Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Milat Gazetesi´nden Gözde Altıntaş, G20 Liderler Zirvesi öncesi yayımlanan ?Enerji ve İklim İzleme Raporu´na dikkat çekiyor.

Analiz yazısında zirve öncesi yayımlanan ?Enerji ve İklim İzleme Raporu´na dikkat çekiliyor.

Milat Gazetesi´nden Gözde Altıntaş, G20 Liderler Zirvesi öncesi yayımlanan ?Enerji ve İklim İzleme Raporu´na dikkat çekiyor.

Gelişmekte olan birkaç ülke de dahil olmak üzere, çoğu G20 ülkesi son bir yıl içinde düşük karbonlu enerji yatırım şartlarını iyileştirdi. Buna rağmen Paris iklim hedeflerinin gerçekleştirilmesi için daha fazla yenilenebilir enerji yatırımına ihtiyaç var. Ayrıca G20 ülkelerinin yenilenebilir enerji yatırımı ortamının iyileştirilmesi için daha iddialı, istikrarlı, şeffaf ve uzun vadeli stratejiler geliştirmesi ve uygulamaya geçirmesi lazım. Bu nedenle G20 ülkelerinin enerji sektörüne yılda 886 milyar dolar yatırım yapması gerekiyor.

Allianz Group, üç yıldır Germanwatch ve NewClimate Institute işbirliğiyle tüm G20 ülkelerinin yatırım ortamını ve yapılan yenilenebilir enerji yatırımlarını inceliyor. G20 ülkelerini düşük karbon performanslarına göre değerlendirip sıralıyor.

Arjantin´de bugün başlayacak olan G20 Liderler Zirvesi öncesi yayımlanan ?Enerji ve İklim İzleme Raporu´nda Fransa, Almanya ve İngiltere yenilenebilir enerji yatırımları performansları açısından dikkat çekiyor. Uzun dönemli yatırımlar, güneş ve rüzgar çiftliklerini de içeren karmaşık projeler için en temel kıstas olan en iyi politikaları ve piyasa ortamını, listenin başındaki bu üç ülke sağlıyor.

Türkiye ise geçtiğimiz yıla göre üç sıra ilerlemiş olmasına rağmen, listenin 15´inci sırasında yer alıyor.

Bu yıl aynı zamanda Brezilya ve İtalya da geçen yıla göre listede bir hayli yükselerek önemli gelişme kaydetti. Brezilya son bir yıl içinde, özellikle ek güneş fotovoltaik kurulu gücünü arttırdı. Keza güneş kurulu gücü Hindistan, Türkiye ve Çin gibi diğer gelişmekte olan ekonomilerde de aynı şekilde büyümeye devam etti.

ABD, yenilenebilir enerji politikalarına sağlanan federal desteği azaltan politika değişiklikleri sonucunda, iki sıra düşerek dokuzuncu sıraya yerleşti. Bu politikalar sonucunda, 2017´de yeni rüzgar ve güneş enerjisi santralleri sayısında düşüşyaşandı. O dönemde ABD, Paris Anlaşması hedeflerine uymak için gerekli olan yıllık harcamasının sadece üçte birini teşkil eden 57 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yatırımı yaptı.

Beşinci sırada yer alan Çin, 2017 yılında 133 milyar dolar ile ABD´nin iki katı yatırım yaptı ancak Çin´deki ihtiyaç olan tutar yıllık 314 milyar dolar seviyesinde. Onuncu sıradaki Hindistan´da ise, rüzgâr enerjisinde artış kaydedilirken, güneşenerjisindeki büyüme iki misli arttı.

Sadece birkaç G20 ülkesi enerji sektörünün tamamıyla karbonsuzlaştırılmasınadair bir strateji uyguluyor. Neredeyse tüm G20 ülkeleri (ABD hariç) 2050 yılına kadar CO2 emisyonlarını sıfırlama kararı aldı ancak bir tek Birleşik Krallık enerji sisteminin karbonsuzlaştırılmasına dair bağlayıcı ve iddialı bir uzun vadeli planı onayladı. Buna rağmen, Birleşik Krallık bile kısa dönemli yenilenebilir enerji hedeflerini belirlemedi. Sadece Brezilya, Fransa ve Almanya´da kısa dönemli yenilenebilir enerji hedefleri uygulamaya geçirildi. Yenilenebilir enerji, uygulamaya geçirilen bu hedefler sayesinde, Paris Anlaşması hedeflerinin tutturulması için gerekli olan hızda büyüyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz