Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Muhammed Mursi´nin hayatındaki unutulmaz 8 gün

Haziran ayı, Mısır´ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi´nin siyasi yaşamında, yılın tüm aylarından farklı bir ay oldu.

Muhammed Mursi´nin hayatındaki unutulmaz 8 gün

Muhammed Mursi´nin Haziran hikâyesi, 23-24 Mayıs 2012 tarihlerinde, 13 adayın katılımıyla yapılan Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundan sonuç alınamaması sonrası, Muhammed Mursi ile Ahmed Şefik arasında geçen ikinci turun sonunda, Cumhurbaşkanı seçilmesiyle başladı.

Muhammed Mursi´nin Haziran 2012´den bu yana yaşadığı öne çıkan tarihsel süreçler söyle:

1) 14 Haziran 2012 Perşembe

Mısır Anayasa Mahkemesi, ?seçimlerin yapıldığı yasanın, Anayasa hükümlerine aykırı olduğunu? iddia ederek Halk Meclisini feshetmeye karar verdi.

2) 16 Haziran 2012 Cumartesi:

Mısır´daki Silahlı Kuvvetler Yüksek Kurulu, iki Parlamento´dan biri olan Halk Meclisi´nin, Cumhurbaşkanlığı ikinci turunun başlamasıyla birlikte, Müslüman Kardeşler´e ve Mursi´ye karşı adeta savaş açtı.

O zamanlar, Halk Meclisinin başkanı, Müslüman Kardeşler´in üyesi olan Dr. Mohammad Saad el-Katatni, kararı anayasaya aykırı olarak reddetti.

 

3) 17 Haziran 2012 Pazar:

Askeri cunta, Yüksek Anayasa Mahkemesi´nin 14 Haziran´da Halk Meclisini feshetmesine karar vermesi üzerine geniş yetkiler vererek ve mevzuatın gücünü tekrar alarak kendisini destekleyen bir anayasa bildirgesi yayınladı.

4) 24 Haziran Pazar:

16 ve 17 Haziran´da yapılan seçimlerde Mısır Cumhuriyeti´nin Cumhurbaşkanılığını kazananı Dr. Muhammed Mursi İsa el-Ayyat´tı.

5) 29 Haziran 2012 Cuma:

Mursi, Mısır halkına Ocak 2011 devriminin ve Mübarek rejiminin çöküşünün sembolü olarak kabul edilen yerden bir konuşma yapmak için Tahrir meydanına geldi.

6) 30 Haziran 2012 Cumartesi:

Mısır Cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi, Kahire Yüksek Anayasa Mahkemesi önünde yemin etti.

7) 30 Haziran 2013 Pazar:

Cumhurbaşkanı olarak seçilen Muhammed Mursi´ye karşı başlayan gösteriler, 3 Temmuz´da Savunma Bakanı General Abdülfettah el-Sisi liderliğinde "askeri darbe" ile sona erdi.

8) 17 Haziran 2019

Mısır´da seçilmiş Cumhurbaşkanı´na yapılan darbeden sonra Mısır zindanlarına atılan Muhammed Mursi, toplantıya katılan avukatı Abdel Moneim Abdel-Maqsoud´a göre, 5-7 dakika süren bir konuşmanın ardından, fenalaşarak şehit oldu.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER