Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Muharrem Balcı: STK, devlet dostu veya düşmanı değil; devletin uzağında olur, rant peşinde koşmaz

İslami camianın tanınmış isimlerinden, Yeşilay Eski Genel Başkanı Avukat Muharrem Balcı, sosyal medyada Türkiye´deki STK´ların rant peşinde koşmasını eleştirerek STK tanımlaması getirdi.

Muharrem Balcı: STK, devlet dostu veya düşmanı değil; devletin uzağında olur, rant peşinde koşmaz

İslami camianın tanınmış isimlerinden, Yeşilay Eski Genel Başkanı Avukat Muharrem Balcı, sosyal medyada Türkiye´deki STK´ların rant peşinde koşmasını eleştirerek STK tanımlaması getirdi.

Balcı şu ifadelere yer verdi:

Devletin ille de yanında veya karşısında olmak gerekmez, uzağında da olunur. STK´ların veya sivil toplum olgusu taşıyanların devlete izafeten duruşu, devletin kurumlarının yanlış yapmasını önlemek, doğru yapılanların devamlılığını sağlamak veya olası doğru yapılabileceklerin yapılmasını sağlamaktır. Bu durumda devlete karşı olmaktan veya işbirliğinden bahsedilemez. İşbirliği yapılan özne burada insandır, tüketicidir, yani hak sahibidir. Devletin hak sahipliği söz konusu değildir. Devletin sadece yükümlülükleri vardır. Vatandaşın hakları ve yükümlülükleri vardır. Devletin sivil avukata da ihtiyacı yoktur.

Sivil Toplum Kuruluşu, hukuka ve kendi sivil vicdanına karşı sorumlu, kamu vicdanınca denetlenen örgütlenmiş zeminlere verilen addır. Temel referansı gönüllülük esasına göre çalışıyor olmalarıdır. Kadim kültürümüzdeki karşılıkları ?vakıf´ ve ?ahilik´tir.

Geleneksel dernek ve vakıfların, ?emr-i bil ma´ruf, nehy-i anil münker (iyiliği emretme, kötülükten sakındırma) ilkesiyle yaptıkları çalışmaların, bu topraklarda STK çalışmalarını önemseyen iyi niyetli yaklaşımların öncüsü olduğunu da vurguladıktan sonra, özellikle 90 sonrası dönemde sivil toplum ve STK olgusunda bir ?ortaya çıkış´ değil, bir ?adlandırma´ veya ?referansta´ bir değişiklik yaşandığı görülmektedir. Bu referans arayışının bir nevi meşruiyet krizine çözüm olarak tercih edildiğini söyleyebiliriz. Gerçekten de sivil toplum kabulü, sol kesimin büyük bir kısmında, sol veya İslamcı kesimden gelen liberallerde ve bazı İslamcılarda ?barsak temizliği´ olarak adlandırılan geçmişe yönelik red olgusunun sonucu oluşmuş meşruiyet krizine bir nevi can simidi olarak gelişti.

Sivil toplum adlandırmasında yakalanan ?meşruiyet´ algısı, pratikte STK formunun apolitik ve tarafsız bir yapı olarak tercih edilmesi şeklinde yansımıştır. Şu an için STK´lar bazı İslamcı kesimler için bir depolitizasyon, bazı kesimler içinse sistemin içselleştirilmesi işlevi görmektedir. Ve devamında STK uygulamaları bir değiştirme/dönüştürme işlevi gördü. Geçmişteki cemaat/örgüt modelinden rantçı ve iktidar meyvelerinin bir çuvala silkelendiği STK modeline geçiş?

Türkiye pratiğinde sivilleşmenin, sivil toplumun, arzu edilen seviyeye gelemediğini söylerken dikkat çektiğimiz husus, bazı sivil görünümlü yapılanmaların iktidardan veya ranttan pay almak ya da iktidar olmak arzusu ve arayışında olduğunu gördüğümüzdendir. Bu gelenek uyumsuzluğu yüzündendir ki devletçi/elit STK´lar vardır. Yani burada ?yerel karar alma süreçlerine katılım´ amacından çok politik hayata katılma, ekonomik veya siyasi bir iktidar olma ya da iktidarı sürdürme arayışı mevcuttur.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER