Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Moody´s Türkiye´nin kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody´s Türkiye´nin kredi notunu B1´e indirdi. Görünüm negatif olarak bırakıldı

Moody´s Türkiye´nin kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody´s Türkiye´nin kredi notunu bir basamak düşürerek Baa3´ten B1´e indirdi. Görünüm negatif olarak bırakıldı.

Bu not yatırım yapılabilir seviyenin dört basamak altında. Standard & Poor´s da Türkiye´yi B+ notuyla aynı seviyede değerlendiriyor. Fitch´s ise BB ile yatırım yapılabilir seviyenin iki basamak altında değerlendiriyor.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI´NDAN AÇIKLAMA: KARAR TÜRKİYE EKONOMİSİNİN TEMEL GÖSTERGELERİYLE UYUŞMUYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı karara tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada ?Moody´s´in kararı Türkiye ekonomisinin temel göstergeleriyle bağdaşmamakta. Kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı soru işareti yaratmakta? denildi.

Kuruluşun Türkiye´nin borçlarının rezervlerinden 2.6 kat fazla olduğuna vurgu yaptığı, bu oranın Moody´s´in Türkiye´den daha yukarıda notlandırdığı bazı gelişen ülkelerde dahi Türkiye´nin çok üzerinde olduğuna dikkat çekildi.

Bakanlığın açıklaması şöyle: ?Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody´s tarafından verilen not indirim kararı, Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile bağdaşmamakta ve bu nedenle kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı açısından soru işaretleri yaratmaktadır. Kuruluş, yaptığı değerlendirmede Türkiye´nin borçlarının rezervlerinden 2,6 kat fazla olduğuna vurgu yapmıştır. Bu oran, Moody´s´in bizden daha yukarıda notlandırdığı bazı gelişmekte olan ülkelerde dahi bizim çok üzerimizdedir.

Ayrıca, kısa vadeli dış borcun yaklaşık yarısı da bankacılık sektörüne ait olup Türk bankaları ve Türk reel sektörü, Türkiye´ye ilişkin algının oldukça kötü olduğu, CDS spreadlerinin çok yükseldiği Ağustos-Eylül 2018´de dahi borçlarını yenileyebilmişlerdi. Bu yılın ilk çeyreğinde de borç çevirme oranı bankacılık sektörü için %128, reel sektör için %165 düzeyinde gerçekleşmiştir.

Ayrıca döviz rezervlerine ilişkin olarak uluslararası düzeyde üzerinde mutabakata varılmış bir ölçüt bulunmamasına rağmen Dünya Bankası verilerine göre, son beş yıllık ortalamalara bakıldığında Türkiye´nin ithalat üzerinden ölçülen rezerv yeterliliği Türkiye ile benzer olarak tanımlanabilecek gelişmekte olan Avrupa ülkelerine yakın seyretmektedir.

Ekonomik kırılganlıklar değerlendirilirken dikkate alınması gereken bir diğer unsur da ekonomik aktörlerin borçluluk düzeyidir. Türkiye, hem toplam ekonomi hem de her bir ekonomik aktör düzeyinde bakıldığında oldukça güçlü bir performans göstermektedir.2018 yılı sonu itibarıyla, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin ortalama toplam borcunun GSYH´ye oranı yüzde 212,6 olarak gerçekleşirken, bu oran Türkiye´de yüzde 156,8´dir. Benzer şekilde Türk kamu kesiminin borçlarının GSYH´ye oranı yüzde 33,6 düzeyinde seyrederken gelişmekte olan piyasalar ortalaması yüzde 49,7´dir.

Devamı >>>

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER