Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Minnet duymak sağlık ve mutluluktur

Prof. Dr. Sefa SAYGILI

Minnet duymak sağlık ve mutluluktur

Sözlüklerde (Misalli) minnet; ?1. Yapılan bir iyiliğin yükü, ağırlığı altında ezilme, iyilik yapana karşı kendini daima borçlu hissetme 2. Yapılan iyiliğe karşı teşekkür etme, şükür, hamd etme.?

Bize iyilik edene, hatta yaşamamıza olumlu katkıda bulunan kişilere teşekkür etmek ve minnet duymak insani bir özelliğimiz olmalıdır.

Son yıllarda giderek artan psikolojik kanıtlar; minnet duygusu taşıyan insanların daha başkalarını dikkate alan, kararlı, coşkulu, yardımsever, ilgili, neşeli ve iyimser olduklarını ortaya koymaktadır. Buna ek olarak, son araştırmalar minnet duygusunu güçlü hissedenlerin dayanışma ruhuna sahip, hayatın zorluklarıyla daha kolay başa çıkabilen, yaşamı anlamlı ve anlaşılabilir olduğunu kabul eden kimseler olduklarını göstermektedir. Böylelikle kendini iyi hissetmeyi sağlamaktadır.

Kısacası minnet duygusu olan kişiler:

*Daha az endişelidirler.

*Daha az depresif, yeni çökkün mizaca sahiptirler. Daha huzurludurlar.

*Hayattan daha çok memnuniyet ve mutluluk duyarlar. Daha güler yüzlü ve neşelidirler.

*Daha az kıskançlık yaşarlar.

*Kendilerini daha az yalnız hissederler. Hayatlarını güzelliklerle zenginleştirmişlerdir.

*Ve maddeciliğe, paraya düşkünlükleri daha azdır. İsraftan, savurganlıktan kaçınırlar. Cimrilikten ve doyumsuzluktan uzak olup yardıma, cömertliğe yatkındırlar.

Minnet duygusunu geliştirmek için ne yapmalı?

*Bize iyiliği olan kişilere teşekkür etmeliyiz. Böylelikle o kişileri tekrar iyilik yapma yolunda heveslendirmiş olduğumuz gibi onlara mutluluk vermiş oluruz. Bilelim ki Peygamberimiz ´in buyurduğu gibi ?Kula teşekkür etmeyi bilmeyen Allah´a şükredemez.?

*Hayatın pozitif yönlerine dönmek de faydalı olacaktır. Yani olumlu gelişmeleri öne almalıdır.

*İyimser olmak, insanlar ve hadiseler karşısında hüsnü zan beslemek de diğer husustur.

*Elindekini az ve yetersiz gören, başkalarının varlığına kıskançlıkla bakan, gözü hep yukarıda olan, yapılan iyilikleri eksik bulan kişiler minnet duygusundan yoksundur.

*Hâlbuki sabah yataktan kalktığında haline şükreden, attığı her adımda sağlıklı olmasına dua eden, alın teri ile kazandığı ücreti hak ettiğine inanan, yediği her lokmada onu veren Rabbimize ?Elhamdülillah´ diyerek şükreden ve önümüze gelene kadarki zincirde emeği geçen herkese teşekkür eden kişi hem huzurlu ve mutlu olur hem de yediklerinden ayrı bir lezzet ve tat alır.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz