Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Neom´un temeli İsrail´den

Yisrael Katz, ?İran karşıtı eksen? olarak tanımladığı İsrail, Suudi Arabistan ve Sünni Arap ülkelerini biraraya getirecek yeni bir bölgesel kalkınma ağını gündeme getirdi. İsrail´in Hayfa kentinden Körfez ülkelerine uzanması planlanan ağın, Suud Veliaht P

Neom´un temeli İsrail´den

Kanada´nın Globe and Mail gazetesine konuşan İsrail İstihbarat ve Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz, Sünni Arap ülkeleri ve İsrail´i birbirine bağlayacak geniş çaplı demir yolu ve liman ağının kurulması gerektiğini açıkladı. Katz, söz konusu ağın, Suudi Arabistan ve diğer Sünni Arap ülkelerin katılımıyla ?İran karşıtı blok? oluşturmak amacıyla kullanılabileceğini belirtti. İsrail İstihbarat Bakanı, demiryolu ve liman ağlarının temelini oluşturacağı ağın imza atılacak bir barış anlaşmasına paralel olarak bölgesel ekonomik kalkınma ağını destekleyeceğini de ifade etti. Katz´ın sözünü ettiği projenin, Ekim ayında, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından açıklanan bölgesel kalkınma projesi Neom ile benzerliği dikkat çekti. Projenin, Neom´un öncülü olarak değerlendirilebileceği belirtildi. Neom´un Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan sınırlarının buluştuğu üçgende, 500 milyar doarlık bir maliyetle kuruması planlanıyor. Öte yandan İsrailli yetkililer, İstihbarat Bakanının daha önce üst düzey Suudi yetkililerle İsrail, Ürdün ve Bahreyn´de görüşmeler gerçekleştirdiğini öne sürdüler.

Riyad´la aynı saftayız

İstihbarat Bakanı Katz, ?İran´ın büyük düşman? olduğunu belirterek, ?Açık ki Suudi Arabistan ve diğer Sünni ülkelerle aynı saftayız? ifadelerini kullandı. İsrailli Bakan, Arap ülkeleri ile barış anlaşmasına paralel bir bölgesel kalkınma inisiyatifi de hayata geçirmek istediklerini belirterek, eğer bir demir yolu ve liman ağı ile gelişecek ticaret vasıtasıyla bölge bir çekim merkezi olursa, bir ?İran karşıtı eksen? meydana gelebilir değerlendirmesini yaptı.

Hayfa´dan Körfez´e

Yisrael Katz, söz konusu projenin İsrail´in Hayfa limanından başlayıp, Ürdün ve Suudi Arabistan´dan geçerek Körfez ülkelerine ulaşabileceğini belirtti. Halihazırda, bu hatta bir demir yolunun bulunduğunu belirten İsrailli bakan, ek ilavelerle bu hattın iyileştirilebileceğini ve geliştirilebileceğini değerlendirdi. Katz, şimdiden bir Çinli firmayla Hayfa´da yeni bir liman inşa etmek için anlaşmaya varıldığını da kaydetti.

Gizli kanal

Gazeteye açıklama yapan üst düzey bir İsrailli bürokrat ise Yisrael Katz´ın, Suudi Arabistanla gizli bir kanal üzerinden sürekli irtibat halinde olduğunu iddia etti. Bu gizli kanal üzerinden Katz´ın üst düzey Suudi yetkililer ile geçtiğimiz yıl birçok temas gerçekleştirmiş olabileceği belirtildi.

 

 

 

Selman´ın dev projesi

Suudi Arabistan´ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman geçen ekim ayında, Kızıldeniz kıyısında bir mega kent inşa edeceklerini açıkladı. Mısır ve Ürdün´le de bağlantılı olacak kent için 500 milyar dolar fon ayrıldığı belirtildi. Muhammed bin Selman projenin ilk aşamasının 2025 yılında tamamlanmasının planlandığını söyledi. Neom adı verilen ve 26 bin 500 kilometre karelik bir alana yayılacak olan kenti, Akabe Körfezi´nde ve Süveyş Kanalı ile deniz ticaret yollarına yakın bir noktada inşa edilecek. Proje açıklandığında İsrail´e yakın konumu ile dikkat çekmişti.

 

 

 

Bahreyn´e iade-i ziyaret

Geçen hafta ?This is Bahrain? adlı Bahreyn delegasyonunun tepki çeken İsrail ve Kudüs ziyaretinden sonra dikkat çeken bir haber daha geldi. ABD merkezli siyonist düşünce kuruluşu Simon Wiesenthal Merkezi direktör yardımcısı haham Abraham Cooper, İsrail´den bir iş adamı heyetinin iade-i ziyaret amacıyla Ocak ayında Bahreyn´e gideceğini açıkladı. Ziyaretin Bahreyn tarafından da onaylandığını belirten haham Cooper, ziyaretin amacını ikili temasları normalleştirmek olarak değerlendirdi.



Anahtar Kelimeler: Neom temeli İsrail

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER