Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: NATO, Azak Denizi´nde artan gerginlikten endişeli

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Azak Denizi´ndeki artan gerginlikten endişe duymaya devam ediyoruz. Rusya´nın Ukraynalı gemi ve denizcilere karşı güç kullanmasının hiçbir gerekçesi olamaz." dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: NATO, Azak Denizi´nde artan gerginlikten endişeli

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Azak Denizi´ndeki artan gerginlikten endişe duymaya devam ediyoruz. Rusya´nın Ukraynalı gemi ve denizcilere karşı güç kullanmasının hiçbir gerekçesi olamaz." dedi.

Stoltenberg ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ikili görüşmelerinin ardından Brüksel´deki NATO Karargahı´nda basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna´nın değerli bir "ortak ve dost" ülke olduğunu anımsatan Stoltenberg, "Azak Denizi´ndeki artan gerginlikten endişe duymaya devam ediyoruz. Rusya´nın Ukraynalı gemi ve denizcilere karşı güç kullanmasının hiçbir gerekçesi olamaz." açıklamasında bulundu.

Stoltenberg, Rusya´ya el koydukları gemi ve mürettebatı acilen serbest bırakma ve Azak Denizi´nde seyrüsefer serbestisini sağlama çağrısını yineledi.

Gelişmelerin Rusya´nın "istikrarsızlaştırıcı davranışlarının" bir parçası olduğunu kaydeden Stoltenberg, Doğu Ukrayna´da da ateşkesin sıklıkla ihlal edildiğine dikkati çekti.

Stoltenberg, Kırım´ın yasa dışı ilhakını güçlü bir şekilde kınadıklarını anımsatarak, geçen ay Ukrayna´nın doğusundaki Donetsk bölgesinde gerçekleştirilen "sözde seçimlerin" Minsk Anlaşması´nı ihlal ettiğini belirtti.

NATO´nun Ukrayna´ya "siyasi ve pratik" destek sağlamaya devam ettiğini aktaran Stoltenberg, Rus saldırganlığına karşı ittifakın Karadeniz´de mevcudiyetini artırdığını hatırlattı.

"Rusya kırmızı çizgiyi geçti"

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise Rusya´nın uluslararası sularda açık bir şekilde şiddete başvurduğunu belirterek, "Rusya kırmızı çizgiyi geçmiştir. Bunun, güçlü bir tepki vermeden geçiştirilmesine izin veremeyiz." vurgusunu yaptı.

Rusya´nın Ukraynalı gemi ve mürettebata yönelik saldırılarının sadece Ukrayna´yı değil tüm Avro-Atlantik bölgesini hedef aldığının altını çizen Poroşenko, Moskova yönetiminin ciddi oranda güvenilirliğini yitirdiğini ifade etti.

NATO´nun Ukrayna´ya verdiği desteği memnuniyetle karşıladığını dile getiren Poroşenko, "Ukrayna´yı desteklemek ve Rusya´nın saldırganlığına karşı çıkmak, özgür dünya için yapılabilecek en iyi yatırım." değerlendirmesinde bulundu.

Poroşenko, Brüksel temaslarında Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk´la da görüştüğünü belirterek, NATO ve AB´ye Rusya´nın Azak Denizi´ndeki saldırganlığıyla bağlantısı bulunan kişilerin isimlerini verdiğini söyledi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER