Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Mısır´ın eski cumhurbaşkanı Mübarek serbest!

Uzun süredir tutuklu durumda bulunan Mısır eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek serbest bırakıldı! Peki Hüsnü Mübarek kimdir?

Mısır´ın eski cumhurbaşkanı Mübarek serbest!

HÜSNÜ MÜBAREK KİMDİR?

Muhammed Hüsnü Said Mübarek, 4 Mayıs 1928 tarihinde dünyaya geldi. Eğitim hayatını Kahire´de yer alan Mısır Askeri Akademisi´ni ve Bilbays´taki Havacılık Aakdemisi´ni bitirerek tamamladı.

Ardından Sovyetler Birliği´nde ileri uçuş ve bombardıman teknikleri konusunda eğitim aldı. Mısır Hava Kuvvetleri´nde çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1966-1969 yılları arasında Hava Akademisi´nde Komutanlık görevini yürüttü.

1972 yılında Enver Sedat tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı´na atandı ve 1973´ün Ekim ayında İsrail´le yapılan Yom Kippur Savaşı´nda elde edilen başarılarda büyük rol oynadı.

Savaşın ardından mareşal rütbesini kazanan Hüsnü Mübarek, 1975´in Nisan ayında devlet başkanı yardımcılığına atandı ve Fas, Cezayir ve Moritanya arasında Batı Sahra´nın geleceği ile ilgili anlaşmazlıkların çözülmesinde arabuluculukta bulundu.

6 Ekim 1981´de devlet başkanı Enver Sedat´ın suikast sonucunda öldürülmesiyle devlet başkanı oldu. Görevi süresince öteki Arap ülkeleriyle ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik çalışmalarda bulundu. 1982 yıılnda Lübnan´ı işgal eden İsrail´le yakınlaşmaktan kaçındı.

1987´de altı yıl sürecek bir ikinci dönem için, oyların %97´sini kazanarak yeniden devlet başkanlığı görevine seçildi. Enver Sedat döneminde İsrail´le yaptığı barış antlaşması sebebiyle çıkarıldıkları Arap Birliği´ne Mısır yeniden 1989´da kabul edildi ve merkezi Kahire´ye taşındı.

26 Haziran 1995´te, Afrika Birliği Örgütü Zirvesi için gerçekleştirdiği Etiyopya´nın başkenti Addis Ababa seyahati sırasında kendisine suikast girişiminde bulunuldu.

 

2011 yılında Tunus´ta başlayan "Arap Baharı" olaylarının Mısır´a 25 Ocak 2011´de sıçraması üzerine 10 Şubat 2011´de yetkilerinin bir çoğunu yardımcısı Ömer Süleyman´a devretti.

11 Şubat 2011´de görevini orduya ve Anayasa Mahkemesi´ne devrederek devlet başkanlığı görevinden istifa etti. İstifasının ardından kısa bir süre sonra tutuklandı ve yargılanmaya başlandı. İdam cezası ile yargılanan Hüsnü Mübarek, 2 Haziran 2012 günü yardımcısı ile birlikte ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

13 Mart 2017 günü Mısır mahkemesi tarafından aklanan Mısır´ın devrik lideri Hüsnü Mübarek´in serbest bırakılacağı açıklandı.

 

 

-Habertürk



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER