiye’de yeni bir dönemi başlatan AK Parti’ye bundan 9 sene önce 14 Mart 2008’de dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından kapatma davası açılmıştı. Adalet ve Kalkınma Partisi kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle, partinin kapatılması ve ilgili dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil 71 kişinin 5 yıl süre ile siyasetten uzaklaştırılması istemiyle hazırladığı iddianame Anayasa Mahkemesi'ne 14 Mart 2008'de sunuldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesine gönderdiği İddianame ile "AK Parti'nin laikliğe aykırı fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği iddiasıyla kapatılmasını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan dahil tüm AK Parti yöneticilerine 5 yıllık siyaset yasağı getirilmesini' istedi. İddianame 162 sayfa ve 17 klasörden oluşuyor. Anayasa Mahkemesi de iddianameyi 31 Mart 2008 günü kabul etmiştir. 16 Haziran günü Adalet ve Kalkınma Partisi esas hakkındaki savunmasını verdi. 30 Temmuz 2008 tarihinde kamuoyuna yapılan açıklamada, partinin temelli kapatılmaması, fakat hazine yardımının belirli bir oranda kesilmesi kararına varılmıştır. Alınan kararla ilgili 6 üye kapatılması, 5 üye kapatılmaması yönünde oy kullanmışken, hazine yardımının kesilmesi hakkındaki oylamada 11 üyenin 10'u kesilmesi yönünde oy kullanmıştır. Başsavcı Yalçınkaya, kapatma gerekçesi olarak Refah Partisi'nin de kapatılması davasında gerekçe olarak gösterilen Siyasi Partiler Kanunu'nun 103. maddesini göstermişti.

Kaynak: yenihaberden.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz