Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

"Merkez"in kararı sonrası dolar kuru

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının politika faizi kararının ardından dolar/TL paritesinin son durumu değerlendiriliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dün Murat Çetinkaya liderliğinde gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24´te sabit tutulması kararı aldı.

Söz konusu kararın açıkladığı metin, piyasalara yönelik önemli mesajlar içeriyor. Son dönemdeki verilerin ekonomide dengelenmeye eğilimine işaret ettiğini aktaran TCMB, dış talebin gücünü koruduğunu ancak iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın devam ettiği ibaresini kullandı.

Merkez Bankası karar metinde, enflasyon görünümünde bir miktar iyileşmenin gözlemlenmekte olduğu ibaresi yer alırken, fiyat istikrarına yönelik risklerin de sürdüğü belirtildi.

Ekonomistlere göre; politika faizinin sabit tutulması kararının ardından kısa vadede Türk lirası lehinde bir eğilimin gerçekleşmesi bekleniyor. Kararın ilk etapta dolar/TL paritesinde ciddi bir dalgalanmaya neden olmadığı gözlemleniyor.

 

Kritik tarih 6 Mart

Dolar kurunda yurt içi gelişmelere baktığımızda; ekonomistler, 6 Mart tarihinin kritik olduğuna ilişkin söz birliği içerisinde bulunuyor. Yaklaşık 7 hafta sonra bir araya gelecek olan Para Politikası Kurulu üyeleri, söz konusu tarihte politika faizine ilişkin yeni bir karar alacak.

Yerel seçimler öncesi dolar/TL paritesindeki belirleyici tarih olan 6 Mart´ta, piyasaların süreç içerisinde bir pozisyon alacağı öngörülüyor. Analistlerin ciddi bir kısmı TCMB´nin sıkı para politikasına devam edeceğini öngörerek yeniden politika faizinin sabit tutulacağı değerlendirmesinde bulunurken, "Merkez"in faizleri indirebileceğine yönelik beklentiler de mevcut. 

Yurt dışı verilerde öne çıkan gelişme: Brexit

Yurt dışı verileri incelediğimizde; Brexit anlaşmasının reddedilmesi, piyasaların yönünü İngiltere´ye çevirmesiyle sonuçlandı. Kısa vadede etkilerinin sınırlı kaldığı gözlemlenen bu gelişme, sterlin ve dolar arasındaki rekabet açısından belirleyici bir faktör.

 

Dünya basının Brexit´i konuştuğu bugünlerde; sterlinde görülen yükseliş eğiliminin etkisi, önceki gün yukarı yönlü bir grafik çizen dolar/TL paritesinin yeniden aşağı yönlü hareketlenmesine neden oldu.

Öte yandan ABD borsaları Çin´in ekonomiyi destekleme adımlarının da olumlu etkisiyle günü yükselişle kapattı. ABD-Çin arasındaki ticari rekabet, dolar/TL paritesi açısından orta ve uzun vadede belirleyici süreçlerden biri.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER