Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MÜSLÜMAN KARDEŞLER HAREKETİNİN 90. YILI

"Benna, Filistin´e de geldi. İslami Direniş Hareketi (Hamas) olarak biz de onların medreselerinde eğitim gördük. Bu sayede yetişip bugün buradayız. İhvan, ihlasının, takvasının yanı sıra zeki, yenilikçi bir akla da sahip. Milliyetçilik yapmadan tüm dünyad

MÜSLÜMAN KARDEŞLER HAREKETİNİN 90. YILI

Müslüman Kardeşler Hareketi´nin (İhvan-ı Müslimin/İhvan) kuruluşunun 90´ıncı yılı dolayısıyla Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi´nde düzenlenen ve Kur´an-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantıda konuşan Meşal, Müslüman Kardeşler Hareketi´nin ve lideri Hasan El- Benna´nın, Filistin davasına çok büyük bir destek verdiğini söyledi.

Benna´nın, İslam dünyasını uyandırmak için İhvan hareketini sistematik olarak planladığını belirten Meşal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Benna, Filistin´e de geldi. İslami Direniş Hareketi (Hamas) olarak biz de onların medreselerinde eğitim gördük. Bu sayede yetişip bugün buradayız. İhvan, ihlasının, takvasının yanı sıra zeki, yenilikçi bir akla da sahip. Milliyetçilik yapmadan tüm dünyada ve Mısır´da halkları etrafında toplamıştır. Kıptilerle de oturmuştur veya başka başka farklı insanlarla. İhvan ve Benna asla ırkçılık yapmamıştır. Benna ve İhvan´ın en büyük başarısının bu olduğunu düşünüyorum."

 

Meşal, İhvan üyelerine "Siz Hasan El Benna´nın bu mesajını taşıyorsunuz. Onun ilkelerine sahip çıkarak, sürekli yenilenmek zorundasınız." mesajı verdi.

Hareketin başarılı olması için yeniden kurumsallaşması gerektiğini belirten Meşal, şöyle konuştu:

"Düşümüzü, düşüncemizi, teorimizi, siyasetimizi yani tüm yöntemlerimizi diri tutmak zorundayız. Aslında İhvan´ın şimdiye kadar bu kadar başarılı olmasının nedeni de bunu başarmış olmasıdır. Duramayız biz. Hayatta kaldığımız sürece yeniliğe devam etmeliyiz. Ulusal dengelerin, ulusal çabaların içinde ümmet bilincimizi koruyarak yer almak zorundayız. Bunu yaparken de uluslararası reel politikayı da çok iyi okuyarak yapmak zorundayız. Kurumsallaşma, birlik, beraberlik ve ihlas bizi bir arada tutacak en önemli faktörler. İhvan düşmanlarına sözüm ise çok net: İhvan, Müslüman cemaatlerden biridir. Hepimiz hata yapabiliriz, eleştirilebiliriz, hatta hasım bile olabilirsiniz. Ancak tüm bu eleştirileri yaparken onurlu ve insaflı olun. İhvan´i yok edemezsiniz, onları en temel haklarından mahrum edemezsiniz. Siz İhvan´ı yok etmeye çalışıyorsunuz oysa ümmeti yok etmeye çalışanlar Siyonistler. Siyonistlerin arkasındaki güçleri görmemezlikten geliyorsunuz."

Meşal, "Müslümanlar mezhep meseleleriyle uğraşırken, ABD Başkanı Donald Trump´ın Siyonistlerle işbirliği yaparak, Filistin´i cehenneme çevirdiğini" vurguladı.

Filistin´de bir planın, bir tuzağın kurulduğunun altını çizen Meşal, şunları söyledi.:

"Düşmanlar Filistin´de bir tuzak kuruyor. ve bir tutum takındılar ve meyveyi toplayacaklar. Filistin´in şartları, konjoktürü zor. Bir bölünmüşlük var. Bir ambargo var. Müslüman liderler gözaltına alınıyor. Mallarıyla canlarıyla Filistin´e sahip çıkan halklar, kendi iç çekişmeleriyle meşguller. Filistin hala kalplerinde güçlü ama kendi iç çekişmelerinden dolayı Filistin davasında son satıra geldiler. O da Filistin´i tamamen bitirip Kudüs´ü İsrail´e hediye etmek. Trump, bir ay sonra ABD büyükelçiliğini taşıyacak. ve çok büyük bir tehlike var burada. Gazze´yi yok etmeye çalışıyorlar. Çünkü Gazze onların boğazında bir diken oldu. Gazze halkı ise direnişiyle sabrı ve sebatı ve deneyimi ile ambargo altında yok edilmeye çalışılıyor. Bu arada HAMAS´ı da yok etmeye çalışıyorlar. Ama HAMAS dahiyane davranışı ve ulusal aklı, milli iradesi ile düşmanlarını şaşırttı ve şaşırtmaya devam edecek. "

"İhvan mesajını ulaştırmaya devam edecektir"

Müslüman Kardeşler Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Münir de Müslüman Kardeşler Hareketi´nin ilmi, kültürel ve ticari bir teşekkül olduğunu ifade etti.

1928´de kurulan İhvan´in herhangi İslami bir gruba veya fikri karşı kurulmuş bir hareket olmadığını vurgulayan Münir, "Müslüman Kardeşler Hareketi, tüm olumsuzluklara rağmen yoluna devam ederek dünyanın en ücra köşelerine ulaşmaya çalışıyor. Mesajı gelecek kuşaklara taşımak için mücadelesine devam edecektir. ve Müslüman Kardeşler bu mesajı iletirken her zamanki gibi asla aşırılığa kaçmayacaktır." dedi.

Mısır´da darbe ve darbe sonrası gelişmeler hakkında da bilgi veren Münir, Müslüman Kardeşler´in Mısır´daki işkencelere, tutuklamalara rağmen davasını sürdürdüğünü kaydederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Son tarihlerde Mısır´da ilk deva özgür bir seçim yaşandı. Sivil bir cumhurbaşkanı seçilmesine rağmen askeri bir darbe gerçekleştirilerek hukuk ve adalet ayaklar altına alınmış, halkın temiz kanı akıtılmıştır. Biz bir davet mücadelesi veriyoruz. Allah´a şükür başarı sayılacak birçok çalışma yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Biz İslami uyanışa öncülük ederek, halkların kendi haklarını talep etmelerini, bilinçlenmelerini sağladık. ve sahih bir medeniyet projesi ortaya koyduk."

-"İhvan daima davet yolunu tercih etmiştir"

AK Parti Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay ise Müslüman Kardeşler Hareketi´nin tüm baskılara rağmen şiddete başvurmadığını belirterek, "İhvan, yayıldığı ülkelerde barış yolundan ayrılmamış, Şiddete başvurmamıştır. İhvan daima davet yolunu tercih etmiştir." dedi. 
Aktay, İslam´ın sembolü olan hilafetin kaldırılmasından 4 yıl sonra Müslüman Kardeşler Teşkilatı´nın kurulduğunu hatırlatarak, İhvan´ın parçalanan İslam ümmetini yeniden bir araya getirdiğini söyledi. 
Mısırlı alim Hasan El-Benna´nın başlattığı İhvan Hareketi´nin tüm dünyayı etkilediğini aktaran Aktay, "Bugün Müslüman Kardeşler Hareketi, İslam ümmetinin birlik ve beraberliğini, safların sıklaşmasını sağladı. Bu hareket, toplumların kalplerindeki en büyük boşluğu dolduracak şekilde çalışmalar yaptı. Bu hareketin ilk kuruluş dönemlerinde kurucusu Hasan El-Benna yapması gerekenleri yaptı. ve mesajını tüm Müslümanlara ve dünyaya ulaştırdı." diye konuştu. 
Aktay, İhvan´ın sadece Mısır´da kurulup Mısır´da kalmış bir hareket olmadığını, kurulduktan bir süre sonra dünyanın her tarafına yayıldığını kaydetti. 
Müslüman Kardeşler Hareketi´nin yayıldığı ülkelerde hiçbir zaman şiddet yoluna başvurmadığının altını çizen Aktay, şöyle konuştu: 
"Suriye, Lübnan, Filistin Yemen, Arabistan, Irak gibi yaklaşık 30-40 ülkeye yayıldı ve örgütlendi. Yayıldığı ülkede, her toplulukta farklı bir tecrübe ortaya koydu. Yayıldığı ülkelerde hiçbir zaman barış yolundan ayrılmamış hiçbir zaman şiddete başvurma yoluna başvurmamıştır, şiddete rağbet göstermemiştir. ve İnsanları zorlamaya çalışmamış bir harekettir. İhvan daima davet yolunu tercih etmiştir." 
Müslüman Kardeşler´in Arap Baharı ile beraber başlayan süreçte karşılaştığı tüm haksızlığa, zulme rağmen şiddet yoluna başvurmadığını ifade eden Aktay, şunları söyledi:

"Meydanlarda yüzlerce taraftarı vahşice katledilmesine rağmen, hareketin lideri Muhammed el Bedii, ´bizim barışçıl hareketimiz onların mermilerinden çok daha güçlüdür´ demesini bilmiştir. Onlar bir sabır dairesinde hareket ediyorlar. Dünya çapında belirledikleri amaçlarına ulaşmak için bütün dünyayı huzursuz etmek gibi, bütün dünyayı şiddete boğmak gibi bencil bir yola hiçbir zaman rağbet etmiyorlar. ve bu nedenle de kazanacaklar. Allah´ın var ettiği zafer eninde sonunda İhvan´ın olacaktır." 
Yasin Aktay, Müslüman Kardeşler Hareketinin bir okul niteliği taşıdığını, Türkiye´deki Müslümanların da bu okuldan yeterince ders aldığını vurguladı. 
Kendisinin de İhvan düşünürlerinin fikirlerinden etkilendiğini anlatan Aktay, "Türkiye´de İslami eğitimin yasaklandığı, İslami düşünceye ulaşmanın epey zor olduğu bir dönemde İhvan düşünürlerinin eserlerinin Türkçe´ye çevrilmesinin Türkiye´deki kuşakların üzerinde çok büyük etkisi oldu. Bu da, Türkiye´de Kur´an ve sünnet doğrultusunda saf bir İslami düşüncenin yeniden yeşermesine neden oldu." görüşünü dile getirdi.

Müslüman Kardeşler Hareketi´nin 90´ıncı yıl etkinliğine Mısır, Cezayir, Fas, Tunus, Irak, Afrika, İngiltere, Fransa gibi çok sayıda İhvan üyesi siyasetçi ve akademisyen katıldı. Program Müslüman Kardeşler hareketinin kuruluşu, uluslararası faaliyetlerini ve darbe sonrası yaşananları anlatan video gösterimi ile sona erdi.

Etkinlik kapsamında, Müslüman Kardeşler Hareketi´nin 90´ıncı kuruluş yılı ve kurucusu Hasan El-Benna ile ilgili fotoğraf sergisi açıldı.

 

Siirt Haber 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER